Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Nepropásněte netradiční seminář o meziplanetární hmotě

Nepropásněte netradiční seminář o meziplanetární hmotě

Kometa Lovejoy s planetární mlhovinou M76
Autor: Libor Šmíd

Zveme Vás jménem realizačního týmu projektu Rozvoj přeshraniční kooperující sítě pro odbornou práci a vzdělávání na netradiční akci pořádanou Hvězdárnou Valašské Meziříčí, p. o., Krajskou hvězdárnou v Žilině ve spolupráci se Společností pro meziplanetární hmotu, která se koná ve dnech 22. – 24. května 2015, v hotelu Charbulák, v obci Staré Hamry. Hotel se nachází v Beskydské oblasti tmavé oblohy. Akce pojatá jako přeshraniční setkání odborníků a zájemců je určena nejen odborníkům v dané oblasti, pracovníkům hvězdáren, ale i pedagogům a pracovníkům vzdělávacích institucí, studentům a všem zájemcům o tuto oblast a spolupráci.

Zveme Vás jménem realizačního týmu projektu Rozvoj přeshraniční kooperující sítě pro odbornou práci a vzdělávání na netradiční akci pořádanou

Hvězdárnou Valašské Meziříčí, p. o.

Krajskou hvězdárnou v Žilině

ve spolupráci se Společností pro meziplanetární hmotu (SMPH).

056484.jpg

Akce se koná ve dnech 22. – 24. května 2015, v hotelu Charbulák, v obci Staré Hamry. Hotel se nachází v Beskydské oblasti tmavé oblohy.

Akce pojatá jako přeshraniční setkání odborníků a zájemců je určena nejen odborníkům v dané oblasti, pracovníkům hvězdáren, ale i pedagogům a pracovníkům vzdělávacích institucí, studentům a všem zájemcům o tuto oblast a spolupráci. Smyslem setkání je informovat o současných pokrocích výzkumu meziplanetární hmoty včetně výzkumů souvisejících. Dále také podpořit a rozvíjet pozorovatelské i odborné přeshraniční aktivity a kontakty, nadále podporovat a rozšiřovat existující kooperující síť pozorovatelů. Představit nové technické možnosti a perspektivy.

Součástí programu akce je také motivační noční pozorování a praktické činnosti. Akce si klade za cíl přímo podporovat a rozvíjet společné vzdělávání a spolupráci obyvatel příhraničních regionů. Předpokládáme, že bude vydán sborník sylabů zvaných přednášek.

Počet účastníků akce je s ohledem na finanční možnosti projektu stanoven na nejvýše 30. Při přijetí přihlášek bude rozhodovat datum přijetí. Budeme preferovat účastníky s pobytem po celou dobu akce.

Plánovaný program semináře

pátek 22. května 2015

17:00 – 18:15 Odborná přednáška – bude doplněno – přednášející
18:15 – 19:30 večeře
19:30 – 21:00 Vznik základních molekul RNA světa během bombardování planety Země mimozemskými tělesy RNDr. Martin Ferus, Ph.D., Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského, v. v. i.
21:00 – 23:00 Astronomická pozorování ve skupinách

sobota 23. května 2015

09:00 – 10:15 Odborná přednáška – bude doplněno – přednášející
10:45 – 12:00 Binární, párové a vícenásobné asteroidyMgr. Petr Pravec, Dr., Astronomický ústav AV ČR, v. v. i. Ondřejov
12:00 – 13:30 oběd
13:30 – 16:00 Diskuse o odborné spolupráci a rozvoji přeshraniční pozorovací sítě
16:00 – 17:15 Meteorické roje a ich materské telesáRNDr. Leonard Kornoš, Ph.D., AGO Modra
17:45 – 19:00 Záporné ionty, jejich identifikace v laboratoři a v mezihvězdném prostoruprof. RNDr. Svatopluk Civiš, CSc., Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského, v. v. i.
19:00 – 20:00 večeře
20:00 – 21:00 Krátké odborné příspěvky účastníků (10-15 minut)
Stratosférické experimenty výzkumu meziplanetární hmoty Jakub Koukal, Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. a Společnost pro meziplanetární hmotu
21:00 – 23:00 Astronomická pozorování ve skupinách, fotografování oblohy, seznámení s metodikou pozorování (v případě nepříznivého počasí bude program v přednáškovém sále)

neděle 24. května 2015

09:00 – 10:15 Novinky v observačních sítích pro pozorování meteorů NFC, spektrografy, nové sítě, rozvoj stávajících sítí – Jakub Koukal, Společnost pro meziplanetární hmotu
10:45 – 12:00 Vývoj meziplanetární hmoty v rámci vývoje Sluneční soustavyJiří Srba, Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o.
12:00 – 13:30 oběd
13:30 – 15:00 Pracovní setkání pozorovatelů zajišťující provoz pozorovatelské sítě

Program může být upraven v závislosti na pozorovacích podmínkách.
Změny v programy jsou vyhrazeny!

ORGANIZAČNÍ INFORMACE PRO ÚČASTNÍKY

Seminář Pokroky ve výzkumu meziplanetární hmoty a rozvoj spolupráce se koná v hotelu Charbulák, Grúň 55, 739 15 Staré Hamry, Česká republika ve dnech 22. – 24. května 2015.

Ubytování
Pro včas přihlášené vážné zájemce (do maximální kapacity účastníků) zajišťujeme a hradíme ubytování na 2 noci v hotelu Charbulák (tří a čtyřlůžkové pokoje).

Stravování
Přihlášeným účastníkům zajišťujeme a hradíme stravu. Stravování bude zajištěno hromadně formou jednotného menu přímo v místě konání semináře.

Doporučení pro účastníky
Doporučujeme se vybavit vhodným a teplým oděvem pro venkovní noční pozorování, přezůvkami pro pobyt v horském hotelu.
Vážné zájemce o účast prosíme o včasné vyplnění a odeslání níže uvedené přihlášky na adresu pořadatele nebo lépe využití on-line přihlášky.

Přihlášky prosím odešlete do 19. května 2015!
Přihlášky zájemců budou evidovány dle pořadí doručení do sídla organizátora. Budou preferováni účastníci s pobytem po celou dobu akce.
 

Kontakty:
Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o., Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí            
Telefon: ++420 571 611 928    Fax: ++420 571 611 528    
Kontakt na projektový tým:    libor.lenza@astrovm.cz        
Přihlášky na workshop:         asistentka@astrovm.cz

Soubory ke stažení

Přihláška na seminář (doc; 155 kB) - můžete využít on-line přihlášky.

 

056483.jpg



Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí



O autorovi

Libor Lenža

Libor Lenža

Narodil se v roce 1969 a již od mladých let se věnoval přírodě a technice. Na počátku studia střední školy se začal věnovat astronomii. Nejprve působil v Klubu astronomů v Havířově pod vedení Ing. Miloně Bury a dalších. Jeho zájem o astronomii i kosmonautiku se rychle prohluboval. Již od mladých let se věnuje popularizaci nejen astronomie a kosmonautiky. V roce 1991 začal pracovat na Hvězdárně Valašské Meziříčí jako odborný pracovník se zaměřením na pozorování projevů sluneční aktivity, ale i další oblasti observační astronomie a popularizaci. V roce 1995 se na této instituci ujal práce ředitele. Ve vedení této hvězdárny působí do dnešních dnů. Věnuje se také řízení projektů a projektových úkolů nejen v oblasti astronomie. Zakládal Valašskou astronomickou společnost, několik funkčních období působil jako její předseda. Spolupracuje s Českou astronomickou společností a dalšími organizacemi. Připravuje a organizuje řadu aktivit, akcí a projektů a také přednáší. Kromě astronomie se věnuje také dalším oblastem přírodních věd, zejména geologii, chemii, spektroskopii, ale také novým technologiím a energetice.

Štítky: Meziplanetární hmota, Seminář


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »