Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Seminář majitelů a konstruktérů amatérských dalekohledů 2011

Seminář majitelů a konstruktérů amatérských dalekohledů 2011

Přístrojový seminář v Rokycanech.
Přístrojový seminář v Rokycanech.
V naprosto netradičním čase Vás organizátoři, tentokrát v předprázdninovém termínu, s potěšením zvou na další ročník tradičního rokycanského semináře, pořádaného pro majitele a konstruktéry amatérských dalekohledů a astronomické techniky. Seminář se uskuteční v Rokycanech od 3. do 5. června 2011.

Program

V pátek proběhne tradiční neformální setkání účastníků semináře na Hvězdárně v Rokycanech. Zde bude možné probrat množství témat, na něž nezbylo místo v oficiálním programu semináře. Postaráno bude nejen o prostor pro kuloárové diskuse, ale i o kulinární potřeby přítomných. Dlouhý pozdně jarní večer a snad i počasí nám dá příležitost využít tentokrát i venkovní prostory areálu hvězdárny. V provozu bude jednoduchý bufet a v případě příznivého počasí i možnost rožnění. Za bezoblačné oblohy budou zájemcům později večer k dispozici dalekohledy hvězdárny a střešní terasa.

Sobotní a nedělní program bude probíhat na stejném místě jako v předchozích letech - v základní škole T.G.Masaryka. Přesné místo je vyznačeno na mapce, kterou naleznete na druhé straně programu. Budova základní školy je blízko náměstí a současně nedaleko od vlakového i autobusového nádraží.

Letošní "přístrojový" seminář je ve své úvodní části zaměřen na dnešní špičkovou astronomickou techniku. S největšími dalekohledy světa nás seznámí Mgr. David ONDŘICH, který vystudoval astronomii a astrofyziku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze a mimo jiné je v současné době zástupcem šéfredaktora časopisu Astropis, v němž společně s RNDr. M. Prouzou uveřejnili článek s tematikou jeho přednášky. Na úvodní vystoupení naváže tematicky i následující přednáška RNDr. Michala Sobotky, DrSc., pracovníka slunečního oddělení Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. Jeho příspěvek má název Sluneční dalekohledy a seznámí nás s velkými přístroji, určenými k získávání informací o naší denní hvězdě.

Vzhledem k tomu, že naše setkání je přednostně určeno pro astronomy amatéry, mohl by po dopoledním programu vzniknout dojem, že jejich možnosti jsou v současné době závratného rozvoje techniky prakticky nulové. Tento nesprávný dojem by měla bezpečně rozptýlit odpolední přednáška Ing. Jana ZAHAJSKÉHO s názvem "Malé dalekohledy a doplňky k nim". S převratným zlepšováním špičkových technologií jde ruku v ruce i pokrok v možnostech astronomů amatérů. Ti totiž mohou, díky dostupnosti nových zařízení, získávat výsledky, které by byly před několika roky nemyslitelné. Proto se amatéři mohou i nyní podílet na pokrocích současné astronomie.

Další sobotní odpolední program bude vyhrazen pro příspěvky účastníků. Zde může kdokoli z Vás seznámit ostatní přítomné s technickými problémy, spojenými se stavbou dalekohledů a dalších astronomických zařízení, ale především se svým způsobem jejich řešení. Vítány budou samozřejmě i ukázky zajímavých pozorování, či informace o chystaných astronomických expedicích nebo akcích. Délka jednotlivého vstupu by neměla překročit 15 minut (až na výjimky předem domluvené s organizátory). Své příspěvky prosím přihlaste předem (viz příloha přihlášky). Autoři přijatých příspěvků budou zproštěni seminárního poplatku. Organizátoři si vyhrazují právo výběru příspěvků. Autorům přijatých příspěvků tuto skutečnost obratem oznámíme.

Na závěr sobotního programu byla zařazena oblíbená a vždy netrpělivě očekávaná astroburza, na níž bude možné nakupovat astronomické publikace, objednávat brusivo a prodávat či nabízet cokoliv spojeného s astronomií. Registrace prodávajících bude probíhat již od rána u prezence a bude pokračovat až do konce polední přestávky (poplatek bude činit 25 Kč - netýká se firem, které budou zpoplatněny individuálně).

Sobotní večer byl v oficiálním programu ponechán volný. Bude možné jej využít individuálně k diskuzím či k posezení s přáteli a kolegy. Pokud bude dostatek zájemců a bude-li přát počasí, lze se i v sobotu přesunout na hvězdárnu a zopakovat si pohled na oblohu, ačkoli jen během krátké noci blízké letnímu slunovratu.

V první přednášce nedělního programu se budeme věnovat problému, který trápil astronomy věnující se sledování Slunce v posledních několika letech. Řeč bude o nezvykle dlouhém minimu sluneční aktivity které jsme zažili. Uvidíme, zda se skutečně událo něco zvláštního, či se jedná pouze o naši krátkou paměť. Rozuzlení čeká v přednášce RNDr. Ladislava Hejny "Krátké ohlédnutí za dlouhým minimem". V poslední přednášce se pak opět vrátíme na noční oblohu. Díky stále se zdokonalující technice získáváme nové a nové informace o naší Galaxii. O současném pohledu na náš vesmírný ostrov bude hovořit RNDr. Miroslav Randa, PhD., z pedagogické fakulty Západočeské univerzity.

Noclehy

Mapa ubytování v Rokycanech. Zdroj: Mapy.cz
Mapa ubytování v Rokycanech. Zdroj: Mapy.cz
Ubytování účastníků bude zajištěno v hotelu Bílý lev v samém centru Rokycan (Malé náměstí 107, Rokycany). Pokoje jsou dvoulůžkové a třílůžkové. V každém pokoji je k dispozici kompletní sociální zázemí a také televizor. Hotel má samozřejmě vlastní restauraci a 24 hodin fungující recepci. Cena za jednu noc je 350 Kč. Pro účastníky, kteří budou ubytováni po celý víkend, se podařilo dojednat cenu 620 Kč (310 Kč za noc). Nocleh je nutné uhradit (společně s odesláním přihlášky) na účet Hvězdárny v Rokycanech č. 6635381/0100, KB Rokycany nebo složenkou "C" na adresu Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 337 01 Rokycany. Při ubytovávání je možné si přikoupit snídani v ceně 100 Kč.

S ohledem na snad již teplejší počasí však mají sportovněji založení účastníci semináře ještě druhou možnost. Tou je přespání v dřevěných čtyřlůžkových chatkách (dvě palandy) přímo v areálu Hvězdárny v Rokycanech. V chatkách není elektřina a nejsou vytápěné. Další podmínkou je vlastní spacák. O to příjemnější je cena, pro účastníky semináře 30 Kč/noc.

Účastnický poplatek

Účastnický poplatek ve výši 100 Kč, sloužící k částečnému pokrytí nákladů na seminář, se bude platit při prezenci. Pro členy ČAS, kteří své členství prokáží členskou legitimací na rok 2011, bude poplatek snížen na 50 Kč. Jak již bylo uvedeno výše, poplatek nebudou platit účastníci, kterým byl do programu přijat příspěvek.

Uzávěrka přihlášek

Kapacita semináře je omezena velikostí školních prostor přibližně na 80 míst. Podle zkušeností z minulých let se může stát, že nebudeme moci z kapacitních důvodů přijmout všechny přihlášené. Proto bude brán zřetel na pořadí došlých přihlášek. Jejich uzávěrka je v pátek 13. května 2011. Přihlášky zasílejte přednostně prostřednictvím internetu na e-mail: halir@hvr.cz (formulář přihlášky je k dispozici na internetových stránkách Hvězdárny v Rokycanech (www.hvr.cz), nebo v "papírové" podobě na adresu Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 337 11 Rokycany. Přihlášení účastníci, kteří požadují ubytování a také účastníci, jejichž příspěvky budou zařazeny do programu, obdrží od organizátorů obratem potvrzení. Informaci dostanou i Ti, kteří se již z kapacitních důvodů nebudou moci semináře zúčastnit.

Různé

Po celou dobu semináře bude v budově školy zřízen bufet nejen k občerstvení, ale i k pohodlnému posezení a diskusím. V budově Základní školy TGM, kde jsme sice vítanými, ale přesto hosty, je nutné se přezouvat. Nezapomeňte si proto laskavě vzít přezutí s sebou. Vaše dotazy Vám rádi zodpovíme na adrese Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 33711 Rokycany, telefonicky na čísle 371 722 622 či prostřednictvím e-mailu na adrese halir@hvr.cz.

Ke stažení:
[1] Přihláška (DOC; 36,5 kB)
[2] Program (PDF; 35,8 kB)




O autorovi

Karel Halíř

Karel Halíř

Astronom a popularizátor astronomie, ředitel Hvězdárny v Rokycanech a aktivní člen Zákrytové a astrometrické sekce ČAS. Pravidelně podává pod hlavičkou společnosti informace o těch nejzajímavějších úkazech nejen ze světa zákrytů hvězd Měsícem nebo planetkami. Informace rozesílá především formou zákrytových zpravodajů nebo populárním nepravidelným zpravodajem "Dneska by to možná šlo...". Pro odběr zpravodajů a alertů jej kontaktujte na stránkách rokycanské hvězdárny.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »