Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Malý Messierův maraton přišel, viděl, zvítězil !

Malý Messierův maraton přišel, viděl, zvítězil !

Zvídaví budoucí Messieři
Zvídaví budoucí Messieři
Odpoledne soutěže s astronomickou tématikou, večer zajímavá přednáška o Sluneční soustavě, noční porozování hvězdné oblohy, přátelská atmosféra, legrace i napětí, poučení i zábava, přesně taková byla sobota 2. dubna 2011 (a kousek neděle 3. dubna). V 15.00 hod SELČ byl v prostorách Domu dětí a mládeže v Moravské Třebové zahájen první ročník akce nazvané "Malý Messierův maraton" (MMM).


Počasí: naprosto zatažená obloha, předpověď amatérského meteorologa a astronoma Břetislava a Jirkova intuice nevylučovaly vyjasnění.


Sobotní soutěže za zataženého počasí
Sobotní soutěže za zataženého počasí
Úvodní část programu - soutěžní odpoledne - připravila sekce pro děti a mládež ČAS. Testíky, modifikace hry "Riskuj", skládačka, venkovní hra "Na špiony" a kimovka, bodíky soutěžícím přibývaly, před poslední disciplínou byli v čele tabulky (se stejným počtem bodů) dva soutěžící, také další v pořadí nebyli úplně bez šance.

O celkovém vítězi nakonec rozhodla soutěž zručnosti, což bylo sestavení řetězu z kancelářských sponek, ovšem pozor, rukama oděnýma do velkých neforemných rukavic (kosmonauti přece musí ve volném vesmíru pracovat oblečeni do skafandrů. Vítězkou se stala Jitka, druhé místo obsadil Rosťa. Pochvalu si zaslouží všichni včetně Rosťovy maminky, která pro nás napekla dobroty, o jakých si kosmonauti mohou nechat jen zdát.


Počasí: stále zataženo, ale začíná to vypadat slibně.


Jindřich Žižka přednáší o Sluneční soustavě
Jindřich Žižka přednáší o Sluneční soustavě
Energie dočerpána, program pokračuje přednáškou o sluneční soustavě. Jindřich Žižka (mimo jiné pracovník Astronomického ústavu Univerzity Karlovy v Praze a rodák z blízkého okolí našeho města) si pro nás připravil populárně naučnou přednášku "Masoví vrazi ve Sluneční soustavě". Více než hodinové vyprávění jsme soustředěně poslouchali, sledovali videoprojekci, mladí astronomové-amatéři se aktivně zapojili správnými odpověďmi na Jindrovi otázky. Následnou minibesedu bylo nutné předčasně ukončit, ale naše dotazy sepíšeme, odešleme a počkáme si na písemné odpovědi.


Počasí: téměř jasno !!!


Nastává přesun ke hvězdárně, kde už na nás čeká náš kamarád Jirka se svým dalekohledem, Věra s dalším teleskopem a také Miroslav (dalekohledů připravil hned několik).


Počasí: úplně jasno. Díky přírodo!


Je asi 21:00 SELČ (2. dubna 2011), pozorování začíná. Nálada je výborná, první objekty s označením "M" byly "uloveny". Každý účastník viděl několik objektů z Messierova katalogu, dále nějaké z NGC, samozřejmě i Alcor a Mizar, nejvytrvalejší pozorovatelé i planetu Saturn. Doslova jsme běhali mezi pozorovacími stanovišti, možná máme maraton i "v nohách", mladé návštěvníky začíná zmáhat únava, mezi 22. a 23. hodinou nás u hvězdárny zůstalo pět, o něco později jen tři. Konec pozorování asi ve 2:00 SELČ (3. dubna 2011).

Rekord v počtu napozorovaných "M" jsme zcela jistě "netrhli" (podrobnosti budou zveřejněny v pozorovacím deníku hvězdárny), ale s tím jsme ani nepočítali. Nejdůležitější bylo začít.

Myslím, že mohu označit I. MMM za úspěšně položený základní kámen nové tradici při hvězdárně Boleslava Tecla v Moravské Třebové. Tentokrát nás bylo 21, už nyní se těším na příští ročník a další a další zájemce o astronomii.

Speciální poděkování patří Andejce Aberlové (DDM Moravská Třebová), Věře Bartákové (ČAS SDM), Jiřímu Graciasovi (náš nepostradatelný pozorovatel oblohy), Jindrovi Žižkovi (profesionální astronom) a manželům Kršňákovým (ochotní dobrovolní pomocníci).

Další fotografie najdete ZDE. Z pozorování bohužel žádný snímek nemáme.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »