Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Léto mezi hvězdami 2011

Léto mezi hvězdami 2011

laser.jpg
Chtěli byste strávit letní měsíce ve společnosti Toma Cruise? Nebo si dát šachovou partičku s Bradem Pittem? Tak s tím vám nepomůžeme. Pokud ale obracíte hlavu směrem vzhůru jakmile padne tma a tají se vám dech nad hvězdnou oblohou a hledáte, kdeže by mohl být ten Velký vůz, čtěte dál.

V podkrkonošském městečku Úpice se i letos koná letní astronomická expedice. I vy můžete v období od 22.7. do 7.8. rozbalit svůj stan na pozemku hvězdárny v Úpici a začít se s naší pomocí seznamovat s noční oblohou (a se základy pozorovaní). A že nepoznáte ani polárku? Nenechte se zastrašit, expedice je určená pro každého ve věku 15-25 let, kdo má zájem o astronomii a chce se něco nového naučit.

expedice_noc.jpg
A cože vás tam bude čekat? Přes den probíhají odborné přednášky jejichž cílem je seznámit vás, jak s úplnými základy tak i se zajímavějšími astronomickými tématy. Nové znalosti pak můžete využít při nočním pozorování zapůjčenými dalekohledy, které obvykle trvá do půl třetí. Nemusíte se ale bát, že byste se nevyspali, budíček bývá až kolem desáté hodiny.

Zkušenější pozorovatelé si pak můžou vybrat okruh zájmu, kterým se budou na expedici zabývat: klasická či digitální astrofotografie, pozorování Měsíce, CCD kamera, apod. V druhé půlce expedice probíhají přednášky v podání známých osobností na poli astronomie (Petr Kulhánek, Jiří Grygar, Vladimír Karas,...). Další denní zábavou jsou různé experimenty a nechybí i denní pozorování Slunce. Svůj volný čas pak můžete trávit zábavami jako koupání, volejbal nebo ping-pong. Ubytovaní budete na pozemku hvězdárny, nutné je však mít vlastní stan. Zajištěna jsou 4 jídla denně, včetně půlnočky během pozorování. Hvězdárna má sociální zázemí, přednáškovou místnost s dvěma počítači a wi-fi. A to vše letos jen za 3300 Kč.

Hlavním pořadatelem expedice je Hvězdárna v Úpici, spolupořadateli jsou Hvězdárna a planetárium v Brně, společnost Amatérská prohlídka oblohy, Sdružení pro podporu astronomických pozorovaní a Východočeská pobočka České astronomické společnosti. Program zajišťuje skupina vedoucích, tvořená zejména studenty vysokých škol přírodovědného zaměření.

Zaujali jsme vás? Tak pojďte i vy strávit léto mezi hvězdami! Více informací naleznete na stránce expedice.astronomie.cz




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »