Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Mladé astronomky vévodí 12. ročníku Astronomické olympiády

Mladé astronomky vévodí 12. ročníku Astronomické olympiády

Gratulace vítězům celostátního kola AO 2015 v Praze.
Autor: Radek Kříček

V pátek 22. května se pět desítek finalistů ze základních škol a víceletých gymnázií z celé republiky utkalo na celostátním finále v Praze. Mladší řešitelé soutěžili na Štefánikově hvězdárně, starší na Akademii věd na Národní třídě. Středoškoláci svá finálová klání absolvovali v Planetáriu Ostrava v polovině května a na konci března. Ve třech kategoriích ze čtyř obsadily první místo dívky.

Tisková zpráva České astronomické společnosti z 25. května 2015.

V pátek 22. května 2015 se v Praze uskutečnilo finále 12. ročníku Astronomické olympiády, kterou pořádá Česká astronomická společnost pro žáky základních škol a studenty gymnázií. 50 finalistů z celé České republiky se sjelo do Prahy, kde dopoledne absolvovali úlohy finále. Zatímco finalisté z 8. a 9. tříd úlohy řešili na Akademii věd na Národní třídě, žáci 6. a 7. tříd se sešli na Štefánikově hvězdárně na pražském Petříně. Odpoledne pak společně na Akademii věd vyslechli přednášku Mgr. Jakuba Rozehnala ze Štefánikovy hvězdárny na téma Jak vznikala Sluneční soustava, obdrželi diplomy a řadu odměn. Výherci si odnesli astronomické dalekohledy věnované firmou Supra Praha, s.r.o. (www.celestron.cz). V sobotu finále Astronomické olympiády pokračovalo exkurzí na pracoviště Astronomického ústavu AV ČR  v Ondřejově.

VÝSLEDKY

Kategorie EF (8. a 9. třída a ekvivalent víceletých gymnázií):

1. Jindřich Jelínek, Fakultní základní škola, Hálkova 4, Olomouc

2. David Burda, Gymnázium Legionářů 402, Příbram

3. Marko Bermell, Slovanské gymnázium, třída Jiřího z Poděbrad 13, Olomouc

 

Kategorie GH (6. a 7. třída a ekvivalent víceletých gymnázií):

1. Natálie Maleňáková, Slovanské gymnázium, třída Jiřího z Poděbrad 13, Olomouc

2. Adam Pavlík, ZŠ Školní 1000, Školní 1000, Nové Město nad Metují

3. Filip Holoubek, Gymnázium Třebíč, Masarykovo nám. 9/116, Třebíč

Astronomická olympiáda je v průběhu školního roku rozdělena do tří kol. První kolo probíhá na školách. Z něho pak postupují ti, kteří byli alespoň částečně úspěšní. V druhém kole, které je korespondenční, už musely děti více zabrat a mj. také uskutečnit praktická pozorování pod oblohou.

Letošního, již dvanáctého ročníku se v jeho prvním kole zúčastnilo 9363 žáků a studentů. Ve druhém (korespondenčním) kole odevzdalo své práce 1 661 dětí, ze kterých 50 nejlepších dorazilo na pražské finále. Astronomická olympiáda probíhá také v dalších dvou kategoriích určených pro 1. až 4. ročník středních škol (čtyřleté studium). Tyto kategorie ve spolupráci  s  Českou astronomickou společností  zajišťuje Hvězdárna a planetárium J. Palisy v  Ostravě (http://www.planetariumostrava.cz/). Finále proběhlo v Ostravě ve dvou termínech - 27. března a 15. května.

Kategorie AB (3. a 4. ročník středních škol):

1. Lucie Fořtová, Gymnázium Pierra de Coubertina, Náměstí Fr. Křižíka 860, Tábor

2. Denis Müller, Gymnázium Budějovická, Praha 4

3. Lukáš Supik, Gymnázium Třinec, příspěvková organizace, Komenského 713, Třinec

 

Kategorie CD (1. a 2. ročník středních škol):

1. Hana Lounová, Gymnázium Olomouc - Hejčín, Tomkova 45, Olomouc

2. Jiří Vala, Gymnázium, SOŠ a SOU Mikulov, Komenského 7, Mikulov

3. Aneta Králová Lesná, Gymnázium Christiana Dopplera, Zborovská 45, Praha 5

Velký zájem

Středoškolských kategorií se zúčastnilo 1 651 studentů, ve finále úlohy řešilo 30. Zejména pro lokální media je zajímavé statistické rozdělení řešitelů podle krajů, viz http://olympiada.astro.cz/, v menu vybrat Aktuální ročník a dále si vybrat školní nebo korespondenční kolo a výsledky v jednotlivých kategoriích.

Na Astronomické olympiádě spolupracuje řada hvězdáren a planetárií v České republice v podobě konzultací. Ceny pro nejlepší finalisty v podobě astronomických dalekohledů poskytla firma Supra Praha, s.r.o. Partnery finále Astronomické olympiády jsou Akademie věd České republiky, Štefánikova hvězdárna v Praze, Společnost Astropis, Nakladatelství Fraus, Nakladatelství Aventinum, Hvězdárna Žebrák a Radio Blaník. Na finále Astronomické olympiády a doprovodném programu se podílejí Štefánikova hvězdárna v Praze, Astronomický ústav AV ČR, Astronomický ústav Univerzity Karlovy v Praze a Pedagogická fakulta Západočeské univerzity v Plzni. Partnerem soustředění je Hvězdárna ve Valašském Meziříčí.

Astronomická olympiáda je zařazena a podporována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v kategorii A a je připravována ve spolupráci s  Pedagogickou fakultou Západočeské univerzity v Plzni. Nemalé časové náklady, které Česká astronomická společnost a MŠMT na Astronomickou olympiádu vydávají, jsou velmi dobře vynaloženy – podpora dětí se zájmem o astronomii, vědu, souvislosti a s chutí a ochotou udělat něco navíc, než co jim škola nezbytně předepisuje, je vynikající investice.

Více informací o Astronomické olympiádě (i o minulých ročnících) lze najít na olympiada.astro.cz. Tam také najdete např. seznam letošních finalistů včetně města, odkud jsou.

Kontakt a informace (např. pro rozhovory):

Jaroslav Froulik
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Odbor pro mládež
Jaroslav.Froulik@msmt.cz

Pavel Suchan
Tiskový tajemník České astronomické společnosti
suchan@astro.cz
737 322 185

Jan Kožuško
Předseda Ústřední komise Astronomické olympiády
kozusko@astro.cz
776 200 522

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Fotogalerie z průběhu celostátního kola AO v Praze
[2] Oficiální stránka Astronomické olympiády



O autorovi

Jan Kožuško

Jan Kožuško

Narodil se v roce 1981 v Jičíně. O astronomii se zajímá od svých sedmi let. Od roku 1994 je úzce spjat se Štefánikovou hvězdárnou v Praze, kde po absolvování astronomického kroužku a kurzu působil jako demonstrátor a odborný pracovník. Vedl přístrojová praktika astronomického kurzu a sekci pozorovatelů Slunce, připravoval dětské dny a další akce. Do České astronomické společnosti vstoupil v roce 1999. Od roku 2004 je členem ústřední komise Astronomické olympiády a v roce 2010 se stal jejím předsedou.

Štítky: Astronomická olympiáda


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »