Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Velké setkání České astronomické společnosti

Velké setkání České astronomické společnosti

Setkání ČAS 2011
Setkání ČAS 2011
Pozvánka na velké setkání vedení složek a kolektivních členů ČAS a dalších astronomických institucí v Žebráku 16. dubna 2011

Doplněno - konečný program (doc)

Zveme Vás na setkání zástupců složek a kolektivních členů České astronomické společnosti. Zveme i další astronomické společnosti a subjekty, které by rády informovaly o své nabídce popř. naopak o potřebě pomoci nebo si chtějí vyslechnout nabídku ostatních. Setkání je přístupno nejen zástupcům výborů jednotlivých složek ČAS, ale také řadovým členům ČAS a hostům. Setkání se uskuteční v sobotu 16. dubna 2011 v Žebráku v Kulturním klubu v sále kina Sokolská 55 od 9:30 do 18:30 hodin + pozorování z hradu Točník od 20:00.

Zveme zástupce výborů sekcí, poboček a komisí, kolektivních členů i revizory ČAS. Po jednom zástupci z každé složky bude uhrazeno cestovné (v případě užití automobilu do výše hromadné dopravy). Budeme rádi, pokud se setkání zúčastní větší počet zástupců, i když už na vlastní náklady, příp. na náklady složky. Účast zástupců složek, které čerpají dotaci Rady vědeckých společností, je nezbytná (podepisování smluv apod.). Přítomni budou samozřejmě i členové Výkonného výboru ČAS.

V pátek 15. dubna 2011 od 15:00 hodin se na své řádné jednání v Žebráku v prostorách Kulturního klubu v zasedací místnosti schází Výkonný výbor ČAS. Zájemci o účast na tomto jednání nechť se předem domluví (z kapacitních důvodů) s Petrem Sobotkou (sobotka@astro.cz).

Vaši složku můžete představit dvojím způsobem – na výstavce a krátkým vystoupením (můžete představit svoji činnost, úspěchy, seznámit ostatní s potřebou řešit Vaše problémy, nabídnout spolupráci,…). Můžete také přivézt fotografie a video nebo DVD z Vašich akcí k promítání, příp. pořad, se kterým byste chtěli seznámit ostatní. Délka příspěvků je omezena na 15 minut, aby se všichni stačili vystřídat. Váš příspěvek prosíme potvrďte v návratce. Prezentace přihlašované až na místě nemusejí být z časových důvodů akceptovány!

Výstavka – k dispozici budou nástěnky a materiál pro uchycení. Vaši prezentaci si budou moci prohlédnout kolegové ze složek ČAS a dalších astronomických subjektů.

Prezentace – k dispozici bude notebook, datový projektor a internet.

Doprava – Žebrák leží u dálnice D 5 (Praha- Plzeň), exit 34. Parkovat lze přímo před Kulturním domem. Nejbližšími železničními stanicemi jsou Hořovice (cca 5 km), nebo Praskolesy (cca 3 km). Dálkové autobusy stojí přímo na náměstí. Vlastní automobil je výhodou pro večerní přesun na hrad Točník.

Ubytování – akce probíhá pouze v sobotu, ale pokud někdo cestuje zdaleka, nabízíme zdarma nocleh v tělocvičně ZŠ. Pro dvacet lidí budou k dispozici žíněnky. V případě zájmu to uveďte v návratce. Zájemci mohou kontaktovat Vladislava Slezáka (slezak@radioblanik.cz)

Občerstvení – během jednání je zajištěno přímo před sálem.

Oběd – pro předem přihlášené zájemce (viz. návratka) bude oběd zajištěn ve školní jídelně. Účastník si může objednat dopředu ze dvou jídel (také v návratce), maximální cena 55 Kč. Pro večeři bude rezervováno místo v restauraci U Českého lva na náměstí.

Materiály – na místě budou k dispozici propagační materiály ČAS. Své propagační materiály mohou vystavit i složky ČAS a kolektivní členové.

Předběžný program – sobota 16. dubna 2011

8:30 prezence, instalace prezentací na nástěnky, dodatečné přihlášení prezentací
9:30 zahájení, přivítání, představení hvězdárny Žebrák
9:40 informace o České astronomické společnosti (projekty, přehled akcí,…),
diskuze (rozpočet, Noc vědců, práce s mládeží,...)
11:15 přestávka
11:30 Astronomie v ČR – prezentace jednotlivých skupin I
12:15 oběd
13:30 Představení projektu Robotický dalekohled ČAS
14:00 Předání ocenění Astrofotograf roku 2010
14:30 přestávka
14:45 Astronomie v ČR – prezentace jednotlivých skupin II
18:30 předpokládaný závěr
19:00 večeře
20:00 Noční pozorování z hradu Točník, prohlídka hvězdárny Žebrák

Bližší informace k setkání Vám podají Vladislav Slezák a Petr Sobotka.

Všechny návratky, prosím posílejte na e-mail: sobotka@astro.cz nejpozději do 8. dubna.


Těšíme se, že setkání složek bude mít přátelského a tvůrčího ducha jako v předchozích letech. Váš Výkonný výbor ČAS:

Marcel Bělík, Radek Dřevěný, Lumír Honzík, Miloš Podařil, Vladislav Slezák, Petr Sobotka, Lenka Soumarová, Pavel Suchan a Jan Vondrák.






16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »