Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Rok astronomie a dětský den 1. června 2009 v Krajské nemocnici v Pardubicích

Rok astronomie a dětský den 1. června 2009 v Krajské nemocnici v Pardubicích

Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích. Autor: Petr Komárek
Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích.
Autor: Petr Komárek
Astronomie je věda krásná, vznešená, posouvá obzory našeho poznání. Nicméně o mnohé bychom byli ochuzeni, kdybychom ponechali mnohé z těch nevšedních a krásných objevů a obrazů vesmíru jen v povolaných a slovutných šedým vousem a kšticí porostlých pánů vědců. A to nic ve zlém páni vědci, však jste potřební stejně jako děti, jimž upřít krásu vesmíru by bylo téměř neodpustitelné.

A tak právě proto, jsme se i my z Hvězdárny barona Artura Krause, členové Astronomické společnosti Pardubice zapojili do akce, která má alespoň na tu malou chvíli, na jeden den který je věnován právě dětem zpříjemnit pobyt v pardubické nemocnici. A to vše v rámci Mezinárodního roku astronomie v Pardubicích.

Pozorování Slunce. Autor: Petr Komárek
Pozorování Slunce.
Autor: Petr Komárek
A bylo se opravdu na co dívat. To nejzajímavější a nejatraktivnější byl samozřejmě dalekohled, jehož použití pro astronomii slaví v tomto roce své krásné 400 výročí. Astronomickou technikou a pohled na konečně skvrnami ozdobené Slunce zaujal však nejen děti, ale i místní lékaře, pro které bylo mírným překvapením, že se díváme dalekohledy za jasu denní oblohy. V pozdějších hodinách pak zorné pole zdobil i Měsíc.

Trefování hvězd do černé díry. Autor: Petr Komárek
Trefování hvězd do černé díry.
Autor: Petr Komárek
Kromě bezpečného pohledu na naši nejbližší hvězdu si děti mohly ozkoušet trefování hvězd do černé díry, skládání hvězdného puzzle a chybět nesměl ani malý testík, kde si každý mohl ověřit jak na tom se svými znalostmi z astronomie vlastně je.

Nezbývá než poděkovat všem, kteří se podíleli na skvělé organizaci celé akce a příští rok se opět setkáme.




O autorovi

Petr Komárek

Petr Komárek

Petr Komárek (* 5. října 1982, Pardubice, Česká republika) je popularizátorem astronomie, člen Astronomické společnosti Pardubice a od roku 2007 vedoucím Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích, kde se mimo jiné věnuje se výchově mládeže v astronomických kroužcích. Jedním z jeho největších koníčků je cestování a fotografování. Účastnil se též tří expedic SAROS za úplným zatměním Slunce (do Turecka v roce 2006, Ruska v roce 2008 a Číny o rok později).



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »