Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Jiří Drbohlav sedmdesátníkem

Jiří Drbohlav sedmdesátníkem

Jiří Drbohlav st.
Jiří Drbohlav st.
Dne 22. března letošního roku oslaví své sedmdesáté narozeniny známý astrofotograf a výrobce astronomické optiky pan Jiří Drbohlav ze Rtyně v Podkrkonoší. Jeho rodištěm je Lomnice nad Popelkou, odkud se s rodiči přestěhoval do Broumova.

Pozorovatelna v Broumově
Pozorovatelna v Broumově
O astronomii se začal zajímat ve svých 17 letech a záhy také začal uvažovat o vlastní konstrukci astronomického dalekohledu. Od "brýlového" dalekohledu se postupně dopracoval až ke svému prvnímu většímu dalekohledu o průměru zrcadla 160 mm, který na čas uspokojil jeho touhu po zkoumání vesmíru. Stal se zakládajícím členem astronomického kroužku v Broumově a později i členem ČAS. Od vizuálního pozorování se jeho zájem postupně přesunul na astronomickou fotografii, která se stala hlavní náplní jeho pozorovatelské činnosti. Zakoupil objektiv Tessar 4,5/500 mm a vyrobil si první fotokomoru, kterou umístil do hvězdárničky broumovského kroužku.

Montáž v broumovské pozorovatelně
Montáž v broumovské pozorovatelně
Protože jeho náruživost v oboru astrofotografie neustále rostla, začal v roce 1968 se stavbou vlastní pozorovatelny s odklopnou střechou, která byla umístěna nedaleko broumovské hvězdárny. Do této pozorovatelny později umístil také dalekohled s prvním zrcadlem, které sám vybrousil, a to hned o průměru 420 mm.

V roce 1976 se Jiří Drbohlav náhodně setkal s dalším zapáleným astronomem amatérem, panem Středou. Slovo dalo slovo a pan Drbohlav s panem Středou začali budovat novou hvězdárnu ve Rtyni v Podkrkonoší. Tato hvězdárna byla postavena v nadmořské výšce 530 m n.m. Průměr plně otočné kopule byl 8m a do hvězdárny byl jako hlavní přístroj umístěn dalekohled vlastní konstrukce i optiky o průměru primárního zrcadla 820 mm a ohniskové vzdálenosti 4200 mm. Později se do Rtyně Jiří Drbohlav přestěhoval s celou rodinou.

Hvězdárna byla otevřena 7. června 1980. Hlavní náplní její činnosti byla samozřejmě astrofotografie, ale pozorovatelský čas byl také věnován popularizaci astronomie. Jiří Drbohlav spolupracoval i s profesionálními astronomy. Například byl v týmu pana Hudce, který se zabýval analýzou fotometrických dat HZ Her a V1727 Cyg na velmi dlouhé časové škále. Část zpracovávaných dat byla napozorována právě velkým dalekohledem ve rtyňské hvězdárně.

Hvězdárna ve Rtyni v Podkrkonoší
Hvězdárna ve Rtyni v Podkrkonoší
Hvězdárna ve Rtyni v Podkrkonoší vyvolala zájem i v zahraničí a tak v druhé polovině osmdesátých let dokonce přišlo z Francie ocenění usilovné práce obou tvůrců této hvězdárny.

V roce 1990 založil Jiří Drbohlav vlastní firmu na výrobu astronomické optiky. Jednou z prvních zakázek byl dalekohled pro pardubickou hvězdárnu. Potom následovala řada dalších, například také dalekohled na hvězdárnu na Skalnatém Plese o průměru primárního zrcadla 600 mm. Mnoho jiných dalekohledů různých typů a velikostí od Jiřího Drbohlava umožňuje velkému počtu astronomů amatérů prožívat krásné chvíle pod hvězdnou oblohou.

Pan Jiří Drbohlav si své poznatky a zkušenosti nenechává pro sebe a jeho syn, rovněž Jiří, se stal zdárným pokračovatelem v činnosti svého otce.

Panu Jiřímu Drbohlavovi seniorovi přejeme do dalších let zejména pevné zdraví, hodně vitality a také mnoho jasných nocí.






16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »