Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Prosincová SKYMASTER starpárty
Pavel Marek Vytisknout článek

Prosincová SKYMASTER starpárty

V pondělí 8.prosince jsme s Evou narychlo oznámili ostatním členům ASHK, že večer vyjíždíme s naším CELESTRONem 11 GPS na první SKYMASTER starpárty.

Kolem osmé jsme naložili Michala Kyncla a vydali se směrem na Hoděšovice u Hradce Králové. Cestou jsme se stavili u benzínky na koblížky, které tam dávají zdarma (za úplatek poradím kde J ). Po pár minutách jsme už stáli na poli a vykládali dalekohled.

Postavit stativ je hračka. Trošku více zabrat nám zatím u Celestronu dává zabrat trefit šrouby na přichycení montáže ke stativu. Už jsme se i mírně začali vztekat. Ale pak se to povedlo. Musíme na to ale vymyslete nějaký fígl. Neodradilo nás ani to, že nám Martin Lehký po SMS sdělil, že podmínky nejsou nic moc, prý se moc chvěje vzduch. Pak jsem sundali kryt dalekohledu, nasadili okulár a to už je prostě rutina. Ustavování pomocí GPS je pomalu hračkou a začínám tomu systému snad i rozumět. Pak už jen stačilo mačkat čudlíky na co se chceme podívat.

Použili jsme funkci TOUR, která nabízí zajímavé objekty viditelné na obloze. Musíme podotknout, že jsme za hodinu viděl více deepsky objektů, než jsem předpokládal. Samozřejmě jsme zamířili na staré známé objekty jako je např. M42 v ORIONu a byla nádherná. Ale nechali jsme si systéme poradit i krásné otevřené hvězdokupy, slabší galaxie či dvojhvězdy. Nakonec jsme ještě koukli na Saturn.

Michal Kyncl po celou dobu testoval svoji špičkovou digitální kameru a fotoaparát a s výsledky a zkušenostmi se asi podělí sám. My jsme zase malinko otestovali přesnost montáže při přejíždění přes celou oblohu.

No na závěr snad jen, že nelitujeme ani trošku omrzlých nožiček, přeci jen pozorovat při -10°C už není úplně bez problémů. Takže pokud chcete jet na příští SKYMASTER starpárty s námi jste vítáni.




O autorovi

Pavel Marek

Autor je členem České astronomické společnosti od roku1985. Je členem sekce B.R.N.O. - sekce pozorovatelů proměnných hvězdpozorovatelské skupiny Medůza. Je členem Astronomické společnosti v Hradci Kralové. Astronomii se věnuje amatérsky od svých 9 let adnes se věnuje i praktickému pozorování zejména v oblasti proměnných hvězd ato jak vizuálně, tak CCD. Je vlastníkem i několika dalekohledu různýchkonstrukcí a určení.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »