Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Tisíciletý odkaz čínských astronomů

Tisíciletý odkaz čínských astronomů

Vlašimská astronomická společnost
Vás srdečně zve na přednášku Mgr. Jiřího Duška

TISÍCILETÝ ODKAZ ČÍNSKÝCH ASTRONOMŮ

v pátek 13. 9. 2002, v 19:00 hod., hvězdárna Vlašim

  • Jakým způsobem ovlivňují starověká pozorování čínských astronomů moderní astrofyziku? Mýty a realita.
  • Autor je zaměstnancem Hvězdárny a planetária M. Koperníka v Brně, kde se věnuje popularizaci astronomie. Je šéfredaktorem Instantních astronomických novin (www.ian.cz), autorem řady pořadů v brněnském planetáriu a ve volných chvílích se zabývá také studiem uhlíkových hvězd.
  • Vstupné dobrovolné.

    Přednáška probíhá v rámci týdenní akce Kulturní odkaz staré Číny http://www.medina.cz/cina.V sobotu 14. září 2002 proběhne za příznivého počasí veřejné pozorování Slunceu Čínského pavilonu (od 14 do 16 h.). Akci podpořil Středočeský kraj.






  • 12. vesmírný týden 2024

    12. vesmírný týden 2024

    Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

    Další informace »

    Česká astrofotografie měsíce

    kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

    Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

    Další informace »

    Poslední čtenářská fotografie

    Kometa 12P/Pons-Brooks

    Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

    Další informace »