Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Science Café startuje také v Poděbradech
redakce Vytisknout článek

Science Café startuje také v Poděbradech

Science Café logo
Science Café logo
Science Café se uskuteční ve čtvrtek 18. února 2010 od 19 hodin poprvé v Poděbradech v kavárně Viola. Tématem bude výzkum exoplanet, o kterém bude hovořit ředitel Štefánikovy hvězdárny v Praze Jakub Rozehnal a Stanislav Poddaný z Astronomického ústavu MFF UK.

Úspěšný cyklus neformálních debat s vědci – Science Café – se po Praze a Českých Budějovicích rozšiřuje do dalších měst České republiky. Nově budou diskusní večery probíhat také v Poděbradech. První tamní Science Café se uskuteční ve čtvrtek 18. února od 19 hodin v kavárně Viola. O výzkumu exoplanet a hledání nových Zemí bude vyprávět ředitel pražské Štefánikovy hvězdárny Jakub Rozehnal a Stanislav Poddaný z Astronomického ústavu. Bližší informace o akci je možné najít také na Facebooku. Vstupné na Science Café je 50 Kč.

Propojení projektu Science Café s lázeňským městem Poděbrady je více než logické. Vyplývá z lázeňského životního stylu a tradice, která sahá až do první poloviny minulého století. Pořádání akcí jako jsou přednášky, setkávání s vědci, cestovateli nebo umělci, vždy tvořilo nezbytnou součást kulturního a společenského programu světových lázní. „Myšlenka a poslání projektu Science Café nám umožňuje ideálně na tuto tradici navázat,“ říká organizátor poděbradského Science Café David Seidl z Creative Design Group.

Poděbrady jsou také kromě lázní i městem s několika středními školami a odbornými učilišti. A právě mladí lidé, pro které může být tento způsob propagace vědy a  vzdělávání atraktivní, ocení jeho moderní formu. „Jsme přesvědčeni, že si Science Café vybuduje v kulturním a společenském životě Poděbrad svoje unikátní místo a bude tak pokračovat ve smysluplném  popularizování české vědy a vědců, kterým se v dnešní době tolik mediální podpory nedostává,“ dodává David Seidl.

Science Café jako celosvětově oblíbený projekt popularizace vědy probíhá v České republice od listopadu 2008 pod záštitou občanského sdružení Otevíráme. „Snažíme se podporovat rozvoj Science Café v dalších městech České republiky. Máme radost, že si projekt získává své stálé příznivce z řad návštěvníků i odborníků,“ říká Lukáš Soukup, předseda Otevíráme.

Více informací o Science Café, včetně videopodcastů s hosty a odkazů na audiozáznamy Českého rozhlasu Leonardo, najdete na webových stránkách www.sciencecafe.cz.

Zájemci si mohou v e-shopu Artychok.com zakoupit také trička s motivem Science Café. Jejich koupí zároveň projekt Science Café podpoří.

Kontakty:
 

www.sciencecafe.cz • www.facebook.com/sciencecafe • www.twitter.com/sciencecafecz






17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »