Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Přednášky na vlašimské hvězdárně

Přednášky na vlašimské hvězdárně

Hlavní dalekohled na hvězdárně ve Vlašimi
Hlavní dalekohled na hvězdárně ve Vlašimi
Pro zájemce o astronomii se vlašimská hvězdárna otevírá také v letošním roce v pravidelné pozorovací sezóně pro veřejnost od května do srpna každý pátek od 21 hodin a v září každý pátek od 20 hodin. Pro návštěvníky je připraveno promítání, přednáška a pozorování oblohy astronomickými dalekohledy nebo pouhým okem.

Přednáška Bc. Lenky Trojanové na vlašimské hvězdárně
Přednáška Bc. Lenky Trojanové na vlašimské hvězdárně
V pátek 25. 5. 2012 od 18 hodin jsme k 15. výročí znovuotevření vlašimské hvězdárny připravili speciální přednášku Bc. Lenky Trojanové, odborné pracovnice Hvězdárny a planetária v Hradci Králové, s názvem "Hra s časem a gravitací - praktické astronomické modelování na teoretických základech". Pokud vás zajímá hledání odpovědí na základní otázky života, vesmíru a otázky týkající se podstaty jevů, jejichž průběh není možné sledovat přímo a v reálném čase, přijďte. Nemůžeme se proletět ohonem komety, nemůžeme vrátit čas a podívat se, jak se před 4,5 miliardami let formovala planeta Země. Můžeme si však udělat modelové experimenty, ať už počítačové nebo reálné, s jejichž pomocí odhalíme tajemství, která před námi vesmír skrývá. Po přednášce je připravena prohlídka hvězdárny a pozorování noční oblohy.

Další informace jsou vám k dispozici na našem webu www.vas.cz, kde jsou umístěna také meteorologická data z našich měření (teplota, tlak a vlhkost).

Na setkání pod hvězdnou oblohou se těší členové Vlašimské astronomické společnosti!


Vlašimská astronomická společnost je občanské sdružení, které si klade za úkol studium a prohlubování poznatků z astronomie, dalších přírodních věd a ostatních vědních oborů, stejně tak i propagaci a popularizaci astronomie a příbuzných věd mezi širokou veřejností a ve školách. Pracovat s dětmi a mládeží, vést je k systematické vědecké práci a seznamovat je s vědeckými poznatky a vést je k nerizikovému chování je další cíl, stejně tak i zabezpečení zachování a rozvoj činnosti vlašimské hvězdárny. Vlašimská astronomická společnost byla založena v roce 1991.

Hvězdárna ve Vlašimi byla otevřena pro veřejnost v roce 1961, po několikaleté přestávce v činnosti byla znovu otevřena pro veřejnost v roce 1997.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »