Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  V sobotu 22. března 2014 se odehraje na úpické hvězdárně pestrý den otevřených dveří

V sobotu 22. března 2014 se odehraje na úpické hvězdárně pestrý den otevřených dveří

Plakát ke Dni otevřených dvěří 22. března 2014 v Úpici. Autor: Archiv Hv. v Úpici.
Plakát ke Dni otevřených dvěří 22. března 2014 v Úpici.
Autor: Archiv Hv. v Úpici.
V sobotu 22. března 2014 od 16:30 otevře úpická hvězdárna dokořán své dveře široké veřejnosti. Bohatý program k sobotnímu podvečeru chystají pracovníci hvězdárny při příležitosti nadcházejícího Světového dne meteorologie. V rámci programu se tak návštěvníci budou moci podívat na vybavení hvězdárenské meteostanice, zatřást zemí nedaleko seismické stanice, prohlédnout si sluneční observatoř a samozřejmě všechny další prostory hvězdárny. V průběhu večera pak bude odhalena nová fotografická výstava s krásami Islandu, přednesena přednáška o Sluneční soustavě a v případě jasného počasí je naplánováno i pozorování objektů noční oblohy, zejména planet Jupiter a Mars, a to až do 22. hodiny.

Tisková zpráva Hvězdárny v Úpici.

Pestrý program sobotního odpoledne na úpické hvězdárně započne v 16:30 možností prohlídky vědecko-technických prostor. Ukázka vybavení pro širokou veřejnost bude zahrnovat meteorologickou stanici, seismickou stanici a ukázku měření otřesů či sluneční observatoř. Návštěvníci budou rovněž moci zažít pozorování meteorů za bílého dne – díky radiovému záznamu meteorů na úpické obloze.

V 17 hodin bude zahájen Světový den meteorologie na úpické hvězdárně proslovem ředitele hvězdárny, Ing. Marcela Bělíka. Ve svém krátkém proslovu návštěvníky seznámí nejen s tradicí světových meteorologických dnů (které oficiálně připadají ona 23. března), ale rovněž mírně nastíní nejzajímavější milníky tohoto roku ve spojitosti s úpickou hvězdárnou. Dozvíte se například, jak mimořádně vzácným historickým vybavením hvězdárna disponuje, či jaké nové zajímavosti hvězdárna chystá do budoucna.

Island je krajina kontrastů živlů. Autor: Irena Bucharová.
Island je krajina kontrastů živlů.
Autor: Irena Bucharová.
Krátce poté, v 17:10, bude slavnostně odhalena fotografická výstava pražské geoložky a cestovatelky RNDr. Ireny Bucharové s názvem Island: Kontrasty živlů. Irena Bucharová (1958) vystudovala nejprve obor geologie na Přírodovědecké fakultě UK a poté pracovala v oblasti ložiskové a inženýrské geologie. Později studovala na FF UK a změnila také svoji profesi – vyučuje angličtinu. V letech 2009 – 2010 spolupracovala s Národním muzeem v Praze v souvislosti s výstavou Příběh planety Země. Fotografováním se zabývá od svých studentských let. Absolvovala Akademii současné fotografie Studia PvM a Školu kreativní fotografie, systematicky se fotografii věnuje od roku 2005, kdy začala své fotografie prezentovat na skupinových i autorských výstavách. Hlavními tématy její tvorby jsou krajina, reportáž a portrét.

Jak název výstavy napovídá, bude zaměřena na pestrost islandských krás. Ostatně autorka sama ke své výstavě řekla: „Island je zemí mnoha protikladů - led a oheň, voda a sopky. Leží na neklidném rozhraní dvou kontinentů. Tato mimořádná geologická pozice je prvotní příčinou jedinečných přírodních scenérií, které Island nabízí. Výstava představuje snímky vzniklé během tří cest na Island v letech 2009, 2010 a 2012 do oblastí Thingvellir, Krafla, Landmannalaugar, Skaftafell, Jokulsarlon a Lakagikar.“ Návštěvníci se tedy mohou těšit na opravdu dech beroucí obrazy.

Po úvodním slově autorky výstavy, která bude veřejnosti přístupna následující 3 měsíce, se v 17:20 slova ujme Mgr. Petr Brož z Geofyzikálního ústavu AV ČR. Pro návštěvníky má připravenou poutavou přednášku s názvem „Mimozemské sopky aneb Krátká exkurze po Sluneční soustavě“. Dozvíme se například, proč na Marsu, planetě dvakrát menší než Země, najdeme největší sopku ve Sluneční soustavě. A také navštívíme další tělesa, u nichž bychom třeba sopečné běsnění ani nečekali. Ostatně sám přednášející ke svému chystanému povídání dodal: „Sopky patří mezi jeden z nejvíce fascinujících projevů Země těšící se širokému zájmu jak laické, tak i odborné veřejnosti. S rozvojem vesmírných letů jsme získali možnost podívat se na povrch jiných těles Sluneční soustavy a spatřit, že sopečná činnost hrála významnou roli ve formování jak planet, měsíců tak i některých velkých asteroidů. V rámci přednášky se vydáme po stopách sopečné činnosti na jednotlivých tělesech, krátce se zastavíme na povrchu Merkuru, Venuše a pozemského Měsíce. Více se zaměříme na povrch Marsu, kde se nachází jak Olympus Mons, největší známá sopka Sluneční soustavy, tak i celá škála dalších sopečných oblastí různorodých tvarů. Neopomeneme ani návštěvu Jupiterova měsíce Io. Místa, kde podobně jako na Zemi pozorujeme aktivní projev sopečné činnosti. Stranou nezůstanou ani ledové měsíce ve vnější části Sluneční soustavy, na jejichž povrchu se můžeme setkat s procesem, tzv. kryovulkanismem, během kterého je do okolního prostoru vyvrhován chladný materiál namísto roztavené horniny.

Pakliže popřeje počasí, mohou lidé zůstat na hvězdárně až do 22. hodiny. Za jasného nebe bude totiž probíhat pozorování vesmírných objektů hvězdárenskými dalekohledy v hlavní kopuli. Ke spatření bude například majestátná planeta Jupiter se svými měsíci, o nichž bude řeč i na avizované přednášce. Díky tomu, že Měsíc vyjde až pozdě v noci, se dalekohled natočí i na objekty vzdáleného nebe – například do mlhoviny v Orionu, úchvatné hvězdokupy v Býku či ke dvojhvězdám jarní oblohy. Ke konci pozorování bude již k vidění i rudá planeta Mars.

Program:

  • 16:30 - otevření hvězdárny, prohlídka meteorologických přístrojů
  • 17:00 - Zahájení Světového dne meteorologie
  • 17:10 - Zahájení výstavy „Island: Kontrasty živlů“ Ireny Bucharové
  • 17:20 - Přednáška „Mimozemské sopky aneb Krátká exkurze po Sluneční soustavě“ Petra Brože z GFÚ Praha
  • po přednášce – za jasného počasí pozorování oblohy (v případě nepřízně počasí dodatečná prohlídka hvězdárny)

Akci spolupořádá Východočeská pobočka České astronomické společnosti a Sdružení pro podporu astronomických pozorování za finanční podpory města Úpice.

Marcel Bělík
ředitel Hvězdárny v Úpici
Telefon: 603 545 589
Mail: belik@obsupice.cz




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »