Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Noc na pardubické hvězdárně

Noc na pardubické hvězdárně

Hlavní dalekohled na Hvězdárně v Pardubicích
Hlavní dalekohled na Hvězdárně v Pardubicích
Už jste někdy měli možnost strávit 24 hodin na nějaké hvězdárně? Pravděpodobně ne. Že nevíte, co byste tam tak dlouho dělali? Pokud se přidáte k akci Sekce pro děti a mládež ČAS, rozhodně vám nehrozí žádná nuda. První Noc na hvězdárně je naplánovaná do Pardubic, na Hvězdárnu barona Artura Krause. Doba pro akci je velmi příznivá, o víkendu 12. - 13. června bude Měsíc ve fázi novu a nebude rušit noční pozorování. Sraz je před hvězdárnou ve 14 hodin. Pro ty z vás, kteří společně budou chtít poobědvat v nedaleké (osvědčené) restauraci ještě o dvě hodinky dříve. Po obědě začne hlavní program. Bude opravdu bohatý.

Začneme Stezkou barona Artura Krause a soutěží. Než se setmí, a to bude trvat ještě několik hodin, zahrajeme si Astro-kufr a Astro-riskuj, odlijeme ze sádry Mars a Měsíc, odpálíme sodovo-octovou raketu, vyzkoušíme si hrátky s plazmatem nebo velmi silnými magnety a zkusíme vyrobit elektřinu pomocí ovocné šťávy nebo obyčejné vody. Prohlédneme si "posla z nebes", skutečný meteorit. Čeká nás soutěž o nejlepšího pilota kosmické lodi a procházka po Marsu ve 3D. Zbude-li nám po tom všem ještě čas, vyrobíme si vlastní sluneční filtr.

Po setmění budeme pozorovat. Začneme orientací na nebi, seznámíme se souhvězdími a nejzajímavějšími hvězdami. Nočním nebem se v současnosti toulá několik planet, ke kterým natočíme skleněné oči dalekohledů. Pokusíme se ulovit i některé jiné objekty: dvojhvězdy, hvězdokupy a mlhoviny. Koho pozorování unaví, pro toho bude připravena "spací" místnost: v ní si rozloží spacák a jakmile do něj vklouzne, může si o hvězdách a hvězdárnách nechat zdát až do rána. Pro nejvytrvalejší pozorovatele však možná čeká prémie v podobě komety... Noční pozorování prostě bude trvat tak dlouho, dokud se poslední dítko neodebere do spacáku a poslední zvídavé očko se nezavře.

Budíček pro noční pozorovatele bývá pozdní. Ani my tuto tradici nebudeme rušit. Vstávat budeme podle potřeby, nejdéle však v 11 hodin, abychom stihli sbalit a odejít na oběd - ten bude rozloučením s naší první Nocí na hvězdárně.

Ptáte se, co bude v případě, že se po nebi budou prohánět mraky a hvězda nebude vidět ani jediná? Ani tehdy nebudeme sedět nečinně kolem stolu. Hvězdy a různé další objekty si ukážeme v počítačovém programu Stellarium, podíváme se na pěkné dokumenty ať už natočené při expedicích za zatměním Slunce nebo vyrobené filmovými společnostmi. Deštivou noc můžeme zpestřit i malou "bojovkou". Nás prostě ani déšť a nepohoda nezdolá.

Pokud se vám náš program líbí, neváhejte a pište nebo volejte. Míst na hvězdárně není mnoho! Na setkání se těší Věra Bartáková a Petr Komárek.

Převzato: Sekce pro mládež




O autorovi

Věra Bartáková

Je rodačka z malého města Varnsdorfu, kde absolvovala základní i střední školu. Po maturitě vystudovala strojní inženýrství v Liberci. Ačkoliv ji astronomie zajímala už od dětství, naplno se jí začala věnovat až v době, kdy jí odrostly její vlastní děti. Z vlastních zkušeností vyšla její snaha o popularizaci astronomie i v místech vzdálených od hvězdáren a planetárií, kde jsou astronomické akce vzácností a možnosti dětí zapojit se do nějaké astronomické činnosti velmi omezené. V současnosti se plně věnuje práci s dětmi a mládeží - vede Sekci pro děti a mládež České astronomické společnosti, spolupracuje s DDM Rumburk a Městskou knihovnou ve Varnsdorfu, kde pořádá přednášky pro veřejnost a pořady pro děti. Doufá, že jednou bude v krásném kraji pískovců Českého Švýcarska stát malá hvězdárna.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »