Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  RVS: Dopis předsedovi vlády ČR
Ivo Hána Vytisknout článek

RVS: Dopis předsedovi vlády ČR

Rada vědeckých společností
Rada vědeckých společností
Vážený pane předsedo vlády,
dovoluji si Vám psát jménem Rady vědeckých společností České republiky (RVS ČR), která sdružuje 74 nezávislých dobrovolných vědeckých společností, působících v nejrůznějších oblastech vědy. Tyto společnosti mají více než 30 000 členů, kteří se o vědu a její aspekty aktivně zajímají anebo v ní pracují, získávají nové mladé zájemce, všestranně vědu podporují, propagují a aplikují a navíc jí v mnohých činnostech poskytují nezbytné zázemí přednáškami, publikacemi, kontakty národními i mezinárodními.

V poslední době jsme od těchto společností a od mnoha jejich zapálených členů začali dostávat signály vážného znepokojení nad zprávami o výrazných škrtech v rozpočtech na výzkum a vývoj v dalších letech. Týká se to vědeckých ústavů, vysokého školství i dalších, např. rezortních institucí a aktivit.

Protože se činnost RVS ČR a vědeckých společností v ní sdružených soustřeďuje na různé aspekty vědecké práce včetně jejich aplikací, zabýval se Výkonný výbor RVS ČR na svém zasedání dne 11. června 2009 problematikou celostátních rozpočtů na vědeckou práci v dalších letech a konstatoval potřebu vyjádřit převládající názor, že během dvou až tří let při realizaci plánovaných škrtů v rozpočtech na vědu a výzkum hrozí výrazné zpomalení vědeckých aktivit a následné ještě větší zaostávání České republiky za vyspělými státy ve světě. To by mohlo vyústit v nenávratné poškození vědecké práce u nás. Týká se to nejen vysokých škol, ale zejména Akademie věd ČR kvůli uvažovanému prudkému snižování jejího rozpočtu v letech 2010 až 2012, což by ve svých důsledcích mohlo vést k praktické likvidaci Akademie věd ČR. Jako odstrašující příklad může sloužit likvidace některých dobrých rezortních výzkumných ústavů po roce 1989.

Nástrojem pro navržené redukce je Metodika hodnocení výsledků výzkumu a vývoje připravená Radou pro výzkum a vývoj. Tato metodika je nevyvážená a vede k málo objektivnímu až zkreslenému posuzování výsledků vědecké práce v České republice. Rádi bychom připomněli, že před několika lety potížím s hodnocením svých výzkumných záměrů čelily již české univerzity, naštěstí však k původně navrhované redukci finančních prostředků nedošlo.

Nebylo by prospěšné, kdyby probíhající diskuze a rozhodnutí vedly k jakékoli animositě mezi Akademií věd ČR a českými vysokými školami. Akademie věd ČR a české vysoké školy jsou totiž na jedné lodi a jejich zájem by měl být společný - zvýšení úrovně vědy v České republice. Není pochyb o tom, že by v budoucnosti mohly být vysoké školy postiženy stejně jako je nyní postihována Akademie věd ČR.

Vážený pane předsedo, obáváme se, že nastalá situace by mohla vést k dalšímu významnému odlivu mozků z naší vědecké sféry, a to zejména z řad mladých pracovníků Akademie věd ČR. Vzhledem k tomu, že vědecká práce a aplikace jejích výsledků je, jak velice dobře víte, celosvětově uznávána jako nesporná podmínka dalšího rozvoje ve všech oblastech našeho života, považujeme za svou povinnost důrazně upozornit na reálně hrozící zaostávání České republiky za světovou vědou, které by nepochybně nastalo po výrazných škrtech v rozpočtu, zvláště u Akademie věd ČR, která se zabývá explicitně vědeckým bádáním.

Doufáme, že Vaše snaha udržet úroveň vědecké práce v naší republice na vysoké úrovni bude mít v dalším jednání pozitivní ohlas.

RVS ČR je připravena pomoci tam, kde byste to, vážený pane předsedo, uvítal a uznal za potřebné.

S pozdravem

Prof. MUDr. Ivo Hána, CSc. předseda Rady vědeckých společností ČR




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »