Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Pomozte se svým počítačem vědcům - soutěž škol

Pomozte se svým počítačem vědcům - soutěž škol

Czech National Team - logo
Czech National Team - logo
Hlavním cílem soutěže je názorná ukázka možného využití jinak nevyužitého výpočetního výkonu dnešních počítačů pro výzkumné účely. Při běžné práci na PC totiž využíváme jeho výpočetní kapacitu jen z několika málo procent. Tento výpočetní výkon přitom může být zdarma a jednoduše poskytnut pro výzkum nových technologií, léků proti smrtelným nemocem (různé druhy rakoviny, AIDS, malárie), při zkoumání vesmíru, odhalování tajů matematiky, monitorování seismické aktivity, nebo třeba vytváření modelů pro klimatologii.

Soutěž bude probíhat ve školním roce 2011/2012, konkrétně s ohledem na provoz vysokých škol po dobu osmi měsíců (říjen-květen). Každý měsíc se bude soutěžit na jednom z pečlivě vybraných projektů a nejlepších patnáct škol bude obodováno. V celkovém součtu na konci soutěže budou obdarovány první tři školy věcnými dary od partnera soutěže, e-shopu s počítači a elektronikou CZC.cz. První cenou bude výkonný počítač (celková hodnota 25 000 Kč), druhou cenou bude projektor (v hodnotě 10 000 Kč) a třetí cenou multifunkční laserová barevná tiskárna (v hodnotě 5 000 Kč). Přesná specifikace cen bude zveřejněna až poslední měsíc soutěže, dle aktuální nabídky.

Každá práce počítače je v distribuovaných výpočtech ohodnocena takzvaným kreditem. Výše kreditu tedy úměrně ukazuje, kolik výpočetního času daný počítač, žák, třída, nebo i celá škola poskytla pro výzkum a jakou měrou se podílela na pokroku v daném projektu.

Žáci si jistě rádi zasoutěží mezi sebou a sledovat budou i výkon své třídy a školy v porovnání s ostatními, stejně jako celkové statistiky. Přitom přispějí k možným objevům, které zlepší či zachrání životy lidí po celém světě.

Každá škola utvoří pro účely soutěže mini tým, který se bude skládat ze žáků (a jejich podporovatelů), kteří se rozhodli darovat nevyužitý výpočetní výkon svého PC.

Do soutěže se mohou zapojit nejen školní počítače, ale i ty domácí - žáků, rodičů, nebo i firem a institucí, které budou ochotné danou školu podpořit. Počítače mohou být v provozu jen pár minut denně, nebo i po celý den, tak jak mají svůj běžný provoz, to už záleží na každém účastníku. Daný počtář přitom může mít připojeno ke svému účtu neomezené množství počítačů.

Pokud budete mít zájem o soutěži na vaší škole informovat, stačí si stáhnout informační leták, vytisknout a vyvěsit jej na viditelném místě ve Vaší škole.

Organizátorem soutěže je neziskové občanské sdružení Czech National Team (CNT), které pomáhá spolu s dalšími týmy z celého světa základnímu vědeckému výzkumu prostřednictvím běžných počítačů a distribuovaných výpočtů. Tato akce má oficiální souhlas Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a informace o ní naleznete mimo jiné i na stránkách MŠMT. Soutěž také podporují spřátelené organizace CNT (Česká astronomická společnost, Jednota českých matematiků a fyziků) a mezinárodní humanitární projekt World Community Grid, pro který je Czech National Team významným partnerem.

O bezpečnost školních sítí a počítačů se vůbec bát nemusíte. Distribuované výpočty existují již více než dvacet let a dosud nedošlo k jejich zneužití. Celý systém je zabezpečen tak, aby znemožňoval jakékoliv nabourání systému, tedy standardně jako kterýkoliv jiný program, který komunikuje prostřednictvím internetu.

Bližší informace o soutěži najdete na soutez.czechnationalteam.cz




O autorovi

Dušan Vykouřil

Dušan Vykouřil

Dušan Vykouřil (*1977, Újezd u Brna) je český popularizátor astronomie, zejména projektů distribuovaných výpočtů. V roce 2003 založil Czech National Team, jehož myšlenkou bylo sjednocení distribuovaných výpočtů v naší republice pod jeden tým a hlavně propagace těchto výpočtů u nás. Od té doby se CNT postupně připojil a účastní ve všech větších světových DC projektech. Lidé v týmu se od počátku snaží pomáhat všem nováčkům, pracovat na aktualizaci návodů, psaní článků o projektech a propagaci v médiích. Náš tým je největší tým v ČR a jeden z největších na světě.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »