Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Pozvánka na setkání amatérských astronomů Šumava Starparty

Pozvánka na setkání amatérských astronomů Šumava Starparty

Pozorování na Šumavské starparty
SSP_pozorovani
Pokud přemýšlíte, kam vyrazit kolem víkendu 14. až 16. září, srdečně vás zveme na setkání amatérských astronomů zvané Šumava Starparty.

Pozorování Venuše za dne během výletu
SSP_vylet
Akci pořádá občanské sdružení MAČ a již potřetí se bude konat v samém srdci šumavského národního parku v malebné osadě Filipova Huť. Ta je s nadmořskou výškou 1093 m n.m. jedním z nejvýše položených sídel v České republice a bezesporu je i jedním z nejodlehlejších. Tato zaručená kombinace z ní dělá ideální místo pro pozorování hvězdné oblohy, v České republice možná jedno z nejlepších vůbec. Třešničkou na dortu je pak vypnuté místní veřejné osvětlení po celou dobu trvání akce.

Přednáška o expedici do Chile
SSP_prednaska
Těšit se můžete nejen na setkání s nadšenci do astronomie, ale i na možnost osahat si řadu dalekohledů nejrůznějších parametrů, na společná pozorování, na povídání o tom, co se nyní v ČR mimo jiné podniká pro ochranu nočního prostředí, a na výlety a odpočinek v malebném šumavském prostředí.

Pozorovací technika na ŠSP
SSP_technika
Letos je v plánu i unikátní bod programu: možnost zapojení se do společného koordinovaného pozorování vybraných zajímavých objektů. A tak, láká-li vás na vlastní oči poznat, jak který vypadá v jakém dalekohledu, účasti rozhodně nebudete litovat.

Srdečně zveme i ty z vás, kteří například svůj vlastní dalekohled nemají, s astronomií teprve začínají nebo prostě jen chtějí nezávazně poznat, o čem tato překrásná záliba je.

Podrobné informace o akci i včetně možnosti přihlášení naleznete na webových stránkách http://sumava.starparty.cz.




O autorovi

Milada Moudrá

Milada Moudrá

Po absolvování Astronomického kurzu působila jako demonstrátorka na Štefánikově hvězdárně v Praze a byla aktivní členkou Pražské pobočky a Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS. Vystudovala ochranu životního prostředí a aktivně se zabývá problematikou světelného znečištění. V současné době pracuje na Fyzikálním ústavu AV ČR a ve volném čase se zabývá létáním na větroních.

Štítky: Pozorování , MAČ


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »