Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Přednáška: Astrologie... a na hvězdárně?
Jan Kříž Vytisknout článek

Přednáška: Astrologie... a na hvězdárně?

Konjunkce planet považovali v dávných dobách vědci za znamení. Dnes je to doménou astrologů; astronomové už vědí, že jde pouze o krásný úkaz. Autor: Petr Horálek
Konjunkce planet považovali v dávných dobách vědci za znamení. Dnes je to doménou astrologů; astronomové už vědí, že jde pouze o krásný úkaz.
Autor: Petr Horálek
V pátek 20. dubna 2012 od 19 hodin budou si moci návštěvníci pardubické hvězdárny poslechnout další zajímavou populární přednášku. Astronomická společnost Pardubice zve tentokrát veřejnost na přednášku svého člena Jana Mocka, který bude povídat na téma "Astrologie… a na hvězdárně?". Přednáška se uskuteční ve Velkém sále DDM DELTA Pardubice na Gorkého ulici.

Tisková zpráva Astronomické společnosti Pardubice.

Přednášku s celým podtitulem "…a na hvězdárně? Proč ne!" uvádí lektor slovy: "Ve středověku se nauka o vesmíru rozdělila na astronomii a astrologii. Každá z nich se pak vydala odlišnou cestou. V přednášce se pokusíme zamyslet nad tím, proč se to stalo, a co ze společných kořenů vyplývá pro jednu i druhou z disciplín. Připomeneme si dlouhou historii poznávání kosmu ve starověkých kulturách, ve středověku až po moderní dobu." Astrologie je již v dnešní době pouhým "šarlatánstvím" jako výklad z karet nebo věštění z křišťálové koule. Ale ve svém prvopočátku měla k výzkumu vesmíru mnohem blíž. "I o tom bude řeč," poznamenává lektor, "ukážeme si, kde se vzal zvěrokruh, jak se konstruuje horoskop, co znamenají astrologické či astronomické značky, co jsou to aspekty planet a co slovem ‚planeta‘ míní astronom a co astrolog. Možná přitom dokonce narazíme na vzácné případy, kdy postavení nebeských těles život konkrétních lidí ovlivňuje."

Jan Mocek (* 1974, Pardubice) je amatérský astronom. S astronomií začal v šesti letech a se zájmem se jí dále věnoval na astronomickém kroužku v Pardubicích. Díky svému rozsahu zájmu se v astronomii zabývá se různými odvětvími: pozorováním slunečních skvrn, proměnných hvězd, meteory, kosmickou technikou či halovými jevy. Je kronikářem Astronomického klubu Pardubice, člen Astronomické společnosti Pardubice a České astronomické společnosti. Rovněž je autorem několika populárních článků na astronomických serverech a v astronomických časopisech. V poslední době se věnuje zejména pozorování zákrytů hvězd planetkami a popularizaci astronomie na pardubické hvězdárně.


Astronomická společnost Pardubice,
Hvězdárna b. A. Krause DDM DELTA Pardubice


Web: www.astropardubice.cz
Adresa: Gorkého 2658, 53002 Pardubice
Kontaktní osoba (1): Jan Kříž, prednasky@astropardubice.cz, 731 833 655 (ASP)
Kontaktní osoba (2): Petr Komárek, info@astropardubice.cz, 603 165 366 (hvězdárna)




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »