Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Věda a technika v ulicích Plzně – přijďte mezi nás
Josef Jíra Vytisknout článek

Věda a technika v ulicích Plzně – přijďte mezi nás

Jménem svým, ale i jménem Západočeské pobočky České astronomické společnosti, si Vás dovoluji pozvat na druhý ročník Vědy a techniky v ulicích Plzně, který pořádá Česká hlava v termínu 21.-22.9. 2007. Stánek Západočeské pobočky České astronomické společnosti bude umístěn jako minulý rok v Šafaříkových sadech před Muzeem a bude součástí většího celku, který je prezentován heslem "Dotkněte se vesmíru". Kromě stánku ZpČAS zde najdete stánek H+P Plzeň, Hvězdárny v Rokycanech ale i stánek Katedry obecné fyziky, se kterou naše pobočka dlouhodobě spolupracuje.

Poznámka redakce: Program mnoha astronomických institucí k Noci vědců naleznete na www.astro.cz/akce/noc_vedcu/2007/

Naším cílem je oslovit širokou veřejnost, ať už prezentací startů raket na našem improvizovaném kosmodromu či fotografickou výstavou z činnosti naší organizace nebo možností projít si sluneční soustavu s odborným výkladem. Tento model sluneční soustavy je vyrobený v měřítku 1 : 28 miliardám a díky dobře zvolenému měřítku je nainstalovaný v celé délce Šafaříkových sadů cca. 212 metrů. Pokud máte zájem a rádi byste si zarezervovali určitou hodinu pro Vás nebo Vaše studenty, napište nám na e-mail zpcas@hvr.cz .

Dotkněte se vesmíru

obr1.jpg
Hvězdárna a planetárium Plzeň (hvezdarna.plzen-city.cz)

V dalekohledech Hvězdárny a planetária Plzeň bude možné při jasné obloze pozorovat aktivitu Slunce. Budete si moci prohlédnout prostorový model souhvězdí a můžete zkusit některá souhvězdí rozpoznat. Předváděny budou dokonce i hmatová souhvězdí. Pro malé i velké bude připraven „Kosmonavigátor“, pro ty nejmenší omalovánky a vystřihovánky.

Západočeská pobočka ČAS (www.astro.zcu.cz/cs/)

obr2.jpg
Na stánku pobočky pro Vás budou připraveny nejenom starty raket domácí výroby na různé pohony, ale budete mít i možnost si postavit vlastní raketu na vodní pohon, projít si sluneční soustavou a shlédnou fotografickou výstavu z činnosti Západočeské pobočky České astronomické společnosti.

Hvězdárna v Rokycanech (www.hvr.cz)

obr3.jpg
Pod heslem "Dotkněte se vesmíru" bude Hvězdárna v Rokycanech ve své expozici předvádět jednoduché astronomické pokusy, seznámí Vás s různými druhy meteorologických přístrojů a nabídne Vám možnost vyzkoušet si slalom naruby.

Katedra obecné fyziky (www.kof.zcu.cz)

obr4.jpg
Na stanovišti před muzeem najdete také Katedru obecné fyziky pedagogické fakulty ZČU, kde budete mít možnost vyzkoušet si „Fyziku na vlastní kůži" Chcete být svědky funkčního modelu atomové bomby? Chcete si vyzkoušet na vlastní kůži, jaké je být fakírem? Máte rádi, když Vám vstávají vlasy (hrůzou)? Viděli jste už interaktivní učebnici fyziky? Tohle a mnoho dalšího najdete před muzeem v expozici Katedry obecné fyziky! Uvidíte spoustu zajímavých fyzikálních pokusů, mnohé si sami vyzkoušíte. Čeká na vás dílna "vyrob si sám" a soutěže o drobné ceny pro děti všech věkových kategorií.

Na viděnou Josef Jíra předseda ZpČAS




O autorovi

Josef Jíra

Josef Jíra

Josef Jíra se narodil v Opočně v roce 1977 a k astronomii ho přivedl zájem o přírodní vědy. V dětství navštěvoval hvězdárnu v Rokycanech. Vystudoval obor fyzika – astronomie na PF ZČU v Plzni, účastnil se také odborných stáží na observatoři Hoher List či Schülerlabor Astronomie am Carl-Fuhlrott-Gymnasium Wuppertal. Je aktivním členem Západočeské pobočky České astronomické společnosti, odborné skupiny pro tmavou oblohu a členem zákrytové sekce. Koordinuje aktivity v Manětínské oblasti tmavé oblohy a popularizuje astronomickou fotografii. V současné době se věnuje historii astronomie v západních Čechách.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »