Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Po stopách Tychona Braheho
Roman Šula Vytisknout článek

Po stopách Tychona Braheho

Tycho Brahe
Tycho Brahe
Třebíčská pobočka České astronomické společnosti a Hvězdárna MKS Třebíč pořádá ve dnech 19. - 22. června 2009 zájezd do Dánska a Švédska tématicky zaměřený především na velevýznamnou postavu astronomické historie, kterou není nikdo jiný, než Tycho Brahe.

Pojedeme klimatizovaným autobusem v pátek 19.6. kolem poledne z Brna přes Třebíč a Prahu, případně podle zájmu i Ondřejov, přizastavit pro nástup lze i v jiných místech kolem trasy ve směru Berlín. Do Dánska je z německého přístavu Rostoky zajištěn trajekt, v Kodani ubytování v hotelu s polopenzí (stravování formou švédských stolů).

Soerne
Soerne
V sobotu 20. června je na programu prohlídka nejvýznamnějších pamětihodností Kodaně, samotné město je staré přibližně 11 století, takže je co k vidění. Naplánovaná je především návštěva planetária Tycho Brahe, které je největším planetáriem na světě. Astronomických souvislostí je však v Kodani více, například zde žil a pracoval Ejnar Hertzsprung, spoluautor známého HR-diagramu, který se týká klasifikace hvězd. Taktéž téměř celý život v Kodani žil a pracoval nositel Nobelovi ceny za fyziku Niels Bohr, který se krom své profesionální práce světově proslavil i známým výrokem, že "činit jakékoliv předpovědi je vždy ošidné, zvláště když se jedná o budoucnost". Učastníci zájezdu též budou mít příležitost se na pobřeží vyfotit u sochy Malé mořské víly co by památky na dánského spisovatele H.CH. Andersena.

Tradgard
Tradgard
V neděli 21. června pak bude účastníky čekat výlet lodí na švédský ostrov Hven, kde Tycho Brahe přibližně 20 let působil a kde je jednak jeho muzeum a další atrakce, jednak například renesanční zahrada, která začátkem léta vypadá opravdu hezky. Návrat do Kodaně je opět lodí v odpoledních hodinách, návrat do ČR v průběhu pondělí 22. června, záleží na času odjezdu trajektu z dánské strany do Německa.

Zájemci o zájezd pište prosím svoje objednávky na mail: sula@asu.cas.cz a pro případné dotazy je další spojení na hlavního organizátora na stránkách http://www.asu.cas.cz/~sula, cena zájezdu je předběžně 5000,- Kč (včetně DPH), v ceně je doprava včetně trajektu, ubytování s polopenzí a cesta lodí z Kodaně na ostrov Hven a zpět a zákonné pojištění, uzávěrka je koncem dubna, kdy už je nutno závazně objednat a zaplatit potřebný počet lůžek v hotelu. Pro sociálně slabší osoby lze individuálně dohodnout platbu na několik splátek, pro organizace lze zajistit daňový doklad na studijní či pracovní cestu včetně DPH.

Bližší podrobnosti o celé akci budou třebíčskou pobočkou prezentovány na setkání složek ČAS v Jihlavě 18. dubna.

A závěrem odkazy na webové stránky:
Kodaň: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kodaň (česky)
Ostrov Hven: http://www.tychobrahe.com (anglicky, německy, dánsky, švédsky)
Planetárium Tycho Brahe: http://www.tycho.dk (anglicky, dánsky, švédsky)




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »