Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Putovanie po hvezdárňach (3): MOA Niepołomice

Putovanie po hvezdárňach (3): MOA Niepołomice

Kopule observatoře. Autor: René Novysedlák
Kopule observatoře.
Autor: René Novysedlák
V seriáli Putovanie po hvezdárňach dnes navštívime poľské Młodzieżowe Obserwatorium Astronomiczne (MOA) v meste Niepołomice neďaleko Krakowa.

Pozorování Slunce. Autor: René Novysedlák
Pozorování Slunce.
Autor: René Novysedlák
Areál MOA Niepołomice vypĺňa hvezdáreň, planetárium a päť chatiek na prenocovanie. Kupola pozorovateľne ukrýva teleskop typu Maksutov - Cassegrain. Využíva na najmä na pozorovanie slnečnej fotosféry a chromosféry. Pri pozorovaní nočnej oblohy má hvezdáreň značnú nevýhodu v podobe výrazného svetelného znečistenia z Krakowa a Niepołomic, nakoľko MOA sa nachádza blízko centra mesta.

Přednášková síň zvenčí. Autor: René Novysedlák
Přednášková síň zvenčí.
Autor: René Novysedlák
Ďalšiu časť MOA tvorí prednášková miestnosť v podobe drevenej chaty. Technicky je vybavená dobre. Kapacita poslucháčov neprekročuje 70. Na poschodí sa nachádza miestnosť vhodná na prenocovanie pre 6 osôb. Prednášková miestnosť je priamo prepojená s planetáriom.

CD ROM zakrývající dataprojektor. Autor: René Novysedlák
CD ROM zakrývající dataprojektor.
Autor: René Novysedlák
Ako projektor planetária slúži síce starý, ale stále funkčný prístroj ZKP-1 od firmy Zeiss. Technika umožňuje prehrávanie audiovizuálnych programov pod umelou hviezdnou oblohou. Planetárium je vybavené dvoma dataprojektormi, ktoré, aby po prehratí daných snímkov zbytočne nesvietili na oblohu, sú tienené veľmi zaujímavo. Pred každým projektorom je nainštalovaná mechanika CD-ROM, ktorá pri otvorení zakryje projektor.

Observatórium usporadúva množstvo akcií pre mládež, či už priamo v Niepołomiciach, alebo aj mimo Poľska. Účastníci rôznych seminárov sú ubytovaní v areáli MOA. Do každej chatky sa zmestí 8 ľudí. Vybavené sú sociálnymi zariadeniami, chladničkou, rýchlovarnou kanvicou i kuchynkou.

Medzi akcie MOA patria aj expedície za zatmením Slnka. Naposledy sa zástupcovia tohto observatória zúčastnili pozorovanie v Číne.

Všetky ďalšie informácie o observatóriu sa dočítate na webstránke www.moa.edu.pl.

Další fotografie

Přednáška ředitele hvězdárny. Autor: René Novysedlák
Přednáška ředitele hvězdárny.
Autor: René Novysedlák
ZKP-1 značky Zeiss. Autor: René Novysedlák
ZKP-1 značky Zeiss.
Autor: René Novysedlák
Památník. Autor: René Novysedlák
Památník.
Autor: René Novysedlák




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »