Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Španělský zápisník IV
Ivo Míček Vytisknout článek

Španělský zápisník IV

Pokračování reportáže z konference JENAM 2004 v Granadě.

Alhambra.jpg
Zivot v Granade se zacina po zapadu Slunce, do te doby jakoby silide opravdu setrili sily. o pul desate vecer je jeste 27 st.,ale to uz je prijatelne na vychazku ulicemi. Prosel jsem sihlavni ulice a okoli katedraly a nakonec usadil na terase zapadlehospudky ve ctvrti Albaycin s vyhledem na Alhambru, znamoumaurskou cervenou pevnost. Pod pomerancovnikem si uzivam pohledna zhave uhliky svetel mesta pode mnou, divam se na rozzihajicise hvezdy a posloucham ruchy okoli i kytarove variace a tleskanido rytmu, ktere se nese pres strechy. Do toho se misi vunemistnich specialit a sili vune jasminu, po stene prebehnejesterka - proste vecer v Granade. V ulickach vystlanych oblazkyse prochazim kolem arabskych kramku a exotika orientu se tunachazi na dosah ruky.

ulice.jpg
Spat jdu az hodne po pulnoci a netusim comne rano ceka: budicek uz o pul sedme. Nevyhoda otevreneho oknaspociva v tom, ze je slyset z venku vse co souvisi s rannimvstavanim. Tady je to navic zpestrene umyvanim ulicek - prosteparta umyvacu (snimek) se s hadici pripojuje postupne na hydrantyveskere pozustatky noci splachuje do kanalku. Ulicemi proudi vodaa pomaha zalevat zelene pasy ci stromy v jejich okoli. Dobre ranov Granade. Teprve svita, posun casu je dobre patrny, byt tu majistejne jako my SELC a tak vyuzivam brzky budicek na prochazkuulicemi a hledem najlepsi vyhled na Alhambru v rannim svitani(snimek). V kongresovem palaci zaciname v 9:00 a tak se rychlesnazim projit ulickami zpet do centra na autobus. Ale je tohotolik, co by se dalo obdivovat, ze je mi velmi dobre jasne, conestihnu.

Dopoledni program jsem si rozdelil na dve casti - nejprve jsem navstivil sekci venovanou vyvoji Mlecne drahy a podobnym galaxiim. Je dobre vedet, co se deje u nas "doma" a tak jsem vyslechl prednasku Brigitte Nordstroem na tema Evoluce Galaxie. Rekapitulovala stav vyzkumu Slunci podobnych hvezd v nasem okoli a predstavila plan pozorovani na dalsi obdobi. Behem 15 let predpoklada, ze dojde k zisku takovych dat, ze se budeme moci lepe orientovat v osudech ramen Galaxie. Technicke prostredky a nove postupy davaji nadeji, ze budeme moci simulovat tento vyvoj. Dalsi vystoupeni jsem absolvoval v sekci Realnych a virtualnich pristroju. Spanele jsou velmi hrdi na svuj novy dalekohled GTC na Kanarskych ostrovech, prumer 10,4 m mluvi za vse. GTC se nachazi ve stadiu dokonceni, prvni svetlo ocekavaji v polovine pristiho roku. Dalsi cast byla venovana jednotlivym pristrojum pro GTC / predevsim se mluvilo o spektroskopech a zobrazovacich zarizenich ELMER, OSIRIS, CanariCam a NAHUAL.

Související články:
Španělský zápisník III
Španělský zápisník II
Španělský zápisník, den -1, 0, 1




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »