Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Letní astronomické soustředění LASO 2011

Letní astronomické soustředění LASO 2011

LASO - Letní Astronomické SOustředění pro studenty v Brně. Autor: Jihlavská astronomická společnost
LASO - Letní Astronomické SOustředění pro studenty v Brně.
Autor: Jihlavská astronomická společnost
Letní Astronomické SOustředění (LASO) je letní dětský tábor Jihlavské astronomické společnosti, který je zaměřený na popularizaci astronomie mezi dětmi a mládeží. V žádném případě se však nejedná o tábor, který by bezpodmínečně vyžadoval nějaké mimořádné schopnosti, dovednosti nebo znalosti. V průběhu tábora se děti postupně seznamují s některými přírodními zákony a pomocí astronomických dalekohledů se učí sledovat dění na obloze. Tábor je tedy vhodný pro všechny zvídavé děti a teenagery. Součástí LASO však jsou i nejrůznější hry a soutěže, v neposlední řadě i netradiční celotáborová kosmická hra.

Letní astronomické soustředění LASO 2011 (již osmý ročník tábora) proběhne od 20. do 29. července 2011 na základně DDM Jihlava na Hájence Černé lesy u Brtnice na Jihlavsku (viz mapy.cz).

LASO - Černé lésy, pozorování
LASO - Černé lésy, pozorování
Cena tábora je 2850 Kč.

Doporučená věková kategorie účastníků je 12 až 17 let.

Po celou dobu konání tábora je na místě i relativně velký dalekohled 12" SC LX 200 GPS (MEADE) se kterým se děti učí pozorovat. K dispozici je však i celá řada menší přístrojů.

Nedílnou součástí tábora jsou i tradiční výpravy na zajímavá místa.

LASO - exkurze Hradec Králové
LASO - exkurze Hradec Králové
Letní astronomické soustředění se v roce 2010 vypravilo na prohlídku hvězdárny a planetária v Hradci Králové.

V minulých letech jsme navštívili například ondřejovskou hvězdárnu Astronomického ústavu AV ČR, Ústav teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, Hvězdárnu a planetárium M. Koperníka v Brně, Štefánikovou hvězdárnu na Petříně nebo třeba Hvězdárnu a planetárium v Hradci Králové. LASO se však v vypravuje například i do zákulisí vysílacího studia Českého rozhlasu Region, do jihlavských katakomb, Muzea Vysočiny Jihlava, jihlavské Zoo nebo do Jaderné elektrárny Dukovany.

LASO - Tomáš Tyc
LASO - Tomáš Tyc
Jedna z minulých exkurzí Letního astronomického soustředění mířila do Brna. Zde mladí astronomové krom hvězdárny a planetária na Kraví hoře navštívili i Ústav teoretické fyziky a astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Zde nás provázel prof. Tomáš Tyc.

Při Letních astronomických soustředění mají dědi možnost setkat se i některými významnými osobnostmi. V roce 2007 LASO navštívil kupříkladu i astrofyzik Dr. Jiří Grygar. Při výletu v roce 2009 se děti mohli seznámit s prof. Tomášem Tycem z Přírodovědecké fakulty MU, který jim připravil poutavý "fyzikální cirkus". Pravidelným hostem tábora je i astronom doc. Ivo Zajonc.

LASO - Český rozhlas Region
LASO - Český rozhlas Region
Jedno z velice netradičních míst, kam se mohou účastníci Letního astronomického soustředění podívat, je i zákulisí Českého rozhlasu Region. Děti si zde mohou s profesionálními moderátory a techniky vyzkoušet, co vše obnáší práce v rádiu.

Veškerý táborový servis (strava, zdravotní ošetření, hygienické normy apod.) je zajišťován Domem dětí a mládeže Jihlava. Všichni vedoucí a instruktoři Jihlavské astronomické společnosti jsou řádně proškolenými spolupracovníky DDM Jihlava.

LASO je především pohodově strávený kus léta pod hvězdnou oblohou.

Pokud Vás tábor LASO zaujal, více informací naleznete na webu www.jiast.cz/laso. Máte-li o tábor zájem, neváhejte a rezervujete si místo. Kapacita se již plní.

LASO - Černé lesy
LASO - Černé lesy
Kontakt:
web: www.jiast.cz/laso
(z webu lze stáhnou oficiální přihlášku)
e-mail: laso@jiast.cz
telefon: +420 728 880 930

LASO - západ Slunce
LASO - západ Slunce
Západ Slunce na Letním astronomickém soustředění...




O autorovi

Miloš Podařil

Miloš Podařil

Miloš Podařil (*1984, Jihlava) je jedním ze spoluzakladatelů Jihlavské astronomické společnosti, jíž je od roku 2004 předsedou. Od roku 2010 je členem Výkonného výboru České astronomické společnosti, kde se stará především o správu významných ocenění členů ČAS. Působí také jako místopředseda Pobočky Vysočina ČAS. Krom astronomie (především oblasti meziplanetární hmoty) se zabývá ekonomií a související problematikou neziskového sektoru.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »