Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  LITOMYŠL v Mezinárodním roce astronomie

LITOMYŠL v Mezinárodním roce astronomie

Logo IYA 2009
Logo IYA 2009
Pod záštitou předsedy Českého organizačního výboru Mezinárodního roku astronomie Jiřího Grygara a starosty města Michala Kortyše.

Město Litomyšl a Český organizační výbor Mezinárodního roku astronomie ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR, Astronautickou sekcí České astronomické společnosti, Astronomickou společností v Hradci Králové, Astronomickou společností Pardubice a Hvězdárnou barona Krause v Pardubicích vás zvou na rozmanitý astronomický program, který proběhne v pátek 3. dubna a v sobotu 4. dubna 2009 v Litomyšli.

Unikátní plastika těsné dvojhvězdy věnovaná Prof. Kopalovi.
Unikátní plastika těsné dvojhvězdy věnovaná Prof. Kopalovi.
Akce se koná při příležitosti 95. výročí narození litomyšlského rodáka, čestného občana města a světoznámého astronoma Prof. Zdeňka Kopala a v roce, kdy si Litomyšl připomíná 750 roků od svého založení.

Program je určen základním i středním školám, mateřským školkám a veřejnosti a je dvoudenní: v pátek 3. dubna dopoledne pro školy, odpoledne a večer pro veřejnost a v sobotu 4. dubna pro veřejnost.


Veškerý program zdarma.

PROGRAM

Pátek 3. dubna 2009

9:00 - 13:00 Klášterní zahrady

Pozorování Slunce přes filtr dalekohledem a doprovodný dětský program pro mateřské, základní i střední školy. Při zatažené obloze si ukážeme, co dalekohled umí, na pozemských předmětech. V případě deště nás najdete na arkádách na zámku.

14:00 - 17:00 na náměstí u sochy Bedřicha Smetany

Dalekohledy, pozorování Slunce přes filtr. Koná se i v případě špatného počasí, schováme se pod přístřešek. V případě zatažené oblohy si ukážeme, co dalekohled umí, na pozemských předmětech.

18:30 Vzpomínkové setkání u památníku Prof. Zdeňka Kopala (promluví Dr. Jiří Grygar a starosta města, položení kytice)

20:00 - 23:00 Klášterní zahrady

Pozorování noční oblohy dalekohledy

Sobota 4. dubna 2009

9:30 - 17:00 Přednáškový seriál na zámku

      09:30 RNDr. Jiří Grygar, CSc. - Kam spěje astronomie? (během příštího desetiletí)
      11:00 PhDr. Milan Skřivánek - Přírodovědecké tradice v Litomyšli
      12:00 - 13:30 přestávka na oběd
      13:30 Předání titulu Astrofotograf roku 2008 (Česká astronomická společnost)
      14:00 Prof. RNDr. Jan Palouš, DrSc. - Vznik hvězd a vývoj galaxií
      15:30 Ing. Martin Myslivec - Astrofotografie a jak na ni
      17:00 Závěr
V předsálí si budete moci prohlédnout doprovodné výstavy a exponáty. K dispozici budou informační materiály Mezinárodního roku astronomie - zdarma.

9:00 - 14:00 na náměstí u sochy Bedřicha Smetany

Pozorování Slunce dalekohledem s filtrem a dětský program - omalovánky, soutěže, kvízy a křížovky. Koná se i v případě špatného počasí, schováme se pod přístřešek. V případě zatažené oblohy si ukážeme, co dalekohled umí, na pozemských předmětech.

Přílohy
[1] Pozvánka v PDF
[2] Pozvánka v DOC




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »