Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Lovy skvostů (nejen) noční oblohy na Hvězdárně a planetáriu Brno

Lovy skvostů (nejen) noční oblohy na Hvězdárně a planetáriu Brno

Mléčná dráha na ostrově La Palma. Autor: Petr Horálek.
Mléčná dráha na ostrově La Palma.
Autor: Petr Horálek.
Únorový cyklus přednášek na Hvězdárně a planetáriu Brno nás zavede do mnoha neobvyklých světů moderní vědy. Podíváme se do kvantového světa, zabrousíme do původu a vzniku našeho života, vyzkoušíme si nejmodernější laserové technologie a dokonce si vycestujeme do vzdálených koutů světa, odkud lze spatřit nejkrásnější skvosty nočního nebe.

Únorový cyklus přednášek roku 2014 probíhá každý čtvrtek od 18 hodin. Přednášky se konají v přednáškovém sále. Rezervaci nebo předprodej vtupenek lze uskutečnit na této adrese. V únoru se můžete těšit na tyto přednášky:

6. února 2014

doc. RNDr. Aleš Lacina, CSc.
Přírodovědecká fakulta MU, Ústav fyzikální elektroniky

Kvantový svět – vlastnosti přírody, které změnily náš způsob myšlení
Závěr 19. století byl ve fyzice obdobím téměř idylickým. Její vysoká úspěšnost při popisu okolního světa vedla k přesvědčení, že jde v podstatě již o uzavřenou vědu, k jejímuž úplnému završení stačí dořešit jen pár dílčích problémů. Avšak právě ony se staly příčinou toho, že se tehdejší dobře fungující fyzikální obraz světa zcela rozsypal. V přednášce si připomeneme selhání klasické fyziky na přelomu 19. a 20. století, popíšeme si strastiplné hledání adekvátních východisek z její krize a ukážeme si, jak byl zkonstruován nový – kvantový – fyzikální popis světa vedoucí ke všem moderním aplikacím.


13. února 2014

prof. RNDr. Václav Pačes, DrSc.
Ústav molekulární genetiky AV ČR, Oddělení genomiky a bioinformatiky

O původu a vzniku života na Zemi
Existují dva zásadně odlišné názory na původ života na Zemi. Jeden je založen na víře, že život byl stvořen nějakou vyšší mocí. Na tomto názoru je založena většina náboženství. Podle druhého názoru mohl život vzniknout samovolně v souladu s přírodními zákony. Výsledky získané metodami molekulární genetiky a studium dědičné informace ukazují, jak vypadaly první struktury s vlastnostmi živých objektů, jak mohly vzniknout a jak se mohly vyvinout do současných složitých organizmů.


20. února 2014

Bc. Petr Horálek
Hvězdárna v Úpici, Česká astronomická společnost

Na lovu skvostů temné oblohy
Hvězdná obloha nabízí i při letmém pohledu tolik skvostů. Není to jen Mléčná dráha, kterou si mnozí dnes již ani neumí představit, nebo objekty vzdáleného nebe. Jsou to i jevy, s nimiž se na příměstské obloze můžeme prakticky rozloučit. S čím dál více narůstajícím světelným znečištěním je ohroženo jejich pozorování a výzkum. A neposledně, tedy možná hlavně - opravdu tmavá obloha nabízí ten snový obraz, který mnozí považují jen za smyšlenou romantickou představu. A proč cestovat na Kanárské ostrovy, do Chile nebo do Tichomoří?


27. února 2014

Mgr. et Bc. Michael Vích a Ing. Martin Fibrich, Ph.D.
Fyzikální ústav AV ČR - projekt ELI Beamlines (výstavba nejintenzivnějšího laseru světa v Dolních Břežanech)

ELI Beamlines - laserové centrum o výkonu tisíců Temelínů
Hlavním cílem ELI je vybudování nejmodernějšího laserového zařízení na světě, které bude dodávat ultrakrátké laserové pulsy trvající jen několik femtosekund (10-15 fs) a produkovat maximální výkon až 10 PW. ELI přinese nové poznatky potenciálně využitelné v lékařském zobrazování a diagnostice, konstrukci nástrojů pro vývoj a testování nových materiálů, rentgenové optice atd. ELI je už v současné době atraktivní platformou pro výchovu nové generace vědců a inženýrů.


Přišli jste o přednášku? Najděte si nás na Youtube...

Všem zájemcům, kteří se nějaké přednášky nemohou zůčastnit, doporučujeme náš Youtube kanál brnoobservatory, na kterém najdete jak záznamy z uskutečněných přednášek a některých audiovizuálních představení, tak i krátké pořady pro veřejnost. Archiv a záznamy přednášek najdete rovněž na stránkách hvězdárny, kde si můžete videa či audiozáznamy z přednášek stáhnout.




O autorovi



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »