Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Mezinárodní seznam amatérských hvězdáren

Mezinárodní seznam amatérských hvězdáren

Abbey Ridge Observatory
Abbey Ridge Observatory
Snem mnoha astronomů-amatérů je postavit si vlastní hvězdárnu. Soukromá hvězdárna má mnoho výhod: pozorovatelské zázemí, možnost nainstalovat přístroje natrvalo bez nutnosti ustavovat znovu paralaktickou montáž před každým pozorováním, pozorovatel cestuje v noci za tmou sám a neveze s sebou dalekohledy (ty už má na své hvězdárně). Nevýhoda je jen jedna: hvězdárna zpravidla nejde přesouvat na jiné místo.

Jistě už jste se na internetu setkali se seznamy hvězdáren a astronomických institucí. Koneckonců jeden takový je i na stránce České astronomické společnosti. Existuje však jeden seznam, který je jiný: Mezinárodní seznam soukromých amatérských hvězdáren (http://obs.nineplanets.org/obs/obslist.html). Sestavil ho pan Bill Arnett z USA. Původně to udělal za účelem shromáždění poznatků, jak si co nejlépe postavit svou vlastní soukromou hvězdárnu. Časem tak vznikl seznam unikátní jak svým zaměřením, tak rozsahem.

Z České republiky jsou na tomto seznamu zatím jen 2 soukromé hvězdárny: Altan Observatory Luboše Bráta, předsedy SPHE ČAS a Hvězdárna ve Stradouni pana Bohumila Ruprechta, člena České skupiny pozorovatelů planet.

Chcete-li také, aby o vaší soukromé hvězdárně věděl celý svět, neváhejte, a kontaktujte Billa Arnetta.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »