Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Pojeďte za polární září

Pojeďte za polární září

Kometa PanSTARRS a polární záře. Autor: Petr Pazour
Kometa PanSTARRS a polární záře.
Autor: Petr Pazour
Hvězdárna v Rokycanech již od závěru loňského roku připravuje cestu pro zájemce o sledování polárních září podzimní cestu do Skandinávie. V současné chvíli je s cestovní kanceláří již prakticky domluvena celá trasa patnáctidenní cesty Švédskem a Norskem. Pokud byste mezi 29. zářím a 13. říjnem 2013 chtěli strávit čas pod dechberoucím astronomickým představením a poznat divokou krásu severské přírody, neváhejte se přidat...

Mapa trasy expedice. Autor: Karel Halíř.
Mapa trasy expedice.
Autor: Karel Halíř.
Současný stav je takový, že je objednán malý autobus pro 24 osob. Na poslední chvíli jsme ovšem dostali od CK nabídku, že pokud by se počet účastníků navýšil o dalších minimálně sedm zájemců, bylo by možné pro dopravu využít velký autobus, což by samozřejmě bylo lepší, jak s ohledem na pohodlí účastníků, tak na úložní prostor na zavazadla.

V současné chvíli tak hledáme ještě alespoň čtyři zájemce o účast na naší cestě. Ta se uskuteční ve dnech 29. září (NE, odjezd dopoledne z Rokycan a Prahy) až 13. října (NE). Níže je připojen i program naší cesty. Cena, zahrnující dopravu autobusem (včetně trajektů), ubytování většinou v mládežnických hostelech, deset večeří a osm snídaní a pojištění, je 21 275,- Kč.

V případě zájmu dejte co nejdříve vědět na mail halir@hvr.cz. Na téže adrese je možné také získat další, ještě podrobnější, informace.

Karel HALÍŘ
Hvězdárna v Rokycanech
mail: halir@hvr.cz
mobil: 608 478 902
Hvězdárna v Rokycanech
Voldušská 721
337 01  Rokycany
telefon: 371 72 26 22

Program:

29.09. : Odjezd v ranních hodinách. Průjezd SRN na noční osmihodinový trajekt do Švédska (možnost kabin).

trajekt

30.09. : Vylodění, jízda švédskou krajinou kolem jednoho z největších jezer Evropy,jezera Vattern, se zastávkami v Jönköpingu, popř. Linköpingu k švédské metropoli Stockholmu. Nocleh.

Tvetagardens - mládežnický hostel necelých 30 km před Stockholmem                                                                                     

01.10. : Stockholm nazývaný „Benátkami severu“ - prohlídka hlavních atraktivit města: královský palác – střídání stráží, radnice, Gamla stan - staré město s úzkými dlážděnými uličkami a City Hall, místo, kde se každoročně slaví udělování Nobelovy ceny, radniční věž - výhled. Stockholm Observatory muzeum. Nocleh. 

Uppsala City hostel - mládežnický hostel v centru Uppsaly                                                                                                                             

02.10. : Uppsala - prohlídka univerzitního města s proslulou katedrálou (největší ve Skandinávii). Návštěva Old Observatory. Knihovna Carolina Rediviva – možnost shlédnout Codex Argenteus. Gävle -   Gamla Gelfe - unikátní rezervace se starými dřevěnými domy –  krátká prohlídka. Pokračování po břehu Botnického zálivu přes Soderhamn a Sundsvall dále na sever. Nocleh. 

Umea - mládežnický hostel                                                                           

03.10. : Překročení Polárního kruhu – zastávka, laponské centrum Jokkmokk s Laponským muzeem. Cesta přes národní park Muddus s hlubokými soutěskami do Gällivare a poté do Kiruny, nejvýše položeného města Švédska (579 m), hornického města, kde se nachází údajně největší podzemní rudný důl na světě. Odjezd na nocleh.

Kiruna - mládežnický hostel                                                                                                                                         

04.10. : Nejprve zastávka v nár. parku Abisko s vysokohorskou severskou přírodou, v případě příznivého počasí možnost výjezdu lanovkou pod vrchol hory Nuolja (výhled na Laponskou bránu). (V případě nepříznivého počasí návštěva Narviku). Překročení hranice do Norska a pokračování podél Herjangsfjordu přes kilometrový most Tjelsundbrua na Vesterály divokou a krásnou přírodou. Nocleh.

Vesterály - Andenes - nadstandardní chaty                  

05.10. : Ostrovy Vesteralen. Andenes – nejsevernější místo Vesterál, prohlídka Velrybího centra (muzeum – vstup není v ceně).  Přejezd přes další Vesterálské ostrovy  na Lofoty. Odjezd na nocleh.

Lofoty - Laukvik - kemping Sandsletta - jednoduché chaty                                                                                                                   

06.10. : Okouzlující ostrovy Lofoty, které patří k nejmalebnějším místům z celé Skandinávie. Svolvaer, město, nad nímž se tyčí ostré štíty hor, Kabelvag – Vagan kirke – velký roubený kostel z 19. stol.,  prohlídka unikátních rybářských vesnic Henningsvaer (chráněno UNESCEM), který je údajně vyhlášen za nejkrásnější místo Norska díky své poloze (roztroušeno na ostrůvcích spojených mosty), Reine (nejfotografovanější scenérie) a zcela na jihu Lofot  městečko A. Noční přejezd zpět na pevninu.

noční přejezd                                                                                                                                                  

07.10. : Trajekt na pevninu, cestou pohledy na hory, které vyrůstají přímo z moře. Nezvyklá krajina ledovcového původu s nekonečnými rašeliništi s nesčetnými jezery a horami neuvěřitelných tvarů. Překročení Polárního kruhu - zastávka. Ledovec Svartisen – přejezd motorovou loďkou do jeho blízkosti a poté pěší výstup k jeho splazu (dle počasí). Pokračování na jih kolem divokých vodopádů Laksforsen, po proudu „královny norských řek“ Namsen a zastávka u „Brány severu“ – označuje hranici severního Norska.  Podél Trondheimfjordu odjezd na ubytování.        

08.10. : U  Trondheimfjordu leží středověké hlavní město Norska Trondheim - prohlídka města s jeho velkolepou katedrálou Nidaros, nejkrásnější   gotickou stavbou severní Evropy, královskou rezidencí i původními kupeckými domy na řece Nid. Odjezd okrajem horského masivu Dovrefjell a Opdalem, údolím padajících vodopádů, zastávka v Dombasu, potom u Trolí stěny  - jedné z nejvyšších skalních stěn Evropy a dojezd do Andalsnes - krásně položeného rybářského městečka u ústí řeky Raumy do Romsdalsfjordu. Nocleh.

Andalsnes - mládežnický hostel                                                                                    

09.10. : Jedna z nejkrásnějších oblastí Norska, jejíž divokost bere dech. Výjezd serpentýnami Trolí cesty přes vodopád Stigfossen a poté sjezd k soutěsce Gudbrandsjuvet  a dále do Linge - trajekt do Eidsdalu, (nebo možnost jízdy po Geirangeru - není v ceně) výjezd Cestou orlů na vyhlídku na nejkrásnější norský fjord Geiranger, sjezd do Gierangeru - zastávka, poté stoupání pod Dalsnibu (1.476 m) (možnost výjezdu dle počasí), z jejíhož vrcholu je podle Norů vidět to pravé Norsko. Odjezd na ubytování.  

Nordberg u Lomu - jednoduché chaty                                                                                                                                                

10.10. : Jotunheimen, nejvyšší horský hřeben v Evropě na sever od Alp - procházka v nejbližším okolí nejvyššího vrcholu celé Skandinávie - Galdhopiggenu (2.469 m ), zastávka v malebné obci Lom se starým dřevěným kostelíkem, prohlídka vynikající expozice kamenů a polodrahokamů, cesta podél dravé řeky Sjoy. Krátká zastávka u olympijského skokanského areálu v Lillehameru, odjezd na ubytování.  

Gjovik - mládežnický hostel                                                                                                                                           

11.10. : Oslo - prohlídka historického centra města, Vigeland park (ostrov Bygdoy s muzei Fram, Kon-Tiki).  Přes Svinesund  do jižního Švédska  do oblasti Malmö. Lund Observatory. Ubytování.

Landskrona - mládežnický hostel                                

12.10. : Odjezd trajektem na ostrov Hven (cena cca 100 SEK – není v ceně), zde možnost návštěvy památníku, observatoře a muzea Tycho Brahe. Odjezd zpět na pevninu a pokračování v cestě přes SRN do ČR.

trajekt                                                                                                                                          

13.10. : Návrat do ČR.




O autorovi

Karel Halíř

Karel Halíř

Astronom a popularizátor astronomie, ředitel Hvězdárny v Rokycanech a aktivní člen Zákrytové a astrometrické sekce ČAS. Pravidelně podává pod hlavičkou společnosti informace o těch nejzajímavějších úkazech nejen ze světa zákrytů hvězd Měsícem nebo planetkami. Informace rozesílá především formou zákrytových zpravodajů nebo populárním nepravidelným zpravodajem "Dneska by to možná šlo...". Pro odběr zpravodajů a alertů jej kontaktujte na stránkách rokycanské hvězdárny.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Vírová galaxia M51

Vírová galaxia (iné názvy: Špirálovitá galaxia M51, Messierov objekt 51, Messier 51, M 51, NGC 5194, Arp 85) je klasická špirálovitá galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Bola objavená Charlesom Messierom 13. októbra 1773. Táto galaxia sa nachádza blízko hviezdy Alkaid (eta UMa) zo súhvezdia Veľká medvedica. Táto galaxia tvorí s hviezdami Alkaid a Mizar takmer pravouhlý trojuholník s pravým uhlom pri hviezde Alkaid. Nájsť sa dá aj pomocou myslenej spojnice hviezd Alkaid a Cor Caroli. Galaxia leží v jednej štvrtine vzdialenosti od Alkaida k Cor Caroli. Vírová galaxia bola v skutočnosti prvou objavenou špirálovou galaxiou. Už 30-centimetrový ďalekohľad spoľahlivo zobrazí jej špirálovú štruktúru. Vírová galaxia má aj svojho sprievodcu, menšiu galaxiu NGC 5195, ktorú objavil v roku 1781 Messierov priateľ Mechain. Sú spojené medzigalaktickým mostom, ktorý je predĺžením špirálového ramena M51. Je zaradená v Arpovom katalógu podivných galaxií ako špirálová galaxia so sprievodcom. Vírová galaxia a jej sprievodca bývajú niekedy označovaní ako dvojitá galaxia. Obe galaxie sa k sebe približujú, až nakoniec splynú do jednej. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, Siril, Starnet++, Adobe photoshop 203x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 38x300 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 150 flats, master darks, master darkflats 4.3. až 12.4.2024 Belá nad Cirochou, severovýchod Slovenska, bortle 4

Další informace »