Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Kepler a Praha

Kepler a Praha

V Národním technickém muzeu (Kostelní 42, Praha 7) se od 12.8. do 12.11.2003 koná výstava Kepler a Praha. Výstava jesoučástí tříletého grantu Formování pohledu na svět, který získalo Národní technické muzeum v rámci programu Evropské unie Culture 2000. Partnery NTM jsou čtyři zahraniční instituce, které pečují o odkaz astronomů a vědců, jejichž dílo pomáhalo tvořit moderní pohled na svět - Mikuláše Koperníka, Tychona Brahe, Johanna Keplera, Galilea Galilei a Isaaca Newtona.

Otevírací doba v srpnu denně kromě pondělí 9 - 17, od září út - pá 9 - 17, so a ne 10 - 18.

Výstava Kepler a Praha je jednou z akcí grantu EU v rámci programu Cultura 2000. Cílem projektu s názvemWorld View Network - Formování pohledu na svět je představit veřejnosti spolupráci a vzájemné ovlivňování pěti astronomů světového formátu, jejichž dílo významně ovlivnilo poznání světa. Jedná se o Mikuláše Koperníka (1473 - 1543), Tychona Brahe (1548 - 1601), Galilea Galilei (1564 - 1642), Johanna Keplera (1571 - 1630) a Isaaca Newtona (1642 - 1727). Tento cíl bude naplněn společnou výstavou, pořádáním dílčích sympozií a seminářů na dané téma, vytvořením multimediální internetové stránky, vydáním sborníku. V neposlední řadě by měl být také zájem turistický, protože místa, kde zmínění astronomové žili a pracovali, jsou vysoce atraktivní.

V životě německého astronoma Johanna Keplera, který působil na několika místech ve střední Evropě (Tübingen, Graz, Praha, Linz, Ulm, Sagan), zaujímá čelní místo jeho dvanáctiletý pobyt v centru českého království v Praze, kde pracoval v letech 1600 - 1612. Kepler se zapsal nesmazatelně do historie Prahy. Patří k nejpřednějším vědeckým osobnostem historie činným v Praze. Je zakladatelem nebeské mechaniky a mo-derního názoru na astronomické uspořádání světa, bývá též nazýván obnovitelem astronomie a zakladatelem moderní optiky. Působení Keplera v Praze je spojeno s dalšími vědeckými osobnostmi, jako jsou dánský astronom Tycho Brahe, mechanik, hodinář a matematik Jost Bürgi, rektor Karlovy univerzity Martin Bacháček a další.

Praha je významnou křižovatkou v dějinách astronomie, kde se setkávaly jak vědecké osobnosti, tak i názory, které posunuly dál vědecké poznání v astronomii. Setkání a spolupráce Keplera a Braha v pražském prostředí vytváří jeden ze základů novodobé astronomie. Praha byla jedním z míst, odkud se dostávaly dále do Evropy pokrokové myšlenky Mikuláše Koperníka o uspořádání planetární soustavy. Mezi Prahou a Florencií probíhala čilá korespondence Keplera s Galileim, která dala podnět ke zdokonalování nové pomůcky astronomů, dalekohledu. Z Prahy se dostaly dál do Evropy zákony o pohybu planet, které se staly jedním z pilířů astronomického vědění a ovlivnily Newtona při formulaci zákonů o působení sil mezi tělesy sluneční soustavy.

Základem výstavy jsou trojrozměrné i dvojrozměrné exponáty ze sbírek NTM, především ze sbírek exaktních věd (přístroje, mapy, veduty), archivu (plán Rudolfovy štoly) a knihovny (publikace). Tento výběr je doplněn předměty z Muzea města Prahy (6), Národní knihovny (13), Národního muzea (3), Rychnova nad Kněžnou (1), Národní galerie (1), Hvězdárny a planetária (1), Benátek nad Jizerou (1), Uměleckoprůmyslového muzea (3), Severočeského muzea Liberec (1), Moravské galerie Brno (1), Západočeského muzea Plzeň (1).

Zdroj: http://www.ntm.cz






12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »