Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Přednáška: Was Einstein right? / Měl Einstein pravdu?
redakce Vytisknout článek

Přednáška: Was Einstein right? / Měl Einstein pravdu?

Albert Einstein
Albert Einstein
Výjimečnou příležitostí pro všechny zájemce bude v rámci konference k 100. výročí Einsteinova pražského pobytu unikátní veřejná přednáška "Was Einstein right? or how cosmic time keepers probe Einstein's strange world" profesora Michaela Kramera, světového odborníka v astrofyzice pulsarů, ředitele Institutu Maxe Plancka pro radioastronomii v Bonnu. Ta proběhne ve středu 27. června ve 20:00 hod ve Velké aule Filozofické fakulty na Palachově náměstí 2, Praha 1.

Profesor Dr. Michael Kramer je skvělý přednášející, jeho přednášky jsou vždy doplněny vynikajícími ilustracemi a animacemi. Přednáška bude v angličtině, v následné diskusi lze otázky klást v češtině. Více podrobností včetně krátkého souhrnu obsahu přednášky lze nalézt na plakátě umístěném na adrese http://ae100prg.mff.cuni.cz/verejna-prednaska.

Zmíněná mezinárodní konference "Relativity and Gravitation - 100 Years after Einstein in Prague" se ve dnech 25. - 29. června 2012 uskuteční na Univerzitě Karlově pod záštitou rektora UK. Hlavním organizátorem konference je relativistická skupina Ústavu teoretické fyziky MFF UK pod vedením prof. Jiřího Bičáka. Na konferenci promluví řada předních světových odborníků na teorii relativity, kosmologii a relativistickou astrofyziku. Zúčastní se jí přes 200 vědců z 31 zemí všech kontinentů s výjimkou Antarktidy. Více informací o konferenci najdete na ae100prg.mff.cuni.cz

Těšíme se, že se ve středu večer 27. 6. setkáme - Lokální organizační výbor konference.




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »