Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Pozvánka na 54. praktikum pro pozorovatele proměnných hvězd

Pozvánka na 54. praktikum pro pozorovatele proměnných hvězd

Přednáška na praktiku pro pozorovatele proměnných hvězd Autor: Martin Mašek
Přednáška na praktiku pro pozorovatele proměnných hvězd
Autor: Martin Mašek
Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti pořádá další ročník letního pozorovacího praktika pro pozorovatele proměnných hvězd. Praktikum bude zaměřeno především na zvládnutí techniky pozorování proměnných hvězd pomocí CCD kamery a digitální zrcadlovky. Tento program je vhodný zejména pro začátečníky. Praktikum se uskuteční v Peci pod Sněžkou v týdnu od 26. 7. do 2. 8. 2014.

Dalekohledy při pozorování Autor: Martin Mašek
Dalekohledy při pozorování
Autor: Martin Mašek
Existuje řada nástrah, které je třeba překonat, aby pozorovatel produkoval hodnotná a přesná fotometrická data. Účastníci budou seznámeni s metodou CCD fotometrie a to komplexně především s důrazem na korektní postupy snímání a zpracování dat. Na programu je pozorování proměnných hvězd a tranzitujících exoplanet.

Hlavní téma praktika: Sekce má v současné k dispozici robotický dalekohled, který se momentálně nachází na pozorovatelně v Jílovém u Prahy u Roberta Uhláře. Jedním z témat bude výuka vzdáleného pozorování s tímto přístrojem. Dalším tématem je zpracování veřejně dostupných dat z přehlídek oblohy (ASAS, WASP, NSVS, Catalina).
Za jasného počasí bude v noci probíhat pozorování proměnných hvězd, především přes CCD kamery a digitální zrcadlovky.

Praktikum letos jen pro účastníky bez doprovodu. Oproti minulým ročníkům praktika bude letos organizované ubytování pouze v chatě ALENA. Z toho důvodu není možné se zúčastnit s doprovodem. Místo bude jen pro pozorovatele. Maximální kapacita je 16 míst.

Pozorování na praktiku pro pozorovatele proměnných hvězd Autor: Martin Mašek
Pozorování na praktiku pro pozorovatele proměnných hvězd
Autor: Martin Mašek
Pozorování: Pozorování bude probíhat na soukromé hvězdárně L. Bráta ALTAN.Observatory, která je situována přímo u penzionu ALENA. Kromě tamního vybavení (robotická montáž EQ-6 PRO SkyScan + RL Vixen VMC200L + CCD kamera SBIG ST-8) je možné (a vítané), aby si účastníci přivezli své dalekohledy a/či CCD/DSLR kamery. Pokud máte vybavení a potřebujete pomoci s technikou samotného pozorování, je účast na praktiku ideální příležitostí k zaškolení. Všichni pozorovatelé jsou srdečně zváni!

Doprava: Do Pece pod Sněžkou nejezdí vlak. Je možné dorazit autem či autobusem (zajistíme odvoz z autobusového nádraží na chatu). Parkování je možné zdarma na privátním parkovišti. Pro cyklisty je vhodná trasa č.2, která vede například z Pardubic přes Hradec Králové a Jaroměř, další cesty Vás pak dovedou do Pece pod Sněžkou.

Stravování:

Výlet na Sněžku Autor: Martin Mašek
Výlet na Sněžku
Autor: Martin Mašek
Stravovat se budou účastníci praktika individuálně. Na chatě je vybavená kuchyň, kde je možné si vařit. Nedaleko (do 500m) je mnoho restaurací. Po dohodě je možné objednat hotová jídla na oběd či večeři.

Cena: Týdenní pobyt si účastníci hradí a to ve výši 1540,- Kč (studenti) respektive 1645,- Kč (dospělí, pracující). V ceně je zahrnuto ubytování a u pracujících i rekreační poplatek pro ubytované v Peci pod Sněžkou (studenti jej neplatí). Lůžkoviny jsou v ceně.

Přihlášky: Své přihlášky – návratky na praktikum zasílejte na adresu lsmelcer@seznam.cz k rukám Ladislava Šmelcera. Přihlašte se co nejdříve, nejpozději do 30.6. 2014. Připojte kontaktní informace na sebe, v kolika osobách se dostavíte, zda přivezete nějaké vybavení, informaci o tom, zda jste pozorovatel začátečník či zkušený a případné další požadavky, co byste se na praktiku rádi naučili.
Přihláška je vázána na úhradu zálohy 50% z ceny pobytu předem. Zálohu budete platit Lubošovi Brátovi po zaslání seznamu přihlášených, který připravím. Luboš Vás pak bude kontaktovat ohledně provedení platby.

Pokud budete mít další dotazy, obraťte se na mě, jako kontaktní osobu
Ladislav Šmelcer
e-mail: lsmelcer@seznam.cz
telefon: 777 828 886

Sekce proměnných hvězd a exoplanet je odborná sekce České astronomické společnosti. Zaměřuje se na fotometrické pozorování proměnných hvězd a tranzitujících exoplanet. Byla založena v roce 1924.
Webové stránky sekce: var.astro.cz
Facebookovská stránka sekce (na klik).




O autorovi

Ladislav Šmelcer

Ladislav Šmelcer

Narozen v roce 1966 v Liberci, kde byl také zasažen astronomií již za raného mládí. Hlubšího vzdělání v astronomii se mu dostalo na pomaturitním studiu ve Valašském Meziříčí v letech 1988 - 1990. Prostředí se mu natolik zalíbilo, že na Hvězdárně Valašské Meziříčí pracuje od roku 1996 doposud. Hlavním jeho zájmem je fotometrie proměnných hvězd.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »