Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Velké setkání České astronomické společnosti 2012

Velké setkání České astronomické společnosti 2012

Logo České astronomické společnosti. Autor: ČAS.
Logo České astronomické společnosti.
Autor: ČAS.
Pozvánka na velké setkání vedení složek a kolektivních členů ČAS a dalších astronomických institucí v Jablonci nad Nisou 14. dubna 2012. Součástí programu jsou např. laureátské přednášky Kvízovy ceny a Astrofotografa roku nebo přednáška Jiřího Grygara Žeň objevů 2011.

Zveme zástupce složek a kolektivních členů České astronomické společnosti. Setkání je přístupno nejen zástupcům výborů jednotlivých složek ČAS, ale také řadovým členům ČAS a hostům. Setkání se uskuteční v sobotu 14. dubna 2012 v Jablonci nad Nisou v klubu Na rampě od 9:30 do 19:30 hodin + pozorování oblohy od 20:00.

Zveme zástupce výborů sekcí, poboček a kolektivních členů i revizory ČAS. Budeme rádi, pokud se setkání zúčastní větší počet zástupců, i když už na vlastní náklady, příp. na náklady složky. Účast zástupců složek, které čerpají dotaci Rady vědeckých společností, je nezbytná (podepisování smluv apod.). Přítomni budou samozřejmě i členové Výkonného výboru ČAS.

Vaši složku můžete představit dvojím způsobem – krátkým vystoupením (můžete představit svoji činnost, úspěchy, seznámit ostatní s potřebou řešit vaše problémy, nabídnout spolupráci,…). Druhou variantou je představit některý z projektů, na kterém se podílíte. Délka příspěvků je omezena na 10-15 minut, aby se všichni stačili vystřídat. Váš příspěvek prosíme potvrďte v návratce. Prezentace přihlašované až na místě nemusejí být z časových důvodů akceptovány!

Prezentace – k dispozici je projektor (VGA i DVI vstup), plátno 3x4m, na prezentaci budou min 2 notebooky, zvuková aparatura s bezdrátovými mikrofony, wi-fi internet je v celém prostoru konání akce. Prezentaci lze dovézt na flash disku nebo lépe dopředu poslat třeba přes "úschovnu" ať je možnost vyzkoušet funkčnost. Formát PDF či PPT není problém, video se standardními kodeky rovněž není problém.

Doprava – doporučená trasa pro příjezd vlastním vozem ve směru od Turnova po R35 (Praha, Hradec Králové): Po příjezdu do Jablonce nad Nisou přijedete na první kruhový objezd (není na mapce), ten opusťte druhým výjezdem směr centrum, po 700 m dojedete na druhý kruhový objezd (U zeleného stromu). Ten opusťte rovněž druhým výjezdem (směr Tanvald, Harrachov) a ulicí 5. května dojedete po 550 m na třetí kruhový objezd. Z něho se čtvrtým výjezdem dostanete na parkoviště u autobusového nádraží (čárkovaná čára). Po odstavení vozidla vystoupáte po schodech z autobusového nádraží (tečkovaná čára) přímo k Eurocentru.

Ubytování – akce probíhá pouze v sobotu, proto ubytování nezajišťujeme

Občerstvení – během jednání je zajištěno přímo před sálem.

Oběd – pro předem přihlášené zájemce (viz. návratka) bude oběd zajištěn v restauraci. Účastník si může objednat dopředu ze dvou jídel (také v návratce), cena 99 Kč.

Materiály – na místě budou k dispozici propagační materiály ČAS. Své propagační materiály mohou vystavit i složky ČAS a kolektivní členové.

Výběr z programu – sobota 14. dubna 2012

9:30 prezence
10:00 zahájení, přivítání
10:10 1. část programu - prezentace složek, které nemají projekty
11:45 oběd - restaurace Balada
13:00 Předání Kvízovy ceny 2012
13:15 Laureátská přednáška P. Sobotka - "Zákulisí popularizace"
14:00 přestávka - coffee break
14:15 Předání ocenění Astrofotograf roku 2011
14:35 Laureátská přednáška P. Cagaš, V. Přibík - "Proměnný vesmír"
15:10 přestávka - coffee break
15:30 Informace VV ČAS (dotace, databáze členů apod.)
16:15 2. část programu - představení projektů složek
17:00 3. část programu - představení projektů složek - diskuse
17:45 přestávka
18:00 J. Grygar - Žeň objevů 2011
20:00 Pro zájemce pozorování planet mobilními dalekohledy (při jasném počasí)

Bližší informace k setkání Vám podají Vladislav Slezák a Petr Sobotka.

Všechny návratky, prosíme posílejte na e-mail: sobotka@astro.cz nejpozději do 10. dubna.


- Informační leták s mapkou (pdf)
- Program setkání (pdf)

Těšíme se, že setkání složek bude mít přátelského a tvůrčího ducha jako v předchozích letech. Váš Výkonný výbor ČAS:

Marcel Bělík, Radek Dřevěný, Lumír Honzík, Miloš Podařil, Vladislav Slezák, Petr Sobotka, Lenka Soumarová, Pavel Suchan a Jan Vondrák.






16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »