Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Planetární stezka v Hradci Králové

Planetární stezka v Hradci Králové

V Hradci Králové jsme postavili Planetární stezku- 6,5 km velký model sluneční soustavy v měřítku 1 ku 1 miliardě.Stezka má celkem 13 zastavení. Začíná u hvězdárny, kde je model Slunceo průměru 1,4 m, 150 m od něj se nachází maličká Země (13 mm kulička),780 m je to k Jupiteru (velikému 14,3 cm)a nejvzdálenějším tělesem je Pluto u lesního hřbitova.

Zvolenému měřítku odpovídají zároveň rozměry těles i vzdálenosti,které mezi nimi musíte ujít. To je velmi důležité, abychom o slunečnísoustavě získali správnou představu - ve skutečnosti je totiž ohromně prázdná.Na každé zastávce je informační tabule se základními údajio příslušném objektu. Kromě Slunce a planet je na stezceumístěna i planetka Ceres a Halleyova kometa.

Když se po stezce vydáte, seznámíte se nejen se vzdálenostmi a velikostmitěles sluneční soustavy, ale zároveň poznáte malebnou krajinuNového Hradce Králové, Zámečku, Roudničky a Kluků. Budete procházet nejprve poasfaltové cestě, potom pěšinou, přes pole, lesem, okolo rybníků Datlík, Cikána Biřička, na konečnou MHD na Novém Hradci a případně až na lesní hřbitov.Pro orientaci může sloužit přiložená mapka a tabulka.

Mapka planetární s<a name=

1Slunce začátekpřed hvězdárnou
2Merkur 58 m na rohu ulice Zámeček a K hvězdárně
3Venuše 108 m u Bistra u Hvězdárny
4Země 150 m v ulici Zámeček
5Měsíc blízko Země
6Mars 228 m v téže ulici naproti autoopravně
7Ceres 414 m vyhlídka od kostela sv. Jana
8Jupiter780 m pod kopcem, na křížení ulic Hlavní a Viničná
9Halley 1,1 kmna poli před Datlíkem
10Saturn 1,4 kmhráz rybníka Datlík
11Uran 2,9 kmv lese na půli cesty mezi Cikánem a Biřičkou
12Neptun 4,5 kmkonečná MHD na Novém Hradci Králové
13Pluto 6,5 kmu lesního hřbitova (MHD), po žluté značce

Stezku postavili v roce 2005 členové Astronomické společnosti v Hradci Královéa pracovníci Hvězdárny a planetária v Hradci Králové.

Další obrázky ze stezky jsou k vidění na WWW stránkách hradecké hvězdárny:

http://www.astrohk.cz/planetarni_stezka/.

Obrázky samozřejmě nemohou nahradit osobní návštěvu, takže vás do Hradce srdečně zveme!V sobotu 4. června 2005 v 10 h dopoledne plánujeme oficiální slavnostní otevřenístezky, na nějž bude navazovat společná procházka s odborným výkladem.




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »