Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Nepropásněte netradiční seminář o meziplanetární hmotě

Nepropásněte netradiční seminář o meziplanetární hmotě

Kometa Lovejoy s planetární mlhovinou M76
Autor: Libor Šmíd

Zveme Vás jménem realizačního týmu projektu Rozvoj přeshraniční kooperující sítě pro odbornou práci a vzdělávání na netradiční akci pořádanou Hvězdárnou Valašské Meziříčí, p. o., Krajskou hvězdárnou v Žilině ve spolupráci se Společností pro meziplanetární hmotu, která se koná ve dnech 22. – 24. května 2015, v hotelu Charbulák, v obci Staré Hamry. Hotel se nachází v Beskydské oblasti tmavé oblohy. Akce pojatá jako přeshraniční setkání odborníků a zájemců je určena nejen odborníkům v dané oblasti, pracovníkům hvězdáren, ale i pedagogům a pracovníkům vzdělávacích institucí, studentům a všem zájemcům o tuto oblast a spolupráci.

Zveme Vás jménem realizačního týmu projektu Rozvoj přeshraniční kooperující sítě pro odbornou práci a vzdělávání na netradiční akci pořádanou

Hvězdárnou Valašské Meziříčí, p. o.

Krajskou hvězdárnou v Žilině

ve spolupráci se Společností pro meziplanetární hmotu (SMPH).

056484.jpg

Akce se koná ve dnech 22. – 24. května 2015, v hotelu Charbulák, v obci Staré Hamry. Hotel se nachází v Beskydské oblasti tmavé oblohy.

Akce pojatá jako přeshraniční setkání odborníků a zájemců je určena nejen odborníkům v dané oblasti, pracovníkům hvězdáren, ale i pedagogům a pracovníkům vzdělávacích institucí, studentům a všem zájemcům o tuto oblast a spolupráci. Smyslem setkání je informovat o současných pokrocích výzkumu meziplanetární hmoty včetně výzkumů souvisejících. Dále také podpořit a rozvíjet pozorovatelské i odborné přeshraniční aktivity a kontakty, nadále podporovat a rozšiřovat existující kooperující síť pozorovatelů. Představit nové technické možnosti a perspektivy.

Součástí programu akce je také motivační noční pozorování a praktické činnosti. Akce si klade za cíl přímo podporovat a rozvíjet společné vzdělávání a spolupráci obyvatel příhraničních regionů. Předpokládáme, že bude vydán sborník sylabů zvaných přednášek.

Počet účastníků akce je s ohledem na finanční možnosti projektu stanoven na nejvýše 30. Při přijetí přihlášek bude rozhodovat datum přijetí. Budeme preferovat účastníky s pobytem po celou dobu akce.

Plánovaný program semináře

pátek 22. května 2015

17:00 – 18:15 Odborná přednáška – bude doplněno – přednášející
18:15 – 19:30 večeře
19:30 – 21:00 Vznik základních molekul RNA světa během bombardování planety Země mimozemskými tělesy RNDr. Martin Ferus, Ph.D., Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského, v. v. i.
21:00 – 23:00 Astronomická pozorování ve skupinách

sobota 23. května 2015

09:00 – 10:15 Odborná přednáška – bude doplněno – přednášející
10:45 – 12:00 Binární, párové a vícenásobné asteroidyMgr. Petr Pravec, Dr., Astronomický ústav AV ČR, v. v. i. Ondřejov
12:00 – 13:30 oběd
13:30 – 16:00 Diskuse o odborné spolupráci a rozvoji přeshraniční pozorovací sítě
16:00 – 17:15 Meteorické roje a ich materské telesáRNDr. Leonard Kornoš, Ph.D., AGO Modra
17:45 – 19:00 Záporné ionty, jejich identifikace v laboratoři a v mezihvězdném prostoruprof. RNDr. Svatopluk Civiš, CSc., Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského, v. v. i.
19:00 – 20:00 večeře
20:00 – 21:00 Krátké odborné příspěvky účastníků (10-15 minut)
Stratosférické experimenty výzkumu meziplanetární hmoty Jakub Koukal, Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. a Společnost pro meziplanetární hmotu
21:00 – 23:00 Astronomická pozorování ve skupinách, fotografování oblohy, seznámení s metodikou pozorování (v případě nepříznivého počasí bude program v přednáškovém sále)

neděle 24. května 2015

09:00 – 10:15 Novinky v observačních sítích pro pozorování meteorů NFC, spektrografy, nové sítě, rozvoj stávajících sítí – Jakub Koukal, Společnost pro meziplanetární hmotu
10:45 – 12:00 Vývoj meziplanetární hmoty v rámci vývoje Sluneční soustavyJiří Srba, Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o.
12:00 – 13:30 oběd
13:30 – 15:00 Pracovní setkání pozorovatelů zajišťující provoz pozorovatelské sítě

Program může být upraven v závislosti na pozorovacích podmínkách.
Změny v programy jsou vyhrazeny!

ORGANIZAČNÍ INFORMACE PRO ÚČASTNÍKY

Seminář Pokroky ve výzkumu meziplanetární hmoty a rozvoj spolupráce se koná v hotelu Charbulák, Grúň 55, 739 15 Staré Hamry, Česká republika ve dnech 22. – 24. května 2015.

Ubytování
Pro včas přihlášené vážné zájemce (do maximální kapacity účastníků) zajišťujeme a hradíme ubytování na 2 noci v hotelu Charbulák (tří a čtyřlůžkové pokoje).

Stravování
Přihlášeným účastníkům zajišťujeme a hradíme stravu. Stravování bude zajištěno hromadně formou jednotného menu přímo v místě konání semináře.

Doporučení pro účastníky
Doporučujeme se vybavit vhodným a teplým oděvem pro venkovní noční pozorování, přezůvkami pro pobyt v horském hotelu.
Vážné zájemce o účast prosíme o včasné vyplnění a odeslání níže uvedené přihlášky na adresu pořadatele nebo lépe využití on-line přihlášky.

Přihlášky prosím odešlete do 19. května 2015!
Přihlášky zájemců budou evidovány dle pořadí doručení do sídla organizátora. Budou preferováni účastníci s pobytem po celou dobu akce.
 

Kontakty:
Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o., Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí            
Telefon: ++420 571 611 928    Fax: ++420 571 611 528    
Kontakt na projektový tým:    libor.lenza@astrovm.cz        
Přihlášky na workshop:         asistentka@astrovm.cz

Soubory ke stažení

Přihláška na seminář (doc; 155 kB) - můžete využít on-line přihlášky.

 

056483.jpg



Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí



O autorovi

Libor Lenža

Libor Lenža

Narodil se v roce 1969 a již od mladých let se věnoval přírodě a technice. Na počátku studia střední školy se začal věnovat astronomii. Nejprve působil v Klubu astronomů v Havířově pod vedení Ing. Miloně Bury a dalších. Jeho zájem o astronomii i kosmonautiku se rychle prohluboval. Již od mladých let se věnuje popularizaci nejen astronomie a kosmonautiky. V roce 1991 začal pracovat na Hvězdárně Valašské Meziříčí jako odborný pracovník se zaměřením na pozorování projevů sluneční aktivity, ale i další oblasti observační astronomie a popularizaci. V roce 1995 se na této instituci ujal práce ředitele. Ve vedení této hvězdárny působí do dnešních dnů. Věnuje se také řízení projektů a projektových úkolů nejen v oblasti astronomie. Zakládal Valašskou astronomickou společnost, několik funkčních období působil jako její předseda. Spolupracuje s Českou astronomickou společností a dalšími organizacemi. Připravuje a organizuje řadu aktivit, akcí a projektů a také přednáší. Kromě astronomie se věnuje také dalším oblastem přírodních věd, zejména geologii, chemii, spektroskopii, ale také novým technologiím a energetice.

Štítky: Meziplanetární hmota, Seminář


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »