Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Postavte si svou malou robotizovanou hvězdárnu a nebo si ji prostě kupte
Pavel Marek Vytisknout článek

Postavte si svou malou robotizovanou hvězdárnu a nebo si ji prostě kupte

Asi řada z nás si snila o své malé hvězdárně. Všichni jsme se potýkali s problémy, zda kopuli nebo odsuvnou střechu, jak to bude s otáčením, zda to vůbec někdo vyrobí. Takže se pojďme projít projít po jedné z nich, ať už jako inspiraci k nákupu či ke stavbě.

ROBO DOME

ROBO-DOME od americké společnosti Technical Innovations, Inc., to je malá hvězdárna, o které si nyní budeme chvíli číst. Hvězdárna je právě pro své rozměry určena především pro zájemce o astronomickou fotografii a pozorování se CCD. Je plně robotizována. Co to znamená ? Vše je ovládáno motory a řízeno počítačem. Takže si krásně sedíte v teplíčku a dalekohled dělá co potřebujete. Je určena pro malé a střední dalekohledy do průměru 11" tj. 279mm.

Kolik taková profi legrace stojí ??? Než ji začnete posuzovat, nechte si u nějaké společnosti v ČR udělat nabídku, možná se budete divit, že i přesto, že hvězdárna je vyráběna v U.S.A. je cena více než dobrá. Za kompletní systém včetně zabalení pro přepravu zaplatíte asi 3700 USD tj. necelých 120.000 Kč a to včetně motorů a příslušného dalšího HW a SW pro robotizaci a dálkové ovládání. Pokud by jste ji chtěli na klíč, pak i s dopravou a stavbou na Vašem pozemku v ČR přijde na nějakých 200.000 Kč (včetně cla, DPH, přepravy a montáže) a to už je v možnostech některých hvězdáren či movitějších amatérů.

ROBO DOME

Další informace o této hvězdárně najdete zde




O autorovi

Pavel Marek

Autor je členem České astronomické společnosti od roku1985. Je členem sekce B.R.N.O. - sekce pozorovatelů proměnných hvězdpozorovatelské skupiny Medůza. Je členem Astronomické společnosti v Hradci Kralové. Astronomii se věnuje amatérsky od svých 9 let adnes se věnuje i praktickému pozorování zejména v oblasti proměnných hvězd ato jak vizuálně, tak CCD. Je vlastníkem i několika dalekohledu různýchkonstrukcí a určení.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »