Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Superpočítač pro NASA - PROJEKT COLUMBIA

Superpočítač pro NASA - PROJEKT COLUMBIA

nasacomp.jpg
Vesmírná agentura NASA má dostat vysoce výkonný superpočítač, s jehož podporou má simulovat shuttle misi Columbia, která v roce 2003 skončila katastrofou. Projekt Columbia, jak byl nový superpočítač pojmenován, postaví NASA na světovou špici výpočetního výkonu superpočítačů. Jeho prvním úkolem, má být provedení 10 kompletních simulací letu a havárie raketoplánu. Nebude to samozřejmě jeho jediný úkol, nový superpočítač bude agentuře pomáhat modelovat lety dalších budoucích misí, výpočty pro konstrukce kosmických zařízení nebo provozovat klimatické a podnební výzkumy.

Bude to jeden z největších světových, na Linuxu provozovaných superpočítačů. Systém bude mít celkem 500 terabajtů datových skladů SGI InfiniteStorage, to je ekvivalent asi 800.000 CDROM. K výpočtům bude používat až 10.240 procesorů Intel Itanium 2.

NASA doufá, že jim superpočítač pomůže odstranit nedostatky v jeho výpočetní schopnosti, hlavnímu omezení prozkoumání událostí přecházejících a následujících havárii raketoplánu Columbia, při které zahynulo sedm astronautů.

Nový superpočítač naznačuje i nový směr požadavků na jejich konstrukci. Předchozí superpočítače byly konstruovány na základě speciálně vyvinutých specifikací a procesorů. Například dnes nejvýkonnější superpočítač světa, v Japonsku postavený stroj, sloužící jako simulátor Země, byl stavěn 5 let.

Nový stroj NASA bude naopak složen z již existujících a vyráběných počítačů SGI Altix, sestavených do velkých uzlů počítačových clusterů, celkem 20x512 procesorů. K jejich spojení do jednoho výpočetního celku bude použita SGI přepínací technologie a operační systém Linux.

S takovou výpočetní silou bude mít NASA prostředky pro dokonalé plánování a simulaci budoucích misí i pro dalších kritické oblasti vědeckého výzkumu, třeba modelování změn podnebí. Díky konstrukci bude možné pro náročné výpočty najednou využívat celou sdílenou paměť i všechny procesory a tak modelovat více událostí nebo mít k dispozici mnohem více scénářů typu "Co kdyby" a tak předvídat co se stane, když...., případně bude možné výpočetní výkon rozdělit a zpracovávat více různých úloh současně.

To je důležité zejména pro výpočty a grafické zobrazování gravitačních modelů a počasí, které jsou kritické pro raketoplánové mise. Doba výpočtu se zkrátí z týdnů a měsíců na pouhé dny.

SGI již dodala do NASA AMES první tři uzly systému Altix, celý superpočítač má být dokončen do konce tohoto roku. Jeho cena bude 160 milionů USD a po dokončení bude zpřístupněn i dalším vládním agenturám a americkým výzkumným zařízením.

Zdroj : Linux Insider
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »