Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Příběh Orionu po 84 letech a jistě i po dalším půlroce …

Příběh Orionu po 84 letech a jistě i po dalším půlroce …

Mléčná dráha
Autor: Zdeněk Bardon

Co má společného souhvězdí Orion, Hradec Králové, Úpice, Chile a objektivy Zeiss? Na první pohled toho mnoho není, ale je tomu opravdu tak? O tom jsme se mohli přesvědčit 21. dubna na sobotní podvečerní přednášce Zdenka Bardona, člena Východočeské pobočky České astronomické společnosti a spolupracovníka Hvězdárny v Úpici. A protože byl sál planetária v Hradci Králové, kde se přednáška konala, vyprodán během 3 dnů, určitě se dočkáme v dohledné době opakování. Na co se můžeme těšit?

mlhovina Amerika Autor: Zdenek Bardon
mlhovina Amerika
Autor: Zdenek Bardon

Celá přednáška byla vlastně příběhem s nosnou linkou v postavě do nedávné doby zapomenutého českého astrofotografa a nadšeného astronomického amatéra, nositele prestižní Nušlovy ceny České astronomické společnosti z roku 1942, Jindřicha Zemana z Hradce Králové. Jeho plně funkční dalekohled, stále se nacházející na úpické hvězdárně …. Ale to už prozrazujeme příliš. Druhou nosnou vlnou byl fakt, že všechny snímky, ať ty předválečné, tak ty nejmodernější, které se v přednášce objevily, byly pořízeny právě objektivy Zeiss.

84 let Autor: Zdeněk Bardon, Jindřich Zeman
84 let
Autor: Zdeněk Bardon, Jindřich Zeman

Přednáška se přenesla od historického úvodu do technické části věnované základům astrofotografie, základům tak jednoduchým, že jistě neodradily žádného neastronoma od namíření fotoaparátu k nebesům. Nebudeme prozrazovat snad příliš, když napíšeme, že se na plátně objevila i zajímavá kompozice snímků téhož astronomického tématu, které oddělovalo plných 84 let.

La Silla Autor: Zdeněk Bardon
La Silla
Autor: Zdeněk Bardon

Právě tento obrázek nás přenesl do doby, kterou nazýváme „moderní“, což alespoň pro stav fotografické a výpočetní techniky docela určitě platí. Ve druhé části přednášky jsem se přenesli převážně na observatoř La Silla v dalekém Chile a to zejména pod její úchvatnou a temnou noční oblohu. Poněkud neočekávaně jsme mohli zjistit, že i moderní snímky oblohy mohou mít svůj příběh.

Slunce Autor: Zdeněk Bardon
Slunce
Autor: Zdeněk Bardon

Samozřejmě došlo i na snímky úplného zatmění Slunce, vždyť v loňském roce proběhlo jedno z těch delších a dostupnějších, jehož oblast pozorovatelnosti procházel Severní Amerikou. Zde jsme mohli pozorovat, jak se ze surových nezpracovaných obrázků pod kouzelnou matematického mága prof. Druckmullera z VUT Brno vynoří úžasná spleť struktur ve sluneční atmosféře. Došlo i na amatéry dosažitelné snímky sluneční chromosféry, třeba i s Merkurem, přecházejícím před slunečním diskem.

HaP HK Autor: Zdeněk Bardon
HaP HK
Autor: Zdeněk Bardon

Přednáška Zdenka Bardona postupně přešla v představení historie firmy Zeiss, jejíž zástupci přivezli sadu těch astronomicky nejzajímavějších k vyzkoušení a „osahání“.
Potěšující skutečností byl fakt, že se na přednášku, která se konala pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje a jejímž cílem bylo i upozornit na astronomické tradice a současnost východočeského regionu, přišli podívat i zástupci zřizovatele obou východočeských hvězdáren – úpické a královéhradecké, jmenujme snad za všechny náměstkyni hejtmana Mgr. Martinu Berdychovou, včetně dalších lidí, kteří stáli za zrodem nového planetária v Hradci Králové.

HaP HK_1 Autor: Zdeněk Bardon
HaP HK_1
Autor: Zdeněk Bardon

Akci poctil svou návštěvou i dr. Pavel Ambrož, sluneční fyzik z observatoře v Ondřejově, předseda České astronomické společnosti prof. Petr Heinzel z Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově i její místopředseda Pavel Suchan, který navíc celou akci zahájil.

Takže, za půl roku opět s „Příběhem Oriona po 84 a půl letech“ …




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.

Štítky: Zdeněk Bardon


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »