Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  SKYMASTER - splnění jednoho snu
Pavel Marek Vytisknout článek

SKYMASTER - splnění jednoho snu

Je řada lidí, kteří si vysní, že si postaví svou vlastní hvězdárnu, do ní dají nějaký ten dalekohled, samozřejmě pokud možno ten největší a budou celé noci koukat po obloze. Ne každému se ten pocit splní, ale důležité je nepolevit a stále se snažit svůj "bláznivý" sen uskutečňovat.

A tak jsme se rozhodli, že tomu "našemu" bláznivému snu vystavíme malý pomník v podobě těchto stránek, aby jste přitom mohli být s námi a to nejen ti, kteří už ten svůj sen vzdali, ae zejména ti, kteří se teprve dostávají do věku, kdy začínají snít. Pokud máte chuť sledovat, jak se nám daří uskutečnovat náš sen, tak občas napíšeme nějaký článek i na zdejší server, ale náš projekt má i svoji domácí stránku a tu najdete na http://www.skymaster.cz




O autorovi

Pavel Marek

Autor je členem České astronomické společnosti od roku1985. Je členem sekce B.R.N.O. - sekce pozorovatelů proměnných hvězdpozorovatelské skupiny Medůza. Je členem Astronomické společnosti v Hradci Kralové. Astronomii se věnuje amatérsky od svých 9 let adnes se věnuje i praktickému pozorování zejména v oblasti proměnných hvězd ato jak vizuálně, tak CCD. Je vlastníkem i několika dalekohledu různýchkonstrukcí a určení.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »