Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Plzeň bude mít sluneční dalekohled

Plzeň bude mít sluneční dalekohled

Na podzim minulého roku jsme vás požádali, zda byste podpořili hlasováním pomocí SMS projekt Hvězdárny a planetária Plzeň na sluneční mobilní víceúčelový dalekohled. S radostí můžeme oznámit, že Hvězdárna a planetárium Plzeň získala v rámci tohoto programu celkem 65 000,- Kč na projekt slunečního dalekohledu. Děkujeme všem, kdo se podíleli na získání financí pro tento projekt. Zároveň chceme poděkovat i Vám všem, kteří jste svým hlasováním vyjádřili podporu našemu projektu, neboť každý Váš hlas byl pro nás velmi důležitý.

Na podzim minulého roku jsme vás požádali, zda byste podpořili hlasováním pomocí SMS projekt Hvězdárny a planetária Plzeň na sluneční mobilní víceúčelový dalekohled, pomocí kterého chceme rozšířit nabídku pozorování pro veřejnost, školy i pro vážnější zájemce o astronomii (např. astronomické kroužky, kurzy, sekce, odborné studentské práce).

Celkem se do soutěže Občanská volba přihlásilo ve čtyřech kategoriích asi 64 různých projektů. Ty v prvém kole posoudila komise složená z představitelů politického a veřejného života. Do druhého kola bylo vybráno celkem 24 projektů, které nejvíce splňovaly soubor požadavků. Jednotlivé projekty byly představeny široké veřejnosti v denním tisku, na kanálu kabelové televize, na internetových stránkách, pomocí plakátů apod.

Slavnostní vyhlášení výsledků programu Občanská volba společnosti Plzeňský Prazdroj proběhlo na galavečeru ve středu 7. 12. 2005 v návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje.

S radostí můžeme oznámit, že organizace H + P Plzeň získala v rámci tohoto programu celkem 65 000,- Kč na svůj projekt slunečního dalekohledu. To sice není plná částka o kterou bylo žádáno, ale přesto není zanedbatelná. Na nákup a postavení celého komplexu slunečního dalekohledu by i původně požadovaná částka zdaleka nestačila. Naštěstí se podařilo naší organizaci získat další významnou finanční pomoc (250 tisíc Kč) z přebytku rozpočtu města Plzně, a proto bude možné tento finančně velmi náročný projekt uskutečnit samozřejmě po překonání všech technických problémů.

Celý komplex slunečního dalekohledu by měl být po přestavbě a rekonstrukci dvou starších nevyužívaných dalekohledů dokončen do září tohoto roku.

Rádi bychom chtěli poděkovat všem, kdo se podíleli na získání financí pro tento projekt. Zároveň chceme poděkovat i Vám všem, kteří jste svým hlasováním vyjádřili podporu našemu projektu, neboť každý Váš hlas byl pro nás velmi důležitý. Doufáme, že se podaří celý projekt zdárně dokončit, a že bude možné již během tohoto roku sledovat Slunce a jeho aktivní fotosférické i chromosférické projevy v nově postaveném dalekohledu.




O autorovi



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »