Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Španělský zápisník VI
Ivo Míček Vytisknout článek

Španělský zápisník VI

Pokračování reportáže z konference JENAM 2004 v Granadě.

Streda, den treti

Dopoledni blok byl venovan v sekci vzdelavani prehledu o historii astronomickeho vzdelavani. Myslim si ze tady se da u nas najit spousta podnetu a bylo pro mne potesitelne, ze se pani V. Trimble ve svych ukazkach casto dostavala "do ceskych luhu a haju", pravda z prelomu 16. a 17 stoleti.

Nasledujici ukazky byly venovany aktivitam astronomickych spolecnosti, ktere predvedly sve vysledky z minulych let / s durazem na uspechy i problemy /, ale ponejvice z prechodu Venuse v tomto roce.

Spolecny jmenovatel problemu jsou penize, podpora vlady - min. skolstvi, spoluprace s tiskem. Neco mi to pripomina, byt nase vysledky ve srovnani s evropskymi zememi jsou velmi solidni - predevsim pocet aktivnich skol hovori v nas jednoznacny prospech.

Spolecne prednasky, ktere zakoncovaly dopoledni program byly dve: Nejprve byla rec o projektu ALMA. Velke ocekavani ze soustavy 64 raditeleskopu s prumerem 12m v nadmorske vysce 5000m v Atacame (Chile). Pierre Cox zrekapituloval soucasny stav, prvni pouzitelne mereni lze ocekavt od instalovanych 6 anten v r.2007, komplet bude fungovat v r. 2012. Spolu s JWST a soustavou pozemsky dalekohledu ci VLA bude predstavovat vyplneni mezery mezi VLA a optickymi zarizenimi a hlavne bude dosahovat velmi vysokeho rozliseni, takze v kombinaci s ostatnimi snimky poslouzi proidentifikaci "chladnych" casti jak v nasi Slunecni soustave, tak v Galaxii ci okolnich galaxiich. Tohle dilo bude vazne velke, umite si predstavit, jak po nahorni planine v 5000 m n.m. jezdi nakladaky, ktere musi presne prepravit svuj drahoceny naklad, tohle asi budou ridici dost tezce rozdychavat...

Vystoupeni Bianky Poggianti venovane galaxiim a jejich spektralnimu vyvoji od se neslo v duchu prehledu spektralnich analyz struktur a moznemu dalsimu vyvoji. Tady jsem byl ale odvolan k zalezitostem spojenym s odpolednim jednim EAS a tak snad budu moci doplnit udaje z nejakeho separatu.

Po obede se setkani EAS zabyvalo hlasovanim o zmenach stanov, revizni zpravou a stavem hospodareni a vyhlidkami na novy rok, resp. dalsi. CAS jako clen EAS se aktivne podili na jeji cinnosti, pripomenulo se setkani IAU v Praze v r. 2006. Nasledoval Job market, ktery predstavuje vymenu informaci o moznostech dalsich studii ci aktivni spoluprace na projektech v nejruznejsich institucich. Jejich seznam pozadavku koloval z ruky do ruky a predevsim mezi studenty byl o tento material velky zajem.

Tak tolik zatim v kratkosti, nad internetem zde zacina tezka doba / lide se zde vic a vic snazi poslat zpravu domu a nebo si jen tak nezavazne chatuji ci ctou sportovni zpravy.

Vice obrazku se pokusim prinest pri dalsim pokusu o ziskani mista u PC, ted jsme byli cekajicimi "vyhnani", inu 15 minut je jim prilis...

nastup_k_autobusum.jpg
nastup k autobusum smer Alhambra
asist_na_mop.jpg
asistentky tu jezdi na skutrech - v tom provozu mezi auty to fakt umi
asistentky.jpg
rano nas informuji o zmenach

Související články:
Španělský zápisník V
Španělský zápisník IV
Španělský zápisník III
Španělský zápisník II
Španělský zápisník, den -1, 0, 1




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »