Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  U nás doma na farmě aneb počítáme distribuovaně

U nás doma na farmě aneb počítáme distribuovaně

BOINC farma Jana Kondziolky
Autor: Jan Kondziolka

Naše domácí farma čítá téměř 2 ha pozemků, sad, 2 kozy, 30 křepelek a variabilní počet slepic, králíků a morčat. A pak je tu ještě druhá méně náročná farma, kterou si může pořídit úplně každý, klidně i v paneláku – naše výpočetní farma čítá 1 PC, 2 NTB a 6 telefonů!

Co je BOINC ve zkratce

Představte si, že máte vědecký projekt, který chrlí obrovské množství dat, nebo/a zároveň je velmi náročný na jejich zpracování, výpočet. Potom máte dvě možnosti – buďto máte bohaté sponzory a pořídíte si velmi výkonný superpočítač, nebo jste chudý projekt a necháte práci na dobrovolnících. Nasekáte svá data na miliony menších částí, ty necháte spočítat domácí počítače dobrovolníků a u vás se už jen dají dohromady výsledky. Dobrovolníky to jen stojí instalaci programu, trochu místa v RAM a zvýšené náklady na elektřinu v řádu desetikorun až stovek ročně v případě, když už jste trochu moc fanda.

Screenshot aplikace BOINC Autor: Jan Kondziolka
Screenshot aplikace BOINC
Autor: Jan Kondziolka
Z astronomicky zaměřených projektů bych rád jmenoval alespoň jeden a to Asteroids@home, projekt vědců z Astronomického ústavu Univerzity Karlovy, který z fotometrie planetek počítá jejich tvar. Další info, včetně možnosti downloadu najdete na stránkách kolektivního člena ČAS www.czechnationalteam.cz.

Proč počítat na telefonech?

Každý i starší dotykový telefon obsahuje poměrně výkonný procesor. Když říkám poměrně výkonný, myslím tím 800 MHz a více. Z dnešního pohledu to už sice není žádná sláva, ale vzpomeňme, jaké hry se hrály na podobných strojích třeba před deseti, patnácti lety. Nejsilnější stroj z mé farmy pak má 8×1700 MHz!!! Vraťme se ještě ale k tomu lowendu – ARM procesory mají jistě jinou architekturu, než klasické, nejsou tedy stoprocentně srovnatelné jen taktem, ale pro naše srovnání hrubým zaokrouhlením postačí. Jistě, jejich výkon je mnohem nižší, než u desktopových procesorů, ale dohání to zase nízkou spotřebou. Například starý 1 GHz telefon zpracovává jednotku obvykle v podobném poměru spotřeba/výkon, ale nepotřebný telefon je často mnohem dostupnější.

Historie celkového creditu Autor: Jan Kondziolka
Historie celkového creditu
Autor: Jan Kondziolka

To, že 800 MHz je z dnešního pohledu opravdu málo, je pravda, ale telefon si počítá non-stop, případně používané osobní telefony s více jádry počítají celou noc a když se toto dá dohromady, tak už to už je solidní farma. Důkazem jsou mé osobní statistiky, kde si můžete všimnout nárůstu na přelomu letošního roku, resp. poklesu světové pozice (níže znamená lépe). 

Historie světové pozice Autor: Jan Kondziolka
Historie světové pozice
Autor: Jan Kondziolka

A to je právě největší výhoda. Nikdo nemusí provozovat nic navíc. Stačí mu telefon, který už má, nebo jej od někoho získá za zlomek ceny. Nestojí ho to o nic víc a nejspíš to bude i provozně úspornější řešení. Především však odpadají pořizovací náklady nebo jsou jen minimální. Přitom se dá získat skutečně velký výpočetní výkon.

Na čem počítat?

Počítat se dá na každém stroji, který má Android, tedy nejen na telefonech, ale i na tabletech a dnes i dalších zařízeních. Bohužel Apple, ani Windows aplikaci BOINC nepodporují :-(. Také ne všechny starší telefony, které vypadají, že obsahují Android, jej používají. Např. v některých telefonech Samsung najdete OS Bada a jiné. Také ne všechny verze Androidu jsou vhodné, oficiální software funguje až od verze 4.1. Řešením je polský NativeBOINC, který si většinou poradí i se starší verzí. Pokud ani to nepomůže, posledním řešením je upgrade Androidu. V 99 procentech případů by jste nějakou cestou měli ke zdárnému výsledku dospět, avšak už se mi stalo konkrétně u staršího telefonu značky ZTE, že nejde a nejde a nejde…

Pokud byste chtěli počítat na svém využívaném telefonu, je vhodné dbát několik doporučení, aby nedocházelo ke zkracování kapacity baterie. BOINC má nastavenu maximální teplotu procesoru, tu doporučujeme překontrolovat, aby nedocházelo k přehřívání baterie. Zároveň je dobré telefon položit tak, aby bylo teplo odváděno. Vhodnější než rychlonabíječky jsou ty obyčejné, nebo USB a také je dobré umožnit baterii občasné vybití. U provozu vysloužilých telefonů samozřejmě nic z toho neřešíme, navíc slabší procesory tolik tepla z vlastní zkušenosti ani nevyvinou.

Leží vám telefon/tablet v šuplíku?

Screenshot aplikace BOINC Autor: Jan Kondziolka
Screenshot aplikace BOINC
Autor: Jan Kondziolka
Obrovským potenciálem jsou šuplíkové telefony. Když si koupíme nový telefon, většinou nevíme, co se starým. Přece se může jednou hodit a nedáme to přece k recyklaci... a leží tak doma v šuplíku. Roky leží v šuplíku...! Do stejné kategorie patří telefony s rozbitým displejem, nefunkčním sluchátkem, mikrofonem či jinou závadou, která brání pohodlnému užívání, avšak nebrání náběhu systému, tedy i počítání. A troufám si tvrdit, že tady je ještě jedna kategorie a to tablety (nejen) z doby jejich prvního boomu, kdy pak člověk zjistí, že to není až tak úžasné a k úplně všemu a ten výkon a konektivita taky ne a Angry birds už se omrzeli...

Pokud by jste takový telefon měli, neváhejte, zapojte do nabíječky/USB, nainstalujte a počítejte. Jako druhou možnost, za kterou budu velmi rád, je rozšíření mé domácí farmy (té výpočetní, zvířat máme dost!). Bude vás to sice stát poštovné, ale další starosti a živení stroje už necháváte na mě. Eventuálně se také dá domluvit na osobním převzetí na některé z astronomických akcí. V případě, že byste se rozhodli telefon/tablet darovat, napište na kondziolkajan(zavináč)seznam.cz, nejprve domluvíme podrobnosti.

Rozhodně nechci vaše data, programy, paměťové ani SIM karty. Telefon je nejlepší holý, s co nejvíce volným místem pro aplikaci. Naopak je vhodná nabíječka nebo USB kabel. Aktuálně též postrádám napájecí kabely a baterie. Samotná baterie telefonu nemusí mít velkou kapacitu, ale musí být v pořádku. Pokud počet darovaných strojů převýší stroje osobní, dostanou pro větší transparentnost vlastní účet.

Mou počítačovou farmu podporují Czechnationalteam a Česká astronomická společnost. Mou zvířecí farmu nikdo nepodporuje, naopak mi EU a český stát háže klacky pod nohy!




O autorovi

Jan Kondziolka

Jan Kondziolka

Narodil se v roce 1985 v Karviné, kde doposud žije. Mezi lety 2005 a 2009 působil jako redaktor Instantních astronomických novin. Po zániku IAN píše pro Astronomie.cz a Astro.cz. Píše hlavně o světelném znečištění, ale zabývá je jím také prakticky - jeho měřením, popularizací; realizoval také několik grantových výzev a stojí za vznikem Beskydské oblasti tmavé oblohy. K jeho koníčkům kromě astronomie patří hasičství, focení, jízda na kole a chov králíků.

Štítky: BOINC


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »