Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Malý Messierův maratón v Moravské Třebové

Malý Messierův maratón v Moravské Třebové

110 Messierových objektů
110 Messierových objektů
Hvězdárna Boleslava Tecla při DDM Moravská Třebová a ČAS sekce pro děti a mládež si dovolují pozvat obdivovatele hvězdné oblohy na I. ročník setkání nazvaného Malý Messierův maratón. Akce se uskuteční 2. - 3. dubna 2011 u hvězdárny Boleslava Tecla a v prostorách Domu dětí a mládeže. Vstup je volný, určeno zejména dětem a mládeži, ovšem rádi uvítáme i všechny dospěláky.

Co je to vlastně Messierův maratón?

Každý rok Slunce vstupuje během jarní rovnodennosti do oblasti jižního cípu souhvězdí Ryb. V této době nastává pravý okamžik pro nadšence jedné velmi prestižní astronomické soutěže - Messierova maratónu. Koncem března a začátkem dubna jsou totiž viditelné během noci Messierovy objekty všechny, protože Slunce leží v místě, kde žádný není, a tím pádem, je-li jasno a jsme-li vybaveni dobrým přístrojem, nic nám nebrání je spatřit.

Během Messierova maratónu se sejde skupina nadšenců na určitém místě (nejčastěji na hvězdárně ležící mimo městské osvětlení). Každý má svůj dalekohled, sadu mapek, červené světlo, stopky a papír s výpisem objektů. Ten, kdo za nejkratší čas odpozoruje nejvíce objektů Messierova katalogu (nebo všechny), je vítězem.

Co je to Malý Messierův maratón?

Určitě si ani vy, méně zkušení pozorovatelé či pozorovatelé-nováčci, zejména z řad dětí a mládeže, nechcete nechat ujít příležitost zažít dobrodružství při hledání Messiérových objektů.

Přijměte tedy naše pozvání a přijďte. Pravděpodobně se nikomu z nás nepodaří najít všech 110 objektů, ale možná spousta z vás s pomocí zkušených amatérských astronomů a jejich astronomických dalekohledů uvidí na vlastní oči alespoň některé a pokud se vám astronomické pozorováníčko zalíbí, proč netrénovat po zbytek roku na příští ročník Malého Messierova maratonu?

Program:

2. 4. 2011:

  • Během odpoledních hodin setkání a ubytování přespolních účastníků v DDM Moravská Třebová (vzhledem k omezené kapacitě prosíme o rezervaci noclehů minimálně 2 týdny předem, přičemž nabídka ubytování je určena pouze dětem a mládeži do 18 let věku a organizátorům akce)
  • Přibližně od 15. hodiny budou v DDM probíhat soutěže s astronomickou tématikou (připraví sekce pro děti a mládež
  • Stravování individuální
  • Mezi 18. a 20. hodinou příprava pozorovacích stanovišť v okolí hvězdárny, očekáváni budou již i hosté z řad široké věřejnosti (děti i dospělí)
  • Mezi 20. a 21. hodinou (dle uvážení pozorujícího) zahájení pozorování
  • Ukončení opět dle uvážení jednotlivých účastníků
  • Přenocování v DDM
3. 4. 2011:
  • V dopoledních hodinách budíček
  • Snídaně individuální
  • Vyhodnocení soutěže
  • Úklid, rozchod a odjezd

Poznámky na závěr...

Všem účastníkům doporučujeme připravit se na pozorování: teplé oblečení, vhodná obuv, svačinka, červená svítilna (svítící displeje mobilů a bílé svítilny nebudou tolerovány). Teplý čaj bude zajištěn. Samozřejmě v době a v místě pozorování je povoleno požívat pouze nealkoholické nápoje. Všechny účastníky požádáme o zápis do pozorovacího deníku hvězdárny (jméno, výčet použité techniky, napozorované objekty a celkové hodnocení). Změny vyhrazeny.

Další informace: Stránky Hvězdárny Boleslava Tecla při DDM Moravská Třebová nebo na stránkách Sekce pro děti a mládež ČAS.

Na hojnou účast se těší pracovníci DDM Moravská Třebová a ČAS SDM.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »