Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  MHV 2007

MHV 2007

spolecnefoto2.jpg
O víkendu 20. - 22. dubna 2007 proběhlo v rekreačním středisku BVV v Zubří u Nového Města na Moravě 4. MHV jaro 2007. Zúčastnilo se ho na 90 účastníků z celé republiky a také ze Slovenska, kteří za jasného počasí a dobrých pozorovacích podmínek (obec Zubří a rekreační areál zhasly své veřejné osvětlení) na louku postavili na 50 dalekohledů a také několik radioteleskopů. Protože organizátoři museli z kapacitních důvodů odmítnout řadu dalších zájemců, uvažuje se možná už o podzimním termínu této akce určené pro majitele astronomických přístrojů a pozorovatele - zkušené i začátečníky. Zájemci, kteří si přejí dostat do své e-mailové schránky pozvánku, nechť zašlou svůj kontakt na mhv@astro.cz, zařadíme je do adresáře.

Fotografie z MHV 2007 se postupně objeví v galerii /galerie/v/akce/mhv/2007/ (galerie se nyní připravuje). Několik fotografií na ukázku:

halovejevy.jpg
img_0108.jpg
img_0081.jpg
koncert.jpg
mikulasek.jpg
naprednasce1.jpg




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »