Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Mayové a konec světa: Věcně - Stručně - Jasně

Mayové a konec světa: Věcně - Stručně - Jasně

Konec světa podle Mayů?
Konec světa podle Mayů?
Dopustím se jen drobného komentáře k článku Jana Gazdíka v MF Dnes z 19.1. "Konec světa řeší i Akademie věd". Záběr tiskové konference byl široký, ale jde-li o "konec světa" jmenovitě ke dni 21. 12. 2012 (on je konec světa dost často, takže je v tom už trochu zmatek), pak se jedná o údajnou předpověď konce světa podle Mayů. Nevyhnutelně následuje téma "vztah mayského a našeho kalendáře", neboť zde je pes zakopán...

Bratři Bohumil a Vladimír Böhmovi
Bratři Bohumil a Vladimír Böhmovi
Konference se nezúčastnil ani jeden z bratrů Böhmů z Kolína (toho českého), kteří tématice vztahu mayského a našeho kalendáře (v hantýrce nazývaném "korelace") věnovali podstatnou část svého života. Ti by mohli toho psa nejlépe identifikovat. Diky Böhmům jsme se "korelací" zabývali také v Astronomickém ústavu a jejich výsledky (poprvé publikované v r. 1991) jsme nezávislým výpočetním postupem podpořili. Odborný článek je v Astronomische Nachrichten č. 4, 2008, str. 426-436.

Mayský kalendář, založený na pozorováních nebeských těles, "běžel" velmi přesně a náš křesťanský taky. Ale jejich vztah, ona "korelace", čili převodní koeficient od jednoho ke druhému, je zatížen neuvěřitelně velkou chybou. (Mezi naším a jinými kalendářními systémy takové problémy vesměs nejsou.) Nejčastěji používanou "korelací" je korelace GMT (první písmena příjmení tří autorů příslušných prací dnes již více než 60 let starých). K datu podle mayského kalendáře je třeba přičíst 584283 dnů, abychom dostali datum v našem (juliánském) kalendáři. Korelace GMT je založena na historických datech. Dnes je překonána, ale odborníci se nemohou dohodnout, čím ji nahradit a tak se konzervativně GMT drží. V současnosti známe asi 50 různých "korelací" lišících se i o stovky let. To znamená, že dějiny Mayů jsou vůči dějinám zbytku světa zatíženy chybou až stovky let "dopředu" nebo "dozadu".

Bratři Bohmové založili svou korelaci na rozboru astronomických jevů (zatmění Slunce, pozic planet vůči Zemi, aj.) popsaných v jedné vzácné památce, která po Mayích zbyla a odolala nějakým zázrakem řádění Španělů. Podle místa nálezu se té knize (leporelu) říká Drážďanský kodex. Podle Böhmů je správný převodní koeficient 622261 dnů. Dějiny Mayů se tímto posouvají směrem k současnosti skoro o 104 roky (vůči GMT). To je to, co jsme v Astronomickém ústavu AV ČR prověřovali a ověřili.

No a co má být? Jak to souvisí s koncem světa letos v prosinci? Máme řešení. Konec světa nebude 21. 12. 2012 (podle chybné GMT), ale 14. 12. 2116 (podle nejpravděpodobnější korelace, tj. korelace bratří Böhmů).

Ještě Vás tento konec světa zajímá? Když bude až v roce 2116?! Nechtělo by to něco bližšího, čeho se máme šanci dožít a pak v patřičně příšerné katastrofě zhynout?

Mayové chápali čas cyklicky, podle nás je to veličina běžící "jedním směrem". Jejich kalendář měl několik cyklů jako my máme dny, týdny, měsíce, roky a staletí. Jeden z jejich cyklů trvá 52 let, jiný, dlouhý cyklus 5125 let a končí právě 21. 12. 2012 (ovšem s použitím GMT). Když jeden cyklus skončí, začne nový jako po Silvestru začne Novým rokem náš nový rok. Nezačne ale židům, muslimům, ani pravoslavné církvi. Maya by postavil oslavnou stélu (kámen s nápisy), popřípadě přidal vrstvu k existující pyramidě a byl by šťasten, že svět běží dál. Náš spoluobčan pan XY je šťasten, když se zbaví silvestrovské opice. A za rok znova.

Já osobně, pokud se dožiji, otevřu 21. 12. 2012 dobrou whisky a dám si dvojitou. Co kdyby...

Prof. Ing. Jaroslav Klokočník, DrSc.
vědecký pracovník
Astronomický ústav AV ČR v.v.i., Observatoř Ondřejov
www.asu.cas.cz/~jklokocn

Související:
[1] Proběhla tisková konference o konci světa (Petr Horálek)
[2] Mayský kalendář a konec světa 2012 (Jan Vondrák)
[3] 2012: Konec světa NEBUDE




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »