Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Posel hvězd aneb Galileo Galilei 450letý

Posel hvězd aneb Galileo Galilei 450letý

Galileo Galiei. Autor: Wiki.
Galileo Galiei.
Autor: Wiki.
V sobotu 15. února uplyne přesně 450 let od chvíle, kdy se narodil člověk, jehož jméno je dodnes známé nejen mezi milovníky historie, ale i mezi těmi, kteří si jinak těžkou hlavu s významnými osobnostmi minulosti či současnosti nedělají. Zároveň se však s tímto jménem pojí řada mýtů, z nichž nejznámější je věta „A přece se točí…“.

„Velká kniha přírody je psána matematickou řečí.“ (Galileo Galilei)

Vášnivý experimentátor

Pozorování Měsíce. Autor: Galileo Galilei.
Pozorování Měsíce.
Autor: Galileo Galilei.
Galileo Galilei se narodil v roce 1564 v Pise. V roce 1589 začal učit na tamní univerzitě, později přešel na univerzitu do Padova. Zajímal se velmi živě o dění kolem sebe a snažil se najít zákonitosti, jimiž se tento svět řídí. Na poli výzkumů byl novátorský svým přístupem k experimentům, skeptickým názorem na všeobecně přijímané (a bez důkazů předkládané) „pravdy“ i analýzou pozorovaných dat. Velmi známé, i když ne zcela správně interpretované, jsou jeho pokusy s tělesy spouštěnými ze šikmé věže v Pize nebo pokus  o změření rychlosti světla odkrytím žaluzií na lucernách  pozorovaných ze dvou sousedních kopců.

Slavný astronom

Kresby slunečních skvrn. Autor: Galileo Galilei.
Kresby slunečních skvrn.
Autor: Galileo Galilei.
Největších úspěchů však dosáhl v oblasti astronomie: pomocí vlastnoručně sestaveného dalekohledu pozoroval a zakresloval sluneční skvrny, krátery na Měsíci, objevil čtyři největší měsíce Jupitera, prstenec  Saturnu a fáze Venuše. Jeho pozorování  jasně ukazovala, že Koperníkův heliocentrický model  vesmíru je správný.  Ačkoliv se tak dostal do sporu s církví a v roce 1616 byl donucen své názory odvolat, nebyl ve skutečnosti žádným ateistou. Jeho víra v Boha však neznamenala být slepý a bezhlavě věřit všemu, co se píše v Bibli. To však mnozí vysoce postavavení představitelé nedokázali přijmout a tak byla jeho díla zakázána a Galileovi hrozilo uvěznění – trest byl nakonec zmírněn na doživotní domácí vězení. Až do své smrti v roce 1624 však pokračoval ve svém psaní a v učení.  Téměř celá čtyři století však trvalo, než církev uznala svůj omyl: v roce 1992 se papež Jan Pavel II veřejně omluvil za postoj, který církev ke Galileovi měla, a přiznal, že na jeho názorech nic kacířského nikdy nebylo…

Jaké polopravdy a smyšlenky se o životě Galilea Galilei tradují?

Legendární věta…
Při odchodu od tribunálu římské inkvizice, kde byl donucen odvolat svůj názor na správnost Koperníkovy heliocentrické soustavy, měl prohlásit „A přece se točí!“ Nic takového však Galileo s největší pravděpodobností nikdy veřejně neřekl.  Inkvizitoři by si to zcela určitě nenechali jen tak líbit a následky by pro Galilea mohly být velmi tragické (vzpomeňme na Giordana Bruna upáleného v roce 1600). Navíc ani žádný hodnověrný záznam o tak provokativním chování neexistuje.

Galileův dalekohled. Autor: Wiki.
Galileův dalekohled.
Autor: Wiki.
Je vynálezcem dalekohledu
Není! O skutečném vynálezci dalekohledu se toho moc neví, ale obecně je přijímán názor, že prvním, kdo sestavil čočky za sebe tak, že zdánlivě přibližovaly vzdálené předměty, byl údajně Hans Lippersey (roku 1608). Galileo „jen” využil svých znalostí k sestavení vlastního dalekohledu, který pak používal na astronomická pozorování  a také jej předvedl italským obchodníkům – ti v něm viděli ideální nástroj pro námořní obchodní plavbu a začali jej rovněž používat.

Galileo oslepl, když pozoroval dalekohledem sluneční skvrny
Nikoliv! Galileo sice pozoroval sluneční skvrny, ale oslepl až v pozdním věku, pravděpodobně vlivem šedého nebo zeleného zákalu.

Nejznámější Galileova díla

  • Publikace Hvězdný posel. Autor: Galileo Galilei.
    Publikace Hvězdný posel.
    Autor: Galileo Galilei.
    Hvězdný posel (Sidereus Nuncius) s výsledky pozorování noční oblohy vyšel v na svou dobu nebývalém nákladu 550 výtisků a během několika dnů byl rozebrán.
  • Dialogy o dvou největších systémech světa (Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo) – kniha rozhovorů mezi zastáncem geocentrizmu, heliocentrikem a laikem, rozebírající obě soustavy a předkládající argumenty pro správnost heliocentrické soustavy.
  • Matematické rozpravy a pokusy (Discorsi e dimostrazioni matematiche, intorno à due nuove scienze) – vyšly v roce 1638 a shrnují poznatky o mechanice těles

Kromě literárních děl je Galileo také velmi známý jako konstruktér mikroskopu, krokového mechanizmu kyvadlových hodin a teploměru. Načrtl skici několika dalších mechanizmů. Ve své době tedy průkopník, jehož jméno si rozhodně ještě mnohé další generace budou připomínat.

Zdroje, další informace:
[1] cs.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei
[2] www.pbs.org/wgbh/nova/ancient/galileo-battle-for-the-heavens.html
[3] www-history.mcs.st-and.ac.uk/Mathematicians/Galileo.html
[4] www.britannica.com/EBchecked/topic/224058/Galileo
[5] www.mpiwg-berlin.mpg.de/Galileo_Prototype/MAIN.HTM




O autorovi

Věra Bartáková

Je rodačka z malého města Varnsdorfu, kde absolvovala základní i střední školu. Po maturitě vystudovala strojní inženýrství v Liberci. Ačkoliv ji astronomie zajímala už od dětství, naplno se jí začala věnovat až v době, kdy jí odrostly její vlastní děti. Z vlastních zkušeností vyšla její snaha o popularizaci astronomie i v místech vzdálených od hvězdáren a planetárií, kde jsou astronomické akce vzácností a možnosti dětí zapojit se do nějaké astronomické činnosti velmi omezené. V současnosti se plně věnuje práci s dětmi a mládeží - vede Sekci pro děti a mládež České astronomické společnosti, spolupracuje s DDM Rumburk a Městskou knihovnou ve Varnsdorfu, kde pořádá přednášky pro veřejnost a pořady pro děti. Doufá, že jednou bude v krásném kraji pískovců Českého Švýcarska stát malá hvězdárna.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »