Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Mezinárodní kosmická stanice, mnoho světů a věčný život v Brně

Mezinárodní kosmická stanice, mnoho světů a věčný život v Brně

Mezinárodní kosmická stanice ISS Autor: NASA
Mezinárodní kosmická stanice ISS
Autor: NASA
I na listopad 2013 si pro vás brněnská hvězdárna připravila skutečně zajímavé přednášky. Podíváme se na kosmologickou otázku mnoha vesmírů, klimatické změny na Zemi a navštívíme Mezinárodní kosmickou stanici a trošku se zasníme o věčném životě.

Listopadový cyklus přednášek probíhá každý čtvrtek od 18 hodin. Přednášky se konají v přednáškovém sále. Rezervaci nebo předprodej vtupenek lze uskutečnit na této adrese. V květnu se můžete těšit na tyto přednášky:

7. listopadu 2013

RNDr. Jan Pretel, CSc.
Český hydrometeorologický ústav v Praze, Oddělení klimatické změny

Klima jako na houpačce aneb Klimatická změna – fikce nebo skutečnost?
Počasí je v posledních letech poněkud více proměnlivé, než tomu bylo v minulosti. Vedra rychle střídá chlad, po povodních a záplavách přijde hned sucho, časté bouřky a vichřice... Jsou již patrné nějaké významné trendy? Jde o projevy klimatické změny, o které se stále častěji hovoří a která má řadu příznivců, ale i odpůrců? Co můžeme v budoucnu očekávat a může za to všechno člověk?


14. listopadu 2013

doc. RNDr. Jiří Langer, CSc.
Matematicko-fyzikální fakulta UK v Praze, Ústav teoretické fyziky

Kolik je na světě světů?
Vesmír či universum se chápával jako souhrn všeho, co existuje. Kosmologie dvacátého století vytvořila scénář podivuhodně dobře popisující vývoj pozorovaného vesmíru. Dnes, především v důsledku představy inflační fáze ve vývoji vesmíru a kvantové teorie superstrun, se však pozorovatelný vesmír často pokládá jen za jeden z členů obrovské rodiny označované jako multiverzum.


21. listopadu 2013

Vít Straka
Člen astronautické sekce ČAS, student Filosofické fakulty MU

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) – čím dál otevřenější brána do vesmíru
Máte rádi příběhy o vesmírných cestách a neohrožených astronautech? Ať už "hltáte" sci-fi žánr či skutečné vesmírné výpravy, zosobnění Vašich snů není vůbec daleko! Již 15 let totiž krouží kolem Země ohromná vesmírná základna a šest lidí na její palubě šestnáctkrát denně proletí nad našimi hlavami! Co přesně se na stanici děje? Jak vypadá takový běžný den na její palubě? Jaké výhody přináší prostému lidu planety Země? A poletí lidé třeba jednou i na Mars?


28. listopadu 2013

prof. Ing. Petr Dvořák, CSc.
Lékařská fakulta MU Bohunice, Biologický ústav

Co kdybyste mohli žít věčně?
Kmenové buňky jsou extrémně zajímavým objektem vědy a velkou nadějí pro medicínu. Od roku 2007 padly za objevy z oblasti kmenových buněk dvě Nobelovy ceny, z nichž ta druhá z loňského roku je jednou z nejrychleji udělených cen v historii. O kmenových buňkách se mluví jako o zázračném léku na slepotu, rakovinu, stařecké demence, úrazy páteře, srdeční selhání, cukrovku a mnoho dalších onemocnění. Také prý mohou prodloužit život. Je to pravda? Tvrdí to také vědci nebo je to pouhá novinářská fikce?


Přišli jste o přednášku? Najděte si nás na Youtube...

Všem zájemcům, kteří se nějaké přednášky nemohou zůčastnit, doporučujeme náš Youtube kanál brnoobservatory, na kterém najdete jak záznamy z uskutečněných přednášek a některých audiovizuálních představení, tak i krátké pořady pro veřejnost. Archiv a záznamy přednášek najdete rovněž na stránkách hvězdárny, kde si můžete videa či audiozáznamy z přednášek stáhnout.




O autorovi



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »