Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Letní astronomická soutěžení

Letní astronomická soutěžení

Logo-sv.gif
Je tu léto a s tím čas dovolených a fotografování. Přinášíme vám přehled fotosoutěží s nebeskou tématikou. Jestli někdo víte o dalších soutěžích, dejte redakci vědět.

První z nich je už delší dobu probíhající soutěž na téma světelné znečištění, pořadatelem je Západočeská pobočka ČAS. Soutěž je rozdělena do čtyř kategorií - Jak rozhodně nesvítit, Správné světlo, Variace na téma světlo a tma a videokategorie Reklama na tmu. Uzávěrka je 30. 11. 2009 a v každé kategorii se můžete těšit na výhry 2 000 Kč, 1 000 Kč a 500 Kč a dále je možné získat věcné ceny v diváckém hlasování.
Stránky soutěže...

Další dvě soutěže pořádá APO na serveru astronomie.cz.

Soutěž o nejlepší fotografii bouřky je rozdělena do dvou kategorií. Do první je možné posílat blesky a vše co souvisí s elektrickou aktivitou za bouřky. Do druhé vše ostatní, tzn. kroupy, různé typy oblak, větrné víry a podobně. Soutěž nemá pevně stanoveno datum ukončení, její konec bude oznámen po skončení hlavní bouřkové sezóny, ale předpokládá se, že to bude na konci října. Hlavními výhrami jsou fólie na pozorování Slunce ve formátu A4, roční členství v APO (obsahuje například odběr Astropisu a zpravodaje Bílý trpaslík). Na druhá místa čekají kniha a DVD.
Stránky soutěže...

Další soutěž se jmenuje O nej fotku meteoru a tím je vše řečeno i o zadání. Soutěž trvá do konce září a je ohodnocena cenami digitálním wattmetrem a knihou o digitálních zrcadlovkách.
Stránky soutěže...




O autorovi

Jan Kondziolka

Jan Kondziolka

Narodil se v roce 1985 v Karviné, kde doposud žije. Mezi lety 2005 a 2009 působil jako redaktor Instantních astronomických novin. Po zániku IAN píše pro Astronomie.cz a Astro.cz. Píše hlavně o světelném znečištění, ale zabývá je jím také prakticky - jeho měřením, popularizací; realizoval také několik grantových výzev a stojí za vznikem Beskydské oblasti tmavé oblohy. K jeho koníčkům kromě astronomie patří hasičství, focení, jízda na kole a chov králíků.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »