Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Právě vyšla kniha Stručná historie času
redakce Vytisknout článek

Právě vyšla kniha Stručná historie času

Obal knihy Stručná historie času.
Obal knihy Stručná historie času.
Kniha se stala světovým bestsellerem a byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků. Jeden z nejvýznamnějších vědců současnosti, britský matematik a astrofyzik Stephen Hawking, v ní odpovídá na otázky jako: Jaká je povaha prostoru a času? Kde se vzal vesmír a kam směřuje? Co se stane astronautovi v černé díře?
Do češtiny přeložil Doc. RNDr. Vladimír Karas, DrSc. z Astronomického ústavu AV ČR. Knihu vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.
Další informace o publikaci na http://www.nva.cz.

Pražské nakladatelství Argo a Dokořán společně vydávají v edici Aliter překlad slavné "The Brief History of Time" - vědecko-populární knížky od neméně proslulého britského teoretického fyzika Stephena Hawkinga. První vydání vyšlo před více než dvěma desetiletími. Kniha se okamžitě stala bestselerem svého žánru a už v r. 1987 vydala tehdejší Mladá Fronta český překlad pod názvem "Stručná historie času". Hawking je autorem zásadní objevů na poli astrofyziky černých děr a kosmologie. Ve svém oboru je uznávanou autoritou, jež ráda provokuje nekonformními názory a občas i jejich změnou.

Ve své první knížce pro laiky rozebírá Hawking své názory na vesmír a hovoří o zásadní roli gravitace v jeho vývoji. Přes kosmologii se rychle dostává k otázkám víry a náboženství. I zde má vyhraněné názory a svými pregnantními formulacemi snadno a rád kolegy-fyziky konsternuje a provokuje. Nebylo proto velkým překvapení, že se kniha setkala s rozporuplnými přijetím - od nadšených ovací až po značně rezervované mlčení. Tak či onak, počtem jazyků, do nichž byla přeložena a množstvím prodaných výtisků patrně předčila všechny populární knížky podobného zaměření.

Postupně byla Hawkingova knížka přetavena do několika variant, jejichž překlady mohou naši čtenáři nalézt na pultech knihkupectví. Jedná se například o výpravnou "Stručná historie času v obrazech" (2002) nebo naopak zkrácenou "Stručnější historie času" (2006). Podle knižní předlohy vznikly televizní pořady ("Vesmír Stephena Hawkinga", 1998) a prodávají se i celé seriály na DVD. Zároveň knihkupci zaznamenali během uplynulého desetiletí neobyčejný boom vědecko-populárních knížek, filmů a televizních pořadů o vesmíru. Stručná historie tento veskrze záslužný byznys do značné míry nastartovala.

"Jakkoli jsou nové varianty Stručné historie důvtipně podané, výpravné a barevné, myslím si, že její klasickou podobu (hladký text s pouze černobýlími pérovkami)nemohou překonat. Mimo jiné z toho důvodu, že v pozdějších vydáních bral Hawking ohled na nejrůznější komentáře, připomínky a výtky svých kolegů ohledně některých příliš zjednodušujících a kategorických tvrzení, jimiž je původní vydání prošpikováno," říká Vladimír Karas z Astronomického ústavu Akademie věd, který všechna česká vydání Stručné historie přeložil. Pozdější verze obsahují umírněnější formulace, které jsou přesnější, avšak neilustrují tak dobře Hawkingův přístup a povahu.

V Argu si uvědomili, že první vydání "Stručné historie času" bylo již dávno vyprodáno a vzhledem k tomu, že od něj uplynula příliš dlouhá doba, jednoduchý dostisk nebyl možný. Čtenáři však nyní mají možnost zakoupit si nový překlad, který v tomto předvánočním období právě putuje na pulty knihkupectví. K dokreslení celkové atmosféry vzniku knížky, souvislostí a lidských aspektů Hawkingova výzkumu a jeho neobyčejného životního osudu je však přeci jen třeba zabrousit i do angličtiny. Poutavá a pozoruhodná "Music to Move the Stars" od Jane Hawkingové zatím přeložena nebyla.




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »