V neděli 30. března Pražská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s Národním..." /> Pozvánka na Den s Pražskou pobočkou v Národním technickém muzeu | Ostatní | Články | Astronomický informační server astro.cz


Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Pozvánka na Den s Pražskou pobočkou v Národním technickém muzeu

Pozvánka na Den s Pražskou pobočkou v Národním technickém muzeu

Foto: Národní technické muzeum, Kateřina Uksová Autor: Národní technické muzeum, Kateřina Uksová

Autor: Národní technické muzeum, Kateřina Uksová
V neděli 30. března Pražská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s Národním technickým muzeem opět pořádají společnou akci pro širokou veřejnost: „Den s PP ČAS v Národním technickém muzeu“. Přijměte naše pozvání a spojte návštěvu muzea s přednáškami a pozorováním dalekohledy.

Program:

9:00 Výroční schůze PP ČAS pro členy pobočky

10:30  „Galileo jako navigace známá i neznámá“
přednáší Ing. Zdeněk Lokaj, Ph.D. z ČVUT Fakulta dopravní, Ústav informatiky a telekomunikace

14:00 „Higgs aneb příběh výběrčího daní“ − Vyprávění o tom, proč mají částice hmotnost, a také o poslední udělené Nobelově ceně
přednáší Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. z ČVUT, Fakulty elektrotechnické

Během celého dne budou před budovou NTM dalekohledy pro pozorování Slunce (sluneční skvrny, protuberance) či pozemských objektů (v případě nepříznivého počasí) s odborným výkladem pro širokou veřejnost.

Pro členy PP ČAS je zajištěn po předložení legitimace volný vstup do muzea. Veškerý program bude volně přístupný návštěvníkům NTM.

Doporučujeme:
[1] Webové stránky Pražské pobočky ČAS
[2] Odkaz na fotogalerii z minulého ročníku
[3] Astronomická expozice v Národním technickém muzeu




O autorovi

Milada Moudrá

Milada Moudrá

Po absolvování Astronomického kurzu působila jako demonstrátorka na Štefánikově hvězdárně v Praze a byla aktivní členkou Pražské pobočky a Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS. Vystudovala ochranu životního prostředí a aktivně se zabývá problematikou světelného znečištění. V současné době pracuje na Fyzikálním ústavu AV ČR a ve volném čase se zabývá létáním na větroních.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »