Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Kosmické rozhledy v roce 2004

Kosmické rozhledy v roce 2004

Vážení čtenáři,
s končícím rokem 2003 vyvstává před námi opět moment zamyšlení, jak dále s Kosmickými rozhledy. Uplynulý rok byl pro nás především ve znamení stále rostoucího množství článků pro Kosmické rozhledy a především také ve zkvalitnění tisku.

Kosmické rozhledy >> web - kr.astro.cz

Poslední číslo (6/2003) Kosmických rozhledů má rekordních 40 stran, a to bylo několik velice zajímavých článků odloženo do dalšího čísla. Velice by nám, tedy lépe řečeno redakci Komsických rozhledů, proto pomohly vaše odpovědi na pár následujících otázek.

1) Která z rubrik se vám nejvíce líbí?
2) Kterého autora máte nejraději?
3) Který typ článků preferujete? (např. aktuality, o historii, reportáže, rozhovory, ...)
4) Co v Kosmických rozhledech postrádáte nejvíce?
5) Co v Kosmických rozhledech nečtete vůbec?
6) Víte o nějakých autorech, ochotných přispívat do Kosmických rozhledů?
7) Co vám na Kosmických rozhledech vadí nejvíce?
Vaše další připomínky a náměty.

Odpovědi můžete zasílat na adresu: KR-Česká astronomická společnost, Královská obora 233, 170 21 Praha 7 - nebo na e-mail: kr@astro.cz.




O autorovi

Petr Bartoš

Petr Bartoš

Petr Bartoš (*1971, Sezimovo Ústí) je jihočeský popularizátor astronomie. K astronomii ho již v dětství přivedl populární seriál Okna vesmíru dokořán a od té doby se jí věnuje amatérsky. Profesně nyní pracuje jako analytik. V roce 1993 se stal členem České astronomické společnosti a od roku 1998 působí na Hvězdárně Františka Pešty v Sezimově Ústí. Zabývá se především historií astronomie, spoluzakládal Astronomickou olympiádu, cenu Littera astronomica, několik let redigoval Kosmické rozhledy.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »