Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  MHV 2004 - sraz s astrotechnikou pod oblohou

MHV 2004 - sraz s astrotechnikou pod oblohou

Česká astronomická společnost přichází se setkáním, které v České republice dosud chybělo. Přesto jej leckdo zná ze stránek časopisu Sky&Telescope. „Star Party“ aneb naše setkání „Mezní hvězdná velikost“. Nápad vznikl v diskusním elektronickém fóru http://astroforum.shodam.net Názvem akce, který předkládáme, chceme dát najevo, že bychom se rádi rok co rok setkávali na místech s temnou oblohou. I tak bude „MHV“ pokaždé jiná – ve skutečném i přeneseném slova smyslu.

Setkání uživatelů astronomických dalekohledů s nočním pozorováním a denním spaním se bude konat v Čeřínku nedaleko Jihlavy o víkendu 15. – 17. října 2004. Zveme všechny milovníky astronomie, zkušené pozorovatele i začátečníky. Po diskusích, jaká má MHV být, nestanovujeme pro účast žádné podmínky. Dalekohled o průměru od 10 mm do 10 000 mm je ale vítán. Přivezte si prostě s sebou to, čím se chcete dívat na oblohu, čím se chcete pochlubit nebo s čím potřebujete poradit. Účast přátel či rodinných příslušníků je možná, budou-li uvedeni v přihlášce. Během našeho setkání počítáme s presentací a prodejem firem prodávajících u nás astrotechniku. Doufáme, že bude dost času na diskuse a výměnu zkušeností, krátké přednášky a příspěvky účastníků apod. V případě, že nám počasí nebude přát, vyplníme tímto způsobem naše setkání.

Ubytování je zajištěno v Rekreačním zařízení Moravských kováren Čeřínek (http://www.jihlavsko.cz/mor_kova/default.htm). Jeho cena je 160 Kč na osobu a noc (lůžkoviny jsou v ceně, sociální zařízení společné, pokoje dvou, čtyř, pěti, šesti a osmilůžkové). Stravování individuální – v ubytovacím zařízení je kuchyňka, takže si bude možné vařit a zároveň asi 200 m daleko je horská chata na Čeřínku s nabídkou minutkových jídel k obědu i večeři. Dopravu si zajišťuje každý sám, od hromadné dopravy můžeme pomoci s dopravou lidí i dalekohledů. Akce není připravována jako zisková, náklady spojené s přípravou a organizací jsou již zahrnuty v celkové ceně MHV (především benzín na množství ujetých km, kdy jsme ověřovali Vaše i naše tipy na místo setkání), která činí pro členy České astronomické společnosti 340 Kč, pro nečleny ČAS 440 Kč.

Platbu proveďte nejpozději do 5.10.2004! (podle ní budeme objednávat ubytování), a to buď bankovním převodem na účet České astronomické společnosti č. 473965013/0300 nebo složenkou C na adresu Česká astronomická společnost, Astronomický ústav AV ČR, Boční II / 1401a, 141 31 Praha 4. Jako variabilní číslo uveďte prosím Vaše datum narození (uvedené v přihlášce).

Vyplněnou přihlášku zašlete prosím co nejdříve na adresu info@astro.cz nebo písemně na adresu Česká astronomická společnost, Astronomický ústav AV ČR, Boční II / 1401a, 141 31 Praha 4. Uzávěrka přihlášek je 5. října 2004. Ubytovací kapacita je však omezena (resp. přednostně budou obsazovány menší pokoje), proto reagujte pokud možno dříve. Přihlášky, které nebudou podloženy po 5.10. platbou, budou stornovány. Pro zájemce, kteří by např. v případě jasného počasí chtěli zůstat do pondělka, je domluvena možnost prodloužit si pobyt. Platbu za noc z neděle na pondělí bude možné provést až na místě v neděli podle okamžitého rozhodnutí.

Snažili jsme se, aby místo konání první MHV splňovalo především dobré pozorovací podmínky, přístup autem, polohu někde „uprostřed republiky“ a aby kvalita a cena ubytování byla přijatelná pro každého. Hledání místa, také na základě tipů od řady kolegů astronomů, jsme věnovali hodně času a energie, protože podmínky pro pobyt hvězdářů nejsou nijak jednoduché. Doufáme, že budete spokojeni. Babí léto a minimální fáze Měsíce by tomu mohly napomoci.

Těšíme se, že se setkáme na prvním ročníku MHV – setkání astronomů amatérů i profesionálů s dalekohledy pod oblohou! Veškeré dotazy zodpovíme na adrese info@astro.cz či na telefonu 267 103 040, příp. 737 322 815 (Pavel Suchan).

Ke stažení: pozvánka, přihláška

Jaromír Jindra, Jan Zahajský a Pavel Suchan




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »