Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Přednáškové odpoledne na Štefánikově hvězdárně 25. dubna 2009

Přednáškové odpoledne na Štefánikově hvězdárně 25. dubna 2009

Štefánikova hvězdárna v Praze
Štefánikova hvězdárna v Praze
Dovolujeme si Vás pozvat na Přednáškové odpoledne na Štefánikově hvězdárně, které jsme připravili u příležitosti Mezinárodního roku astronomie. První za seriálu tří odpolední se uskuteční v sobotu 25. 4. 2009 od 15:00. Další se budou konat v květnu a v červnu.

Společným tématem tohoto odpoledne jsou hlavní témata současné astronomie - teorie migrace planet, hledání planet u cizích Sluncí a samozřejmě teorie vzniku a vývoje vesmíru. Přednášky jsou krátké, půlhodinové s prostorem k diskusi, a jsou určeny nejširší veřejnosti. Mezi přednášejícími je přední český fyzik a popularizátor astronomie Prof. RNDr. Petr kulhánek, CSc. Součástí odpoledne je i prohlídka pracoviště robotického dalekohledu MARK, které není veřejnosti běžně přístupné. Právě tento dalekohled využívá hvězdárna k pozorování vzdálených extrasolárních planet. Vstupné na celou akci je na úrovni běžného vstupného na pořady ŠH a činí 60 Kč pro dospělého. Více informací najdete na www.observatory.cz.

Program

    od 15:00
    Jakub Rozehnal: "Dejte mi pevný bod ..."
    "... a pohnu Zemí", prohlásil kdysi Archimédes. Netušil, že planety prošly obdobím rozsáhlé migrace, která dramaticky poznamenala tvář sluneční soustavy, aniž by k tomu nějaký pevný pod potřebovaly.
    Mgr. Stanislav Poddaný: Cizí světy
    Dlouhou dobu jsme nevěděli, i když tušili, že existují – exoplanety, planety u jiných sluncí. Povídání se zabývá současnými možnostmi jejich detekce a problémy s tím spojenými, včetně pozorování exoplanet amatérskými dalekohledy.
    Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc.: Životopis vesmíru
    Vývoj názorů fyziky na vznik a vývoj vesmíru od středověku po současnost. Současná kosmologie v sobě spojuje svět propastných hlubin vesmíru s titěrným světem elementárních částic.
    od 17:00
    Hledá se Země - sci-fi pořad o hledání extrasolárních planet
    od 18:00
    exkurze k robotickému dalekohledu MARK




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »